Karpal tunel sendromu teşhis ve tedavi yontemleriKarpal Tunel Sendromu Nedir?
Karpal Tunel Sendromu (KTS) cok sık karşılaşılan bir el ve el bileği sorunudur. Karpal tunel denilen bolge, el bileğinin avuc icine bakan tarafında kemiklerle ve transvers karpal bağ denilen yapı ile cevrelenen dar bir kanaldır. Bu kanalın icinde parmakların tendonları (kirişleri) ve median sinir bulunur. Bu sinir, başparmak, işaret parmağı, orta parmağın tamamının ve yuzuk parmağının yarısının duyusunu alır. Ayrıca, başparmağın tabanındaki adaleleri calıştırarak başparmağın guclu olmasını sağlar. KTS median sinirin bu kanalda sıkışması neticesi oluşan bir durumdur.
ŞikÂyetler ve Bulgular Nelerdir?
KTS’nin karakteristik bulguları parmaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, iğnelenme, donukluk, hissizlik; başparmakta gucsuzluk ve eldeki cisimleri duşurme şeklindedir. Bazen ağrı dirseğe ve kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilir. Uyuşukluk ve iğnelenme daha cok başparmak, işaret ve orta parmaklarda gorulur. Bu şikÂyetler gun icerisinde gorulebilirken (ozellikle gazete/kitap okuma, telefonla konuşma, araba kullanma) geceleri daha da şiddetlenir. Olay ilerlerse uykudan uyandırıcı bir hal alabilir. Bu gece şikÂyetleri bazen ilk başlayan ve tek işaret de olabilir. Hastalık cok ilerlemişse başparmak tabanındaki kaslarda erimeler dikkat cekebilir.
Sebepleri Nelerdir?
Genellikle sebebi bilinmez. Sinirin uzerindeki basıncı arttıran bir cok sebep vardır. KTS ile birlikte bulunan bazı durumlar;
Cok kullanıma bağlı tendonların etrafındaki kılıfta meydana gelen inflamasyon ve şişme (tenosinovit)
Odem (coğunlukla gebelikte oluşur ve karpal tunel dokularının şişmesine neden olur)
El bileği kırık ve cıkıkları
Romatoid artrit gibi tuneli daraltarak median sinirin sıkışmasına neden olan romatizmal hastalıklar
Hipotiroidi (Tiroid bezinin az calışması)
Şeker hastalığı
Tumorler
Nasıl Teşhis Edilir?
KTS tanısı şikÂyetlerinin dinlenilmesi ve klinik muayene ile konur. Sinir iletim calışmaları (elektromyografi – EMG) tanıyı destekler ve problemin ciddiliğini olcer. Eğer travma ve artrit oykusu, diğer bozukluklar veya el bileği hareketlerinde kısıtlılık varsa radyolojik tetkik istenebilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi genellikle şikÂyetleri artıran el bileği hareketlerini kısıtlamak ve karpal tunel icindeki şişliğin inmesine izin vermek icin bir atel kullanımı ile başlar. Gece atel kullanımı şikayetlerin gecmesine yardımcı olabilir. ŞikÂyetler devam ederse bir anti-inflamatuar ilac kullanımı ile median sinir etrafındaki şişlik azaltılmaya calışılabilir. Eğer bu tedavilerden cevap alınamazsa veya KTS zaten cok ilerlemişse cerrahi onerilebilir. Ameliyatın amacı tunelin acılarak rahatlatılması ve eğer tendon kılıflarında bir şişme ve kalınlaşma varsa onların temizlenmesi ile median sinirin uzerindeki sıkışmanın ortadan kaldırılmasıdır.
KTS cerrahisi genellikle yatışsız (out-patient) yapılan bir ameliyattır. Cerrahi sonrası rahatlama genellikle ilk 24-72 saat sonra meydana gelir. Hastalar bu sure sonrasında yavaş yavaş ellerini kullanmaya başlar. Dikişler 12-14 gun sonra alınır. Guc gerektiren işler 4-6 hafta onerilmez. Tam iyileşme hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, KTS şikÂyetlerinin ciddiliğine ve şikÂyetlerin başlangıc zamanından beri gecen sureye bağlı olarak her hastada farklıdır. Gucun tamamen iyileşmesi, uyuşukluk ve karıncalanmanın gecmesi, sinir iyileşme ve duzelmesi ile ilgili olarak 3-4 ay surebilir. Ameliyat sonrası fizik tedavi uygulaması gerekli olabilir.

[h=2]İstanbul Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]