Goz Hastalıkları Biliminde katarakt cerrahisi, gunumuzde hasta memnuniyetinin ileri derecede goz onunde tutulduğu alanlardan biridir. 1949 Kasım ayında Ridley tarafından implante edilen ilk goz ici lensi ile birlikte hastalar kalın gozluk camlarından kurtulmuş ve katarakt cerrahisinde yeni bir ufuklar acılmıştır.
Kataraktlı lensin gozden cıkarılması sonucu yerleştirilen mercek ile uzak net goruş sağlansa bile akomodasyon mekanizması ortadan kaldırıldığından hastaların yakın gozluğu kullanması her durumda şart olmaktadır. Katarakt olgularının coğu yaşlı hasta grubundan olduğu icin, daha onceden presbiyopi sebebiyle yakın gozluğu kullanma alışkanlığına sahip olan hastalar, ameliyat sonrası donemde yakın gozluğu kullanma zorunluluğundan cok buyuk sıkıntı duymamaktadır. Ancak, goz ici mercek teknolojisindeki gelişmeler ile birlikte bifokal ve multifokal mercek fikirlerinin ortaya cıkışı, sonunda bu tasarımların yaratılması ve hastalara uygulanması hastaların gozluksuz yaşam arzularına cevap vermiştir
Cok odaklı goz ici lensi fikrinin temeli ve amacı, katarakt cerrahisi sonrası hastalara gozluk yardımı olmadan, kaliteli uzak ve yakın gormeyi sağlayabilmektir. İdeal sonuc, hastanın gozluk ihtiyacının tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Ancak bu mercekler her hasta icin uygun olmayabilir; orneğin, gece arac kullanan kamyon şoforleri, bir gozune onceden tek odaklı mercek implante edilmiş kişiler, 1.0 Diyoptriden fazla astigmatizması, belirgin kornea bozukluğu, retina bozukluğu, diabeti, yuksek miyopisi veya hipermetropisi, goz tansiyonu olan katarakt hastaları cok odaklı mercek implantasyonu icin uygun hastalar değildir.

[h=2]İzmir Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]