GENİTAL SİĞİL
Genital siğil, kişilerde daha cok psikolojik ve kozmetik sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle genital siğiller tedavi edilmesi gereken ve tedavisi geciktirilmemesi gereken lezyonlardır. Aksi takdirde hızla bir ureme gercekleşmektedir. Bu bolumde genital siğiller ile ilgili konular ayrıntılıca ele alınacaktır.
HPV enfeksiyonu, Genital Siğiller ve Tedavi Yontemleri
Yazımızda ‘genital siğil (anogenital siğil) nedir, belirtileri nelerdir, neden ortaya cıkar, tedavi edici ilacları, farklı tedavi yontemleri ve genital siğil tedavisi nasıl yapılır‘ gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.
Genital siğil nasıl bulaşır, genital siğil tedavisi icin kullanılan ilaclar, hpv aşıları (Gardasil ve Cervarix), genital siğil kremleri, kliniğimizde genital siğil tedavi yontemleri ile ilgili konular da bu bolumde ele alınmaktadır.
Genital siğil resimleri (fotoğrafları) da konu icinde gecmektedir.
Genital siğil nedir? HPV enfeksiyonu hakkında
Human papilloma virusunun (HPV) neden olduğu genellikle cinsel gecişli viral bir enfeksiyondur.
Sıklıkla daha onceden enfekte olmuş partnerle korunmasız cinsel ilişki sonrasında ortaya cıkar.
Genital siğillerin tum toplumda gorulme olasılığı % 1-2 dir.
Genital siğiller en sıklıkla aktif cinsel yaşlar olan 18-25 yaş arasında gozlenir.
HPV genital bolge haricinde de siğiller yapabilir…
İnsan papilloma virusu (İPV veya HPV) genital lezyonlara neden olabileceği gibi genital organlar dışında yerleşimlerde de infeksiyonlara yol acabilmektedir.
Daha cok ellerde yerleşen “verruca vulgaris“, ayak tabanlarında yerleşen “verruca plantaris” genital bolge dışında yerleşen HPV infeksiyonun diğer orneklerini oluşturur.
Genital bolge dışında yerleşme eğilimi gosteren HPV tipleri“dermotropik (cilt yonelimli) karakterde”virusler olarak nitelendirilmektedir.Genital bolgede infeksiyon oluşturan tipler ise “mukozotropik ozellik”gosterirler.
HPV Tipleri
HPV’nin şimdiye kadar 150’den fazla HPV tipi tanımlanmıştır. HPV tiplerinde 40’dan fazlası cinsel yolla gecmektedir.Genital lezyonlarda en sık rastlanan tipler6, 11, 16 ve 18 başta olmak uzere 15 kadar tip belirlenmiştir.
Kondilom (Condyloma) nedir?
HPV enfeksiyonu ile ortaya cıkan siğillerin gorunumu kumeli şekilde ve karnıbaharımsı yapıdadır. Toplu halde (kumeli) genital siğiller “Condylom (kondilom)” veya “Condyloma accumulata” olarak da adlandırılır.Genital siğiller goruldukleri bolge (lokalizasyonlarından) oturu“anogenital siğil” olarak da anılmaktadır.
Kondilom’lar kadınlarda en sıklıkla vulva (dış genital), anus (makad cevresi), vajen ve serviks (rahim ağzı) bolgelerinde gorulur.
Vulva (dış genitalya) bolgesinde yer alan anogenital siğiller en sık olarak ic dudaklar uzerinde, klitoris uzerinde veya klitorisin ust kısmında, buyuk dudaklarda ve anus (makad) cevresinde yer almaktadır.
Erkeklerde ise kondilomlar penis, anus ve kasık bolgesindedir. (Yandaki resim- Penis ucunda kondilom’lar)
Genital HPV’ lerden tip 6 ve tip 11genellikle rahim ağzı ve dış genitayada (anus, vulva) kondiloma akuminatada bulunan tiplerdir.
Diğer bir ifade ile genital wart enfeksiyonlarına “anogenital siğil” adı verilmektedir.
Yuksek riskli (kanserojen) HPV tipleri nelerdir?
