Sporcu fıtığı veya diğer adıyla kasık fıtığı nedir?

Kasık fıtığı diğer adıyla sporcu fıtığı denilen fıtığı, Prof. Dr. Hasan Taşcı karın icerisinde dikdortgen şeklinde bir boşluk olduğunu karın icerisindeki basınc arttığı zaman, dikdortgen şeklindeki acık alandan karın zarı ittirilerek dışarıya bombeleşme oluştuğunu ve bu bombeleşmeye fıtık adı verildiğini belirtiyor. Taşcı, “ sporcuların karın ici basıncları spor yapmayan insanlardan fazladır. Orneğin arabaların lastiğini belli bir basıncla şişirirsin ama bazı lastikler daha fazla basınc gerektirir. Karın ici basıncı fazla olduğunda, karın icerisinin dışarıya taştığı zayıf noktalar vardır. Bu durum erkeklerde ozellikle kasıklarda gozukur ” şeklinde belirtiyor.

Sporcularda bombeleşme durumu olmuyor ic taraftaki ağız da acılmıyor ama dışarıya doğru hafif bir cıkıntı oluşuyor. Bu duruma da sporcunun kasık fıtığı diyoruz. Nokta fıtığı adı da kullanılmaktadır. Sporcunun fıtığı ise kucuktur. Dokunarak hissedemiyoruz. Karın icerisindeki basıncı arttırdığımız zaman o bezeyi ve fıtığı gorebiliyoruz.

Sporcu fıtığı olan bir futbolcu veya sporcu, belirli bir sure efor sarf etmeye devam edebilir. Genellikle futbolcular ortalama 45–50 dakika oynamaya devam eder. Bu sure zarfında herhangi bir sorun oluşmaz fakat gecen 50 dakikanın ardından futbolcu kasığına saplanan ani bir ağrı ile durmak ve dinlenmek zorunda kalır. Sırt ustu yatıp biraz dinlendikten sonra bu ani saplanan ağrı gecer. Bir futbolcu 90 dakika topunu oynayamıyorsa, son 15–20 dakika da kasığına saplanan fakat sonradan dinlenerek kaybolan bir ağrı saplanıyorsa, sporcu fıtığı veya diğer adıyla kasık fıtığıdır diyebiliriz.

Sporcu fıtığının ve normal kasık fıtığının tedavisi nasıl gercekleştiriliyor?

Sporcu fıtığı, normal cerrahi teknik ile tedavi edilmeyen bir hastalık. Kasık fıtığı ameliyatı her cerrahın yaptığı bir operasyondur ama sporcu fıtığında yetişkinlerde uyguladığımız tekniği uygulamamız gerekiyor.

Normal kasık fıtığında, kasığa doğru uzanan bir kese vardır. Biz bu keseyi dibinden bağlıyoruz ardından kasık kanalının arka duvarını hastanın kendi kas ceperindeki dokular arasında dikiş yapıyoruz. Adaleyi, kasığa yaklaştırıyoruz. Bu yontem fıtık tedavisinin en klasik şeklidir. Bir diğer yontem ise, gerilimsiz yani gerdirmeden yama tedavisidir. Tule benzeyen, vucudun reddetmediği bir yama vasıtasıyla oradaki boşluğu kapatıyoruz. Birinci teknikte kasığı adaleye sıkıştırıyorsunuz ve bir gerginlik oluşuyor. İlk yontemin dezavantajı tedavinin ardından hastalığın nuks etme olasılığının yuksek olmasıdır.

Futbolculardaki ameliyatta, fıtık kesesini bağlıyoruz ve ic halkayı daraltıyoruz. Hastanın kaslarına hic dokunmuyoruz. Cok kucuk bir kesik acarak bu işlemi tamamlıyoruz.

Tedavinin ardından hastanın normal hayatına donmesi ne kadar zaman alır?

Hasta hemen ertesi gun ayağa kalkıp rahatlıkla yuruyebilir. İlk bir hafta butun guncel işlerini yapabilir. Biz kesinlikle hastamızın hareketlerini sınırlandırmıyoruz. İkinci haftadan sonra da rutin hayatına devam edebilir.

[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]