Katarakt, goz bebeğinin arkasında bulunan ve gormeyi sağlayan doğal goz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Başka bir deyişle goruşun, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşcasına bozulmasıdır.
Katarakt, orta yaş ustu kişilerde gorulen bir goz hastalığı olmakla beraber;
Yenidoğan bebeklerde,Şeker hastalarında,Goze gelen fiziksel darbeler sonrasında,Uzun sureli kortizonlu ilac kullananlarda gorulebilen bir goz hastalığıdır.
KATARAKTIN BELİRTİLERİ :
Gormede yavaş yavaş azalma
Işığa hassasiyet (goz kamaşması)
Cift gorme
Okuma zorluğu
Gece goruşunde bozulma
Renklerde soluklaşma veya sararma
Gozluk numaralarının sık değişmesi.
Katarakt, ilacla veya gozlukle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir yontem yoktur ve oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Modern tekniklerin gelişimi ile gunumuzde katarakt ameliyatları iğnesiz, narkozsuz, ağrısız yapılarak hasta aynı gun evine donmektedir. Katarakt ameliyatında dikkat edilmesi gereken bazı onemli unsurlar vardır.
Hekimin tecrubesi ve goz icine konulan merceğin kalitesi, ameliyatın başarısını doğrudan etkiler. Kalitesiz merceklerle yapılan bir ameliyat sonrasında gozde sorunlar gelişebilir. Bu durum kısa bir sure sonra hastanın ikinci kez katarakt olma riskini de beraberinde getirebilir. Bu da hasta icin ayrı bir ameliyat riski ve maddi kulfet anlamına gelir.
Doğumsal Katarakt :
Doğumsal katarakt (Konjenital Katarakt) doğumdan itibaren gorulen, lensin tek veya cift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Doğuştan olan kataraktlar, annenin gebelik sırasında gecirdiği enfeksiyonlara, kullanılan ilaclara bağlı olarak ortaya cıkabildiği gibi, hicbir nedene bağlı olmadan da oluşabilmektedir. Bir goz bebeğinin diğerinden farklı renkte (beyaz) olması veya gozde kayma (şaşılık) olması, doğumsal kataraktın belirtisi olabilir. Bebeklerde bu belirtiler gorulduğu an, hic zaman kaybetmeden goz uzmanına başvurulmalıdır. Doğumsal katarakt gormeyi engelliyorsa ve ozellikle tek taraflıysa, tanı konulur konulmaz ameliyat edilmelidir. Ameliyat zamanı konusunda goz uzmanı detaylı muayeneden sonra karar verir. Doğumsal kataraktlı gozde en onemli sorun goz tembelliğidir;Goz tembelliğini yenebilmek icin, goz doktorunun onerisi doğrultusunda mumkun olan en kısa zamanda ameliyat yapılmalıdır.
KATARAKT CERRAHİSİ :
Ameliyat esnasında goz, damla yardımıyla bolgesel olarak uyuşturulur, bu şekilde ameliyat narkozsuz, iğnesiz, bıcaksız ve ağrısız olarak gercekleştirilir.
Bıcaksız katarakt ameliyatı olarak da adlandırılan "Femtosaniye Lazer" adı verilen lazer teknolojisiyle ameliyatın en onemli aşamaları bıcak kullanılmadan yapılmaktadır. Bu yontemle komplikasyon riski onemli oranda duşer. Femtosaniye Lazerle yapılan katarakt ameliyatlarında hasta 15 dakikalık bir operasyon sonrasında evine gidebilmekte, cok kısa surede iyileşebilmekte ve gunluk aktivitelerine hemen donebilmektedir.
Katarakt cerrahisi bugun teknolojik olarak cok ilerlemesine rağmen ameliyatlarda ender de olsa insan elinin engelleyemediği bazı komplikasyonlar gorulebilmektedir. Bu komplikasyonların oluşmaması icin doktor deneyimi cok buyuk onem taşımaktadır. Goz cerrahisinde bir devrim niteliği taşıyan lazerle katarakt tedavisi donemi başlamıştır.
Katarakt cerrahisinde insan eli ile yapılan bircok basamak, femtosaniye lazerin sahip olduğu ozel goruntuleme teknikleri yardımı ile bilgisayar kontrollu olarak gercekleştirilmektedir.
Katarakt tedavisinde komplikasyon riskini minimuma indiren ve ameliyat sırasında hastaya yuksek guvenlik ve konfor sağlayan femtosaniye lazerle bıcaksız katarakt tedavisinin diğer bir avantajı da ameliyatın en onemli aşaması olan yapay goz ici merceğinin yerleştiği yuvanın kusursuz olarak hazırlanmasıdır.
Bu sayede yeni teknoloji, kataraktın yanı sıra; miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusuru olan hastalara da gelişmiş goz ici mercek yerleştirmesi ile uzak ve yakın gozluklerine olan bağımlılıklarını azaltma seceneği sunuyor.
FAKO YONTEMİYLE KATARAKT :
Katarakt tedavisinde kullanılan diğer bir teknik ise FAKO tekniğidir. Bu teknik ile goz icine 2.2 mm'lik kesiden girilir.
Katarakt ameliyatı sırasında ozel bir sıvı olan "Viscoelastik jel" kullanılır. "Viscoelastik jel" ile doğal merceğin gozun diğer tabakalarından zarar verilmeden ayrılması sağlanır. Her hastaya ozel olmakla birlikte, tek kullanımlıktır.
Saydamlığını yitirmiş goz ici merceği, ultrasonik ses dalgaları yayan ozel bir cihazla goz icinde parcalanarak emilir. Yapay, katlanabilir bir mercek goze yerleştirilir. Kesi kucuk olduğundan dikişe gerek duyulmaz. Enfeksiyon ihtimali sebebiyle iki gozun ameliyatı aynı gun yapılmaz. İki gozun ameliyatı arasındaki surenin en az 2 gun olması onerilir.
Katarakt tedavisi, mikrocerrahi gerektiren cok onemli bir ameliyattır. Ameliyatın başarısını hekimin tecrubesi, ameliyatın gercekleştirildiği ameliyathane sterilizasyonu, kullanılan malzemenin kalitesi ve sterilizasyonu doğrudan etkiler.
Sağlıklı gunler dileğiyle..
Op.Dr.Ahmet UMAY
Bristol University
Ophtalmology Section / UK
Kaynak :
www.dunyagoz.com.
[h=2]Kıbrıs Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Katarakt nedir ? Belirtileri nelerdir ?
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Katarakt nedir ? Belirtileri nelerdir ?