Rahim ağzı kanser ve kanser oncusu durumların % 70′inden HPV Tip 16 ve 18 sorumludur. Bu iki tipten başka Tip 31, 33, 35, 39, 42 ve 51 da ağır servikal CIN lezyonları (kanser oncusu durumlar) ve servikal invaziv kanserlerde sık olarak gorulmektedir. Bu HPV tiplerine “yuksek riskli (high risk) HPV tipleri” adı da verilmektedir.
Genital siğil nasıl bulaşıyor? Siğil virusu vucuda nasıl giriyor?
HPV infeksiyonun vucuda girişi genellikle surtunmeye bağlı travmatize olmuş (hasar gormuş) deri aracılığı ile gercekleşir.Prezervatif kullanımı gecişi bir miktar azaltsa da HPV ve siğilin bulaşmasını engellemede tamamen koruyucu değildir.
Cinsel ilişki sırasında kadın ve erkeğin carpışan bolgelerinde, travma sonucu ciltte meydana gelebilecek mikroskopik yırtıklar HPV nin gecişi icin zemin hazırlayacaktır.
Cinsel ilişkinin sertliği, travmanın derecesini belirleyici faktor olduğundan HPV nin bulaşması ile de doğru orantılı olmaktadır.
HPV bulaştıktan sonra ne zaman genital siğil ortaya cıkar?
Cinsel ilişki ile karşı tarafa gecen HPV belli bir sure latent (gizli) enfeksiyon olarak saklı kalacaktır. Latent, subklinik aşamalardan sonra klinik infeksiyon gelişecek yani siğil ortaya cıkacaktır.Kişide enfeksiyonun gizli (kalma) suresi bir kac hafta ile yıllar arasında değişebilir. Yani HPV alan bir kişi haftalar veya yıllar sonra genital siğil sorunu ile karşı karşıya kalabilir.
Diğer bir olasılık da HPV kapıldıktan sonra kişide hic bir belirtinin ortaya cıkmamasıdır.Bakirelerde de siğil olabilir mi?
Evet. Bakire bayanlarda hatta cocuk yaştaki kızlarda dahi siğiller gorulebilmektedir. Son yıllarda Hera Kliniğe tedavi amacıyla bu şekilde başvuran pek cok bakire bayan bulunmaktadır.
Anogenital siğiller en sık olarak cinsel ilişki sırasındabulaşmaktadırlar. Ancak siğilin bulaşması icin tam bir cinsel birleşme gerekli değildir. Cildin ciltle teması, yalnızca surtunme yoluyla olan cinsel ilişkiler, daha onceden HPV ile bulaşmış maddelerin (ortak ic camaşırı, havlu kullanımları gibi) cilt ile teması bakire kişilerde siğil oluşmasına neden olabilir.
Ozellikle cinsel ilişki haricinde tam olarak steril edilmemiş ağdacılardaki ağda materyelleri, genital bolgeyi temizlemek icin kullanılan tıraş jiletleri, dovme ve piercing materyalleri, hijyenik olmayan tuvaletleri kullanma gibi durumlarda da bulaşma olabilmektedir.
HPV pek cok virusun aksine “dış ortama dayanıklıdır”
HPV virusunun diğer viruslerden farklı olarak en onemli ozelliklerinden birisi dış ortamlardaki dayanabilirliğidir.HPV, vucut harici dış ortamlarda uzun sure canlılığını koruyabilen ender viruslerden birisidir.
Prezervatif kullanımı siğilin bulaşmasını onler mi?
Hayır yalnızca azaltabilir. Daha once belirtildiği uzere HPV virusu cilde direkt temas yoluyla gecmektedir. Bu durumda prezervatif kullanımı kesin olarak gecişi onlemede etkin değildir, ancak yine de bir miktar fayda sağlayabilir.
Ozellikle gecmişi tam olarak bilinmeyen kişilerle cinsel ilişkideprezervatif kullanımı cinsel yolla bulaşan pek cok hastalığın onune gecmektedir.
HPV kapıldıktan sonra ciltte siğil nasıl oluşur? Genital siğil nasıl oluşur?
Klinik ve histopatolojik belirtiler genellikle HPV infeksiyonun alınmasından 1-8 ay sonra ortaya cıkar.
