Merhabalar,
Ameliyat olmak isteyenlerin kafalarındaki soruların cozumunde belki kucuk bir katkım olur diye ameliyat surecimi paylaşmak istedim Ben daha once damar yolu dahi acılmamış, hasta olsa dahi son raddeye kadar doktora gitmekten korkan kişilerdendim 3 Kasım gunu sabah 6:30 da hastaneye giriş yaptım.Hemşire damar yolu acmak icin geldiğinde bu bilgiyi kendisi ile de paylaştım. Benim cok şanslı olduğumu, elinin cok hafif olduğunu soyledi. Gercekten de canım cok az acıdı. Tahliller icin kan alındı. Saat 8 gibi anestezi doktorum geldi muayene icin. Panik atak hastasıyım ve ilacımı almamıştım. Kalbimin langır langur calıştığını , hemşiremin getireceği ilacları icmem gerektiğini soyledi.
Ameliyat oncesi ameliyat anında olabilecekleri kabul ettiğinize dair bir form getiriyorlar ve sizden bu formun her sayfasını okudum, anladım, kabul ediyorum yazarak imzalamanızı istiyorlar. Size tavsiyem sakın okumayın o formu Kalp ritmimin bozulmasına neden olan formdur.
Saat 9'da ameliyathaneye inmek uzere sedyedeyken cesaret iğnesini yaptılar. Ameliyathane girişinde biraz bekledim. O arada bir hemşire kan değerimin cok iyi olduğunu soyledi. Ben de değerin kac olduğunu sordum. etrafa bakınırken burası ne kadar kalabalık boyle dedim. hemşire burası hastanenin can damarı normaldir dedi, bu benim en son hatırladığım an. Bilincim yerine geldiğinde anestezi doktorumun sesini duydum, goruntu yok sanırım gozumu acmadım ameliyatımın bittiğini, boğazımdaki boruyu cıkartacağını soyledi. Boruyu cıkarttıktan sonra nefes almamı soyledi, burnumdan nefes alınca ağzımdan nefes almam gerektiğini soyledi ve gecmiş olsun diyerek ayrıldı. Ben hala ameliyat olduğuma inanmamıştım cunku kendimi oldukca dinc hissediyordum ve ameliyat olduğuma dair en ufak bir emare yoktu. Bu yuzden elimle burnuma dokunup kontrol etmek istedim yanımda bekleyen hemşire izin vermedi. mide bulantım olup olmadığını sordu, olmadığını soyledim. Ameliyathane cıkışına doğru goturduler orada ameliyattan cıkan bir hasta daha vardı, biraz doğrulup onun alcı rengini kontrol ettim. onun da mordu Doktorumun hemşiresinin beni odama cıkarmak uzere asansorde beklediğini, ailemin beni merak ettiğini soyledi bir gorevli. Ameliyatım 4,5 saat surmuştu. Asansorde hemşirem karşıladı, doktorumun minnacık cok guzel bir burun yaptığını soyledi. yatağa gecince titremeye başladım, hemen uzerimi 3 kat orttuler. serum taktılar, midemden ağzıma doğru kotu bir koku geldi, kusacağımı soyledim ama kusmadım hemen gecti bu his. Mide bulantısı icin ilac verdiler hemen. Hiloterapi maskesi taktılar ve yemek saati gelene kadar takmamı soylediler. 4 saat maske takılı kaldı. Kulağımdan kıkırdak alınmıştı, bu yuzden kulağımda sargı icindeydi. Tum kafamı mengenede kıstırılmış gibi baskı altında hissettim. Dayanılmayacak kadar kotu değildi. Yemekten sonra hemşire gelip pijamalarımı giydirdi ve yuruyuşe cıkardı. O gece uyumakta zorlandım ama bu ağrıdan yada acıdan dolayı değildi. hastane ortamında uyuyamayanlardanım. Maskeyi 3 saat daha taktım. Sabah kalktığımda yuzumde morarma ve şişlik yok denecek kadar azdı. Doktor kontrolunden sonra oğleye doğru hastaneden cıktım. 2. ve 3. gun sağ gozumun kenarında cok az bir kararma vardı ve biraz şişmiştim. 4. ve 5. gun kararma kaybolmuş sadece şişlik vardı. Ameliyattan sonra hic ağrı kesici kullanmadım. Kullandığım antibiyotikten dolayı uyumakta hic zorlanmadım cunku ilac bende yan etki olarak uyku yapıyordu. 5. gun kontrole gittim pansumanım yapıldı. 8. gun alcım ve tamponlarım cıkarıldı. Ameliyat sonrası en acılı kısım benim icin tamponların cıkarıldığı ve dikişimin biri kaynamadığı icin tekrar dikiş atıldığı andı. Burnum alcı cıktıktan sonra bantlandı.Bir hafta sonra bantları duşta kendim cıkardım, burnuma baktığımda tek gorduğum şişlikti. Ertesi gunu kontrolum vardı, doktor odemlerin olduğunu soyledi ve bunun icin nasıl masaj yapacağımı gosterdi. Bu gun ameliyat olalı 28 gun oldu. Odemler icin masaj yapmaya devam ediyorum. Sağ tarafımda işlem daha fazla olduğu icin odemlerim orada daha fazla. Burun ameliyatında iyileşme sureci oldukca uzun. Hergun farklı bir burunla gune merhaba diyorum. Bir gun sağ taraftaki odem artarken bir gun solda, bir gun ust tarafta artabiliyor. Burnumun şeklini herkes gibi bende bir an once gormek isterim tabi ama sonucta orada kırılan bir kemik, işlem goren dokular var. Sabırlı olup beklemek ve darbelerden burnumuzu korumak dışında birşey yapamıyoruz.
Ben yıllarca korkumdan dolayı bu ameliyatı hep ertelemiştim ama benim ameliyat surecim şu ana kadar cok rahat gecti. İnşallah bu şekilde devam eder