Kas-iskelet sistemi ağrılarında bir kac ozelliği surekli goz onunde bulundurmaya calışıyoruz:
1- Kas-iskelet sistemi ağrılarına tam ve doğru tanı(lar) koymak gerekir. Doğru tanı ağrının ortaya cıkış mekanizmasını eksiksiz acıklayan sebep-sonuc ilişkisidir.
2- Ağrılar iki mekanizma ile ortaya cıkıyor:
a) Dokuların hasar gormesi. Bunlar travmalar, zorlanmalar ve spor sakatlanmalarında gorduğumuz ağrılardır.
b) Disfonksiyondan kaynaklanan ağrılar. kas-iskelet sistemi dokularının iyi işlev gormemesinde kaynaklanan ağrılar. Bunlar, kasların kuvvetsiz olmasından, kasların ve bağ dokusunun esnek olmamasından veya eklemlerin-omurganın esnek olmamasından kaynaklanan ağrılardır.
3- Hastaların her zaman iki tanısı vardır:
a) Goruntuleme tanısı (emar, rontgen, tomografi).
b) Muayene tanısı.
4- Hasar grubu hastalarında tedavi icin goruntuleme tanısı esas alınır. Disfonksiyon grubu hastalarında ise tedavi duzenlerken muayene tanısı esas alınmalıdır.
5- Ağrılar kısa sureli-yeni (akut) ve uzun sureli-eski (kronik) diye iki gruba ayrılır. Akut ağrılarda hasar veya disfonksiyonlar tespit edilmelidir ve tedavi planı bunlar uzerine kurulmalıdır. Kronik ağrılarda ise meslek, yaşam tarzı, aktivite duzeyi, duygu-duşunce durumu da ek olarak goz onunde bulundurulmalıdır.
6- Fizik ve egzersiz tedavisinin başarısı tum hastalarda aynı olmamasında yatar. Her hastaya koyduğumuz tanı ve o hastanın kas-iskelet sisteminde tespit ettiğimiz ozelliklere gore, tedavi o hastaya ozgudur.

[h=2]İstanbul Fizik Tedavi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]