Virusun viral reproduksiyon siklusu gercekleşirken deride de kalınlaşma (spinal tabakada hiperplazi) şeklinde değişiklikler oluşmaya başlar. Sonunda deriden kabarık, deri renginde veya kahverengipapillomatoz (dışı purtuklu ve duzensiz, karnıbahar gorunumunde) lezyonlar ortaya cıkar.Yuzeyel yayılımla papillomatoz deri cıkıntıları hızla buyumekte ve yayılmakta bu şekilde “kondilom” adı verilen lezyonlar oluşturmaktadır.
Genital siğil ne tur şikayetler yaratır?
Siğiller kişilerde kozmetik olarak bir sorun yaratmakla birlikte; bazan ağrı, kanama ve kaşıntı gibi şikayetleri de beraberinde getirebilir.Anogenital siğiller kanser yapar mı?
Hayır.. Genital siğillerin pek coğu daha once de değinildiği uzere HPV Tip 6 ve Tip 11‘dir. Her iki HPV tipinin genel ozelliği de onkojenik (kanser yapıcı) etkisinin oldukca duşuk olduğudur. Yani her iki HPV tipi de“duşuk riskli (low risk)” gruptandır.
Bu nedenle siğller kanser yapmaz veya kansere donuşmez. Daha cok kozmetik olarak kotu bir gorunume neden olurlar.
Yine de son derece duşuk de olsa kanser riskine karşı kişilerin yıllık olarak duzenli “smear test” lerini yaptırmalarını Hera Klinik olarak onermekteyiz.Anogenital siğiller neden tedavi edilmelidir?
Siğillerde ozellikle kozmetik nedenler, bu lezyonların cinsel eşe bulaştırılmasının engellenmesi ve yarattığı şikayetleri (ağrı, kaşıntı, yanma veya kanama) giderme nedenleri ile tedaviye gerek vardır.
Pek cok kişide bu lezyonların olması kişide cinsel isteksizlik, korku veya endişe durumları yaratabilir. Eşe bulaştırma korkusu pek cok kişiyi hemen tedaviye başlatır.
Onceden HPV tedavisi goren hamilelerde sezaryen şart mıdır?
Bize sık olarak sorulan sorulardan birisi de anogenital siğil tedavisi gormuş olan kişilerin ileride doğum şeklinin ne olması gerektiği şeklindedir.
Gebeliklerinde veya gebelikten once HPV tedavisi gormuş hamile bayanların eğer ki gebeliklerinin son donemlerinde aktif siğilleri yoksa vajinal yolla normal doğum yapmalarında bir engel bulunmamaktadır.
Eğer genital siğil probleminiz varsa…
Genital siğil problemi ile karşı karşıyasanız oncelikle bu durumunuzu kabul ederek guvendiğiniz bir uzman hekime gitmenizi ve bir an once tedavi olmanızı oneririz.Genital siğiller yakma, dondurma, cerrahi olarak cıkartma ve ilac tedavileri ile tedavi edilebilmektedir.
Daha sonra bu problemi kendinize kabus hailine getirmeden yaşantınıza devam etmenizi ve rutin jinekolojik- dermatolojik kontrollerinizi ihmal etmemenizi oneririz.
Birlikte olmayı duşunduğunuz cinsel partnerinize HPV aşısı yaptırmanız onu da hasta olmaktan koruyacaktır.Genital siğillerden onleyici HPV aşısı “Gardasil” dir. Gardasil gebelik haricinde emzirenlerde ve erkeklerde dahi yapılabilmektedir.
Genital siğil tedavisi gormuş olan kişilerde HPV aşıları yapılabilir mi?
Evet. HPV aşıları cervarix ve gardasil genital siğil tedavisi gormuş olan kişilere de yapılabilir, yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Her ne kadar siğil ile HPV’yi alan kişilerde tedavi edici etkisi bulunmasa da bu tur aşıların tercih edilmesindeki amac HPV’nin diğer turlerine karşı koruma oluşmasını sağlamaktır.Burada unutulmaması gereken bir nokta şudur:
HPV aşılarından Gardasil hem rahim ağzı kanserine hem de genital siğillere karşı koruyucudur. Cervarix fiyatı daha ucuz olmasına rağmen genital siğillere karşı KORUYUCULUK SAĞLAMAZ.
