Karpal tunel sendromu, el ve kolda ağrı, uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olan yaygın bir durumdur. Bu durum, eldeki ana sinirlerden biri - median sinir - bileğin icinden gecerken sıkıştığı zaman ortaya cıkar.
Coğu hastada karpal tunel sendromu zamanla kotuleşir, bu nedenle erken tanı ve tedavi onemlidir. Erken donemde semptomlar genellikle bir bilek ateli takmak veya belirli aktivitelerden kacınmak gibi basit onlemlerle rahatlayabilir.
Median sinir uzerindeki baskı devam ederse, sinir hasarına ve kotuleşen semptomlara yol acabilir. Kalıcı hasarı onlemek icin, bazı hastalarda median sinir uzerindeki baskıyı azaltmak icin cerrahi yapılması onerilebilir.
Anatomi
Karpal tunel, bilekte dar bir gecittir. Tunelin zemini ve yanları, karpal kemikleri olarak adlandırılan kucuk bilek kemiklerinden oluşmaktadır.
Karpal tunel, parmakları ve baş parmağı buken median sinir ve fleksor tendonları korur.
Rodner C, Raissis A, Akelman E: Karpal tunel sendromundan coğaltılarak uyarlanmıştır. Ortopedi Bilgi Online Dergisi. Rosemont, IL, Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi, 2009; 7 (5). Mart 2016'ya girildi.
Tunelin catısı, transvers karpal ligament olarak adlandırılan guclu bir bağ dokusundan oluşmuştur. Karpal tunel cok sert bir yapı olduğu icin, median sinirin bu tunelde hareket kabiliyeti kısıtlıdır.
Median sinir eldeki ana sinirlerden biridir. Boynunda sinir koklerinin bir grubu olarak ortaya cıkar. Bu kokler, kolda tek bir sinir oluşturmak icin bir araya gelirler. Median sinir koldan aşağıya iner ve onkol, el bileğindeki karpal tunelden gecerek el parmaklarına yayılır. Sinir, başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve 4. Parmağın yarısına his verir. Sinir ayrıca başparmak tabanının cevresindeki kasları da kontrol eder.
Median sinirle beraber, parmakları ve başparmağı buken dokuz tendon da karpal tunelden gecer, bu tendonlara fleksor tendonlar denir.
Acıklama
Karpal tunel sendromu, tunel daraldığında ya da fleksor tendonları cevreleyen dokular şiştiğinde ve median sinir uzerine baskı uygulandığında ortaya cıkar. Fleksor tendonları cevreleyen dokulara sinovya denir. Normalde, sinovyum tendonların kayganlığını arttır ve parmaklarınızı hareket ettirmeyi kolaylaştırır.
Sinovya buyuduğunde karpal tunelde yer kaplar ve zamanla siniri sıkıştırır. Sinir uzerindeki bu anormal basınc, eldeki ağrı, uyuşukluk, karıncalanma ve halsizlik ile sonuclanabilir.
Karpal tunel sendromu, karpal tunelden gecerken median sinirin basınc altında kalmasından kaynaklanır.
Karpal tunel sendromu icin diğer risk faktorleri şunlardır:
Genetik Faktorler: Bazı kişilerde yapısal olarak karpal tunel dardır. Bu nedenle sinir sıkışmaya daha yatkındır.
Tekrarlayıcı el kullanımı: Aynı el ve el bileği hareketlerini ya da aktivitelerini uzun bir sure boyunca tekrarlamak, el bileğindeki tendonları kotuleştirebilir, bu da sinir uzerinde baskı yapan şişmeye neden olabilir.
El ve bilek pozisyonu: Elin ve el bileğinin aşırı derecede bukulmesi sonucu (fleksiyon) sinir sıkışması oluşabilir.
Gebelik: Hamilelik sırasında hormonal değişiklikler şişmeye neden olabilir.
Ek Hastalıklar: Diyabet, romatoid artrit ve tiroid hastalığı (guatr) karpal tunel sendromu ile ilişkili durumlardır.
Karpal Tunel Sendromu Belirtileri
Karpal tunel sendromunun belirtileri şunlardır:
Başparmak, 2. ve 3. parmaklarda daha belirgin olmak uzere tum elde uyuşma, karıncalanma, yanma ve ağrı
El parmaklarında elektrik carpma hissi
Onkoldan omuza doğru yayılabilen ağrı veya karıncalanma
El kaslarında zayıflık: Duğme iliklemede gucluk vb.
El kaslarındaki zayıflık nedeni ile cisimleri kavrayamama, aniden duşurme
Coğu durumda, karpal tunel sendromunun semptomları belirli bir sakatlık olmaksızın yavaş yavaş başlar. Bircok hastada hafif uyuşukluklar zaten uzun suredir vardır. Ancak, durum kotuleştikce, semptomlar daha sık ortaya cıkabilir veya daha uzun sure devam edebilir.
Şikayetler ozellikle gece saatlerinde kotuleşir. Gece uyuşmalar ile uykudan uyanma olabilir. Genellikle elleri sallamak ile şikayetler azalır.
[h=2]Kayseri Noroloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Karpal tunel sendromu hakkında
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Karpal tunel sendromu hakkında