-Karpal Tunel Sendromu nedir?
El bileğinden gecerek parmaklara dağılan, el parmaklarının hareket etmesinde, ayrıca ilk 3 parmak ile 4.parmağınorta parmağa bakan yuzunun ağrı, ısı, dokunma hislerinin taşınmasında gorev alan median sinir isimli yapının el bileği seviyesinde icinden gectiğikarpal tunel icinde uzun sureli basınca maruz kalması sonucu hasarlanmasına bağlı ortaya cıkan durumdur. Sinir sıkışmaları icinde en sık rastlanan problemdir.
-Belirtileri nelerdir?
Başlangıcta el parmaklarında karıncalanma, iğnelenme benzeri rahatsız edici hisler, cabuk yorulma, ağrılarla ortaya cıkar. Şikayetler genellikle geceleri artış gosterir. Sıkışma durumu ilerledikce ağrılar yoğunlaşır. Ağır vakalarda el parmaklarında-ozellikle başparmakta gucsuzluk, kaslarda erimegorulur. Ayrıca duyu taşıyan liflerin harabiyetine bağlı olarak ellerde hissizlik gelişebilir.
-Kimlerde gorulur?
Kadınlarda daha sık gorulur. Ellerini kullanarak calışanlarda, el bileğinin surekli bukulu kaldığı durumlarda daha sık ortaya cıkar (bilgisayar kullanımı, ev hanımlarında yer silme, bez sıkma vs işlerinin cok yapılmasına bağlı olabilir). Gebelik doneminde hormonal değişikliklere ve vucut sıvılarında artışa bağlı olarak ortaya cıkabilir, gecici veya kalıcı olabilir. Şeker hastalığı, guatr, B12 vitamini eksikliği, romatizmal hastalıklara eşlik edebilir. Hastaların bir kısmında herhangi bir sebep bulunmadan da ortaya cıkabilir.
-Tanı nasıl konur?
Hastanın tipik şikayetleri ve norolojik muayene bulguları tanıyı akla getirir. Ancak tanının doğrulanması ve sinir hasarının derecesinin belirlenmesi icin EMG tetkiki gereklidir.
-Tedavisi nedir?
Hafif vakalarda el bileğinin istirahati ve kanal icindeki basıncı azaltmaya yonelik ilaclar, hastanın şikayetlerini baskılamaya yonelik birtakım ilaclar , lokal enjeksiyonlar yararlı olabilir. İleri vakalarda veya konservatif tedavilerden fayda gormeyen hastaların cerrahi tedavi acısından değerlendirilmesi gerekir. Cerrahi tedavide amac, kanalın acılarak sinirin kanal icindeki basıncın azaltılması; boylece median sinirin basınca bağlı kalıcı harabiyetinin engellenmesidir.

[h=2]İstanbul Noroloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]