HPV ile genital siğiller psikolojik sorunlara ve aile problemlerine de neden olabiliyor…
Hera Klinikteki gozlemlerimize gore HPV ve genital siğil sorunu ile karşılaşan kişilerde korku, endişe, pişmanlık ve sucluluk duyguları ortaya cıkmaktadır. Aldatma sonrası yaşanan hayal kırıklıkları ilişkilerde ciddi sarsıntılara neden olabilmektedir.Ayrıca kendi eşlerine bulaştırmaktan korkan kişilerde psikolojik kaygılanımlar, cinsel isteksizlik ve eşten uzaklaşma gibi durumlar da ortaya cıkabilir.
Ozellikle aile dışında eş ile cinsel ilişki sonrası temasla hastalığın alınması sonucunda boşanmalara kadar gidebilen pek cok ailesel sarsıntılar ortaya cıkabilir.
Bu tur durumları daha soğukkanlılıkla karşılayarak tedavileri zamanında yaptırmak, rutin izlemleri ihmal etmemek ve uyarı-onlemlere dikkat etmek yaşam kalitesindeki pek cok olumsuzlukların onune gecebilir.
Gardasil erkeklere de yapılabilmektedir…
Pek cok hasta erkek arkadaşı veya eşinde cıkan siğillerden korunmak amacı ile HPV aşıları yaptırma yoluna gitmektedir. Diğer taraftan kız arkadaşlarında daha onceden siğil oykusu olan erkek partnerlerin de Gardasil aşısı ile korunmasında fayda bulunmaktadır.Unutulmaması gereken nokta; Gardasil quadrivalan aşıdır ve hem genital siğillere hem de anogenital siğillere karşı koruyucudur. Cervarix ise bivalan aşıdır ve genital siğillere karşı KORUMAZ.
Ozetle, Gardasil genital siğillere karşı da koruyucu olduğu icin erkeklere de yapılabilmektedir ve bu aşının erkeklere yapılmasında bir sakınca yoktur.
Gunumuzde Avustralya ve Kanada’da erkeklere de Gardasil uygulanmaya başlamıştır. Cunku HPV; genital siğiller rahim ağzı kanseri, vajina kanserleri, vulva kanserleri , anus kanseri gibi daha cok kadınlarda hastalıklar oluştursa da bu kadınlara hastalık taşıyanlar (vektorler) erkeklerdir.
HPV Aşılarının FDA Onayı vardır…
Bir ilacın piyasaya cıktıktan sonra guvenirliliği acısından Amerikan Gıda ve İlac Teşkilatı’nın onay vermesi (FDA onayı) son derece onemlidir.
Gunumuzde hem Gardasil hem de Cervarix, Amerikan Gıda ve İlac Teşkilatı’nın kullanım onayı olarak bilinen“FDA onayını” almışlardır. Bu her iki aşının da guvenirliliği acısından onemlidir.Dileyen hastalarımız HPV aşılarından Gardasil’i kliniğimizde yaptırabilirler.
Genital siğillerden korunma yolları..
HPV enfeksiyonlarından korunmanın en iyi ve en başarılı yolu bulaşma zincirini kontrol altında tutmaktır. Enfeksiyon cinsel yolla bulaştığı icin burada en onemli nokta multipartnerliktir (cok partnerlilik). Kişinin kendisinin ya da cinsel partnerinin multipartnerli olması HPV gorulme riskin belirgin bir şekilde artırmaktadır.
Condom (prezervatif) kullanımı cinsel hastalıkların pek coğunu onlemede başarılı olsa da genital siğiller icin her zaman koruyucu olamamaktadır.Cunku condom (prezervatif), pubik bolgeyi korumaz, sadece kadında vajinal ve servikal enfeksiyonlardan koruyucu iken, erkekde glans penisin korunmasını sağlayacaktır. Ancak kadında vulvar ve erkekte de penis koku ve skrotal enfeksiyonlara acık kalma soz konusudur.
[h=2]Antalya Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kasık siğili tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kasık siğili tedavisi