Katarakt’ın tek tedavisi ameliyattır. Katarakt’ın oluşmasını onlemek mumkun değildir, oluştuktan sonra guneş gozluğu kullananlarda ilerlemenin yavaşladığı soylenmektedir. Gunumuzde katarakt ameliyatı lokal (topikal) anestezi altında yapılmakta ve hastanede yatılmamaktadır.
Katarakt operasyonu hastanın gorme seviyesi gunluk yaşamını olumsuz etkilemeye başladığında, iki goz arasında fazla gorme farkı olduğunda yapılabilir.
Katarakt ameliyatı lokal (topikal) anestezi ile mikroskop altında FAKO yontemi kullanılarak yapılır. Fako yontemi halk arasında lazer ile katarakt ameliyatı olarak bilinir.
Fako yonteminde ses dalgaları kullanılarak kesifleşmiş mercek parcalanır ve parcalar emilerek temizlenir yerine goz ici mercek konulur. Fako yonteminde 2,5 mm lik bir kesi kullanılır bu kesiye dikiş atılmaz, ameliyattan sonra hastanın gozu kapatılır ve ameliyattan sonra kullanılmak uzere hastaya recetesi verilir ve ertesi gun kontrole cağrılır.
Katarakt’tan sonra hastada gorme artışı beklenir. Gozun tam olarak iyileşmesi ve gormenin maksimum seviyeye ulaşması yaklaşık 1 ayı bulur. Ancak kimi durumlarda ameliyat başarılı olsa dahi gormede artış olamamaktadır. Bu durum sarı nokta hastalığında olabilmekte ve bu hastalara sarı nokta hastalığı ile ilgili testler ve tedaviler planlanır.

[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]