Katarakt ameliyatı gunumuzde başarı oranı en yuksek ameliyatlardan biridir. Doktorların tecrubesi ve teknolojinin gelişmesi ile ulkemizde ve dunyada cok yuksek başarı ile uygulanmaktadır. Standart katarakt ameliyatı olan fakoemulsifikasyon tekniği daha da geliştirilerek, lazer ile bıcaksız katarakt ameliyatı donemine girilmiştir. Femtosaniye lazer katarakt ameliyatı denilen bu teknikle insan hatasından kaynaklanabilecek komplikasyonlar en aza indirilerek katarakt cerrahisi daha da guvenli bir hale getirilmekte, başarı oranı daha da artmaktadır.
AMELİYATTAN SONRA GOZUN KAPALI OLMASI GEREKLİ MİDİR?
Ameliyattan sonra gozun kapalı olması gerekli değildir. Gecmişte ilk gece goz kapatılırken, gunumuzde gelişen teknikler sayesinde ameliyat daha kısa surmekte, iyileşme cok hızlı olmaktadır. Ameliyat bitiminde ilk gece gozun korunması icin şeffaf bir kapak veya gozluk verilmekte, ancak gozun bant ile kapatılması gerekmemektedir. Ameliyattan cıkıldığı andan itibaren hafif bulanık dahi olsa gorebiliyor olmaları hastalara moral olarak da iyi gelmektedir.
COK İLERLEMİŞ KATARAKT, AMELİYATIN BAŞARISINI ETKİLER Mİ?
İleri evre katarakt, ameliyatın başarısını etkiler. Kataraktın cok sertleşmesi, gormeyi tamamen kapatacak kadar ileri evreye gelmiş olması ameliyatı teknik olarak gucleştirmektedir. İlerlemiş katarakt ameliyatın daha zor gecmesine, iyileşmenin daha yavaş olmasına neden olabilmekte, komplikasyon riski artmaktadır. Bu seviyedeki kataraktların tecrubeli doktorlar tarafından yapılması komplikasyon riskinin azaltılması acısından onemlidir.
KATARAKTA ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ BAŞARIYI ARTTIRIR
Kataraktın erken teşhisi ve zamanında tedavisi ameliyat başarısını artıran onemli bir unsurdur. Gozluk numaralarında değişiklik, uzak goruşte bozulma gibi belirtiler ile başvuran hastalarda ayrıntılı goz muayenesi ile katarakt teşhisi konulduktan sonra, ameliyat zamanına karar verilir. Okuma, bilgisayar kullanımı, televizyon seyretme, araba kullanma gibi gunluk aktivitelerin etkilenmesi ameliyat gerekliliğini işaret eder. Gunumuz yaşam koşulları ve gelişen teknikler kataraktın ileri evreye varmadan tedavisini gerektirmektedir.
İKİ GOZ AYNI ANDA AMELİYAT EDİLİYOR MU?
Aynı anda her iki gozun ameliyatı cok istinai durumlar dışında tercih edilmez. Alınan tum onlemlere ve cok nadir gorulmesine rağmen, katarakt ameliyatında tum cerrahi mudahalelerde olduğu gibi enfeksiyon riski vardır. Bu riskten kacınmak amacıyla iki gozun ameliyatı aynı seansta yapılmaz. Doktorun ve hastanın tercihine gore iki goz arasında birkac gun veya birkac hafta beklenebilir. Hastanın sağlık durumu nedeniyle ancak bir kez ameliyata alınabileceği istinai durumlarda iki gozun aynı seansta ameliyatı soz konusu olabilir.

[h=2]İzmir Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]