Karne sendromuKarne gunu geldi cattı. Yarın yine bir eğitim oğretim yarı yılı bitiyor. Dolasıyla oğrenci ve velileri karne telaşı, heyecanı sarmaya başladı. Kimi oğrenciler karnelerini heyecanla beklerken kimi oğrenciler ise karneler icin kaygı yaşamaktadır.
KARNE NEDİR?
Karne; Eğitim oğretim hayatı boyunca donem sonlarında verilen cocuk ve ergen bireyin ders başarı puanlamasını gosteren bir belgedir. Peki sadece bununla mı ibarettir? Aslında hayır. Karnenin oncelikle veliler ve aile buyukleri icin daha sonra cocuklar icin arkasında yatan anlamları cok daha fazlasıdır. Ailelerin cocukları icin beklentileri daha anne karnındayken başlar ve buyume surecinde de şekillenmeye devam eder. Akıllı olsun, cok başarılı olsun, doktor, muhendis olsun, buyuk adam olsun, kendini ve bizi kurtarsın gibi soylemleri bircok anne babadan hatta ailenin diğer buyuklerinden de duymuşuzdur. Dolayısıyla alınan her karne anne babalar icin cocuğun ders başarısından cok geleceği ve kendi karakteriyle ortuşen bir durum olmaktadır.
Karne, cocuğun ve aynı zamanda anne babanın eksilerini gormemizi sağlar. Anne - babalar cocuklarının başarısızlıklarından kendilerine pay bicebilir, beklentilerin karşılanmaması durumunda ofke ve kızgınlıklarını cocuklarına yonlendirebilir ya da diğer yaşıtlarıyla kıyaslamalar yapabilir. Cocukları dinlemeden, onların neler hissettiğini anlamadan onları yargılamak, kıyaslamak cocukları fazlasıyla etkileyebilir. Bu durum cocukta stres, kaygı, ozguven eksikliği ve kendini değersiz hissetmeye yol acabilir. Bu tur davranışlar, cocuğun anne ve babasıyla kopuk iletişim kurmasına ve ilgisini daha cok bilgisayar, televizyon veya yanlış arkadaşlara yoneltmesine sebep olabilir.
AİLELERE TAVSİYELER
Aileler, cocukları ile guclu bir guven bağı kurmalıdır ki cocuk karnesindeki olumsuzlukları anne ve babadan saklama ihtiyacı hissetmesin. Anlayamadığı, yapamadığı veya diğer problemlerini rahatca konuşabilsin. Karne deki duşuk notlardan sonra anne babanın cocuğu cezalandırması ve tehtitkar yaklaşması uygun bir davranış bicimi değildir.
Karne gunu geldiğinde neden karnen bu kadar kotu demek icin gec kalınmış bir davranış olabilir. Karnedeki olumsuz notlar cocuk icin hem bir şans, hem de uyarı olarak algılamak gerekir. Bu durum, hem cocuk hem veli icin gecerlidir.
Anne babalar "Ben cocuğumla ne kadar ilgilendim, zorlandığı alanlarda onu ne kadar destekledim, onun duygularını ne kadar anlayabildim" gibi soruları kendilerine sormalıdır. Bu gibi soruları sorarak cocuğunuza daha iyi yardımcı olabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki;
Okul cağındaki cocuklar sadece birer oğrenci değildir. Her birinin cok değerli ve ozel yanları vardır. Okul hayatı donemini uzun soluklu bir surec olarak duşulmeli, başarı ile başarısızlığı bu donemin birer parcası olduğunu duşunebilirsiniz. Cocuğunuzun başarılı olduğu yanları takdir ederken, başarısız olduğu yonleri desteklenmelisiniz. Gosterdiği cabayı takdir etmek, bulduğu cozum yollarını ovmek, ona inanıldığını gostermek cocuğun kendini değerli ve yeterli hissetmesi icin oldukca onemlidir.
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Karne sendromu
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Karne sendromu