KATARAKT NEDİR ?
Goz, kameraya benzeyen optik bir sistemdir. Dışarıdan gelen ışık ve goruntulerin gorme merkezine net olarak ulaşabilmesi, icin, once gozun en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gozun icindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka da saydam yapıdadır. Katarakt goz icindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir gorunum alması durumundadır.
Bircok tipi olmakla birlikte, kataraktlar genel olarak 3 ana grup altında incelenebilirler:
1 Yaşa bağlı kataraktlar
2 Doğumsal kataraktlar
3 İkincil kataraktlar: Bazı ilacların uzun sureli kullanımı (kortizon gibi), darbeler, metobolik hastalıklar (diyabet gibi) sonucunda oluşanlardır.
Katarakt en sık yaşa bağlı olarak ortaya cıkar. Bilinen bir sebebi olmamakla birlikte beslenme, ultraviyole ışınları gibi bir cok risk faktoru bulunmaktadır. Lensin opaklaşmasının durumuna gore hastalar onceleri uzak yada yakın gorme bozukluğundan şikayet ederler. Opaklaşma arttıkca hem uzak hem de yakın gormeler hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır.
KATARAKT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?
Katarakt tedavisi cerrahidir. Hangi cerrahi teknikle yapılırsa yapılsın şeffaflığını yitiren lens tabakası alınarak yerine suni bir goz ici merceği yerleştirilerek ameliyat yapılır. Goz icine mercek konulmazsa hastalar cerrahi operasyon sonrasında yuksek numaralı gozluk veya kontakt lens kullanmak zorunda kalırlar.
Gunumuzde en gelişmiş yontem olarak uygulanan fakoemulsifikasyon yontemiyle yapılan katarakt ameliyatlarında, kesifleşen lens tabakası arka kapsulu korunarak ultrasonografik dalgalar yardımıyla parcalanıp alınmakta ve goz icine daha rahat uyum sağlayan, goz ici lensleri yerleştirilmektedir. Bu yontemin avantajı, kucuk bir korneal kesiden tum ameliyatın gercekleştirilmesi ve goze dikiş konulmamasıdır. Boylece gozde dikişe bağlı astigmatizma oluşmadığından hasta fonksiyonel gormeye cok kısa bir surede kavuşmaktadır. Hastalar ameliyattan hemen sonra sosyal yaşantısını normal olarak surdurebilmektedir. Bu ameliyat tekniğinin uygulanması icin lensin tam olgunlaşması gerekmektedir, kişinin gormesini engellemeye başladıktan sonra, gorme tamamiyle kapanmadan ameliyat yapılabilir.
Gunumuzde kişilerin aktivitelerinin artması kataraktı olan kişilerin daha kısa surelerde gunluk yaşamlarına donmelerini gerektirmektedir.
Fakoemulsifikasyon yontemi, şu anda gelişmiş ulkelerde en yaygın kullanılan yontemdir. İyileşme suresinin kısa olması, ameliyat sonrası astigmatizma problemlerinin olmaması, bu yontemin hastalar tarafından daha cok tercih edilmesine sebep olmaktadır.
KATARAKT AMELİYATI SONRASINDA UZAK VE YAKINI BİR ARADA GORMEK MUMKUN MU? :
Bugun piyasada kalitesi ve ozellikleri cok farklı goz ici mercekleri mevcuttur. Hastalara konulacak goz ici mercekleri; gorme indeksi yuksek, goz icinde reaksiyon yapmayan, ameliyat sonrası mavi renkte oluşan rahatsızlığı giderici, kaliteli goz ici lensleri tercih edilmelidir. Katarakt ameliyatı sonrası konan mercekle goz numarası ayarlanabilmektedir.
Gunumuzun sorunu yakını gorememektir. Gelişen teknoloji sayesinde goz ici merceklerin de artık uzak ve yakın gozluk ihtiyacını ortadan kaldıran mercekler imal edilmektedir. Eğer kişinin goz yapısı izin verirse uzak ve yakını dengeleyen goz ici lensleri kullanılabilmektedir. Bu da uzak ve yakın gozluk kullanmak istemeyen kişilerde katarakt oluşmadan erken cerrahi ile kişileri gozluk kullanmaktan kurtarma yolunu acmıştır. Şeffaf lens cerrahisi denilen bu yontem merceklerdeki gelişme ile ileride giderek artan oranda yapılabilecektir.
KATARAKT CERRAHİSİNDE LASER NASIL KULLANILIR ?
Kataraktın tedavisi cerrahidir. Laserle katarakt cerrahisinde ise; fakoemulsifikasyon tekniğindeki prensipler uygulanmakta, sadece lensin parcalanmasında ultrasonografik dalgalar yerine laser ışınları kullanılmaktadır. Korneal kesi kucuk olduğu icin dikiş gerekmemekte ve iyileşme hızlı olmaktadır.
Normal katarakt ameliyatı olan kişilerin %20 gibi bir bolumunde hangi cerrahi teknik kullanılırsa kullanılsın, operasyon sonrasında goz ici merceğin yerleştirildiği kapsulde bir kesifleşme olabilmektedir. Bu kesifleşen tabaka YAG Laser denilen parcalayıcı bir laserle acılmaktadır. Ancak bu katarakt ameliyatı olduktan sonra yapılan tedavidir.
AMELİYAT SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?
· Bu sure icinde goze aşırı baskı yapılmamalı, başa gelebilecek darbelerden kacınılmalıdır.
· Ameliyat sonrası doktorunuzun verdiği ilaclar duzenli olarak kullanılmalıdır.
· Ameliyat sonrasında doktorunuz 2-4 hafta arasında gozluk ihtiyacınıza gore recetenizi duzenleyecektir.
· Katarakt ameliyatı olan kişilerin 6-8 ay arasında duzenli olarak goz muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
KATARAKT TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR ?
· Gorme fonksiyonu uzak ve yakında bozulur veya kaybedilir.
· Goz ici basıncında artma gozlenebilir.
· Gorme tembelliği gelişebilir.
· Goz icinde uveit denilen enflamasyonlara neden olabilir.
· Gozun gorme merkezi ve retina muayenede izlenemediği icin goz icindeki problemlerin teşhis ve tedavisi zorlanır.
[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Katarakt nedir? Tedavisi nasıl yapılır?
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Katarakt nedir? Tedavisi nasıl yapılır?