7 yıllık evliyiz, son 4 yıldır eşim evde bir yabancı gibi davranıyor bana. İşten gelince onu kapıda karşılıyorum, yuzume bile bakmadan iceri giriyor, sadece cocuğu opuyor, “ merhaba kızım neler yaptın bakalım” diyerek hemen onunla sohbet ediyor. Coğu zaman “cok yorgunum” diyerek kanepede uyuyakalıyor.
Hafta sonlarımız tam bir kabus, sabahları ses cıkmasın diye kızım ve ben erken uyanıp salonda vakit geciriyoruz, oğleye doğru uyandığında kahvaltısını yalnız yapıyor. Sonra arkadaşlarıyla dışarı cıkıyor. Bakıyorum da sadece onların yanındayken mutlu, yuzu guluyor, espri yapıyor. Genelde hafta sonları akşam dışarıda alkol alır, kimi zaman cakırkeyif gelir kimi zamansa sarhoş. Eğer cakır keyif geldiyse işte o zaman bana sarılır ve birlikte olmak ister. Eğer sarhoşsa yatağa nasıl yattığını bile hatırlamaz…
Bazen sabırla duzelir diye bekliyorum, bazen de yanındayken mutlu, yuzu guluyor, espri yapıyor. Genelde hafta sonları akşam dışarıda alkol alır, kimi zaman cakırkeyif gelir kimi zamansa sarhoş. Eğer cakır keyif geldiyse işte o zaman bana sarılır ve birlikte olmak ister. Eğer sarhoşsa yatağa nasıl yattığını bile hatırlamaz…
Bazen sabırla duzelir diye bekliyorum, bazen de dayanamıyorum ve bağırıyorum sesimi duysun diye , ama adam sanki bir duvar , cevap bile vermiyor. Sonra ağlama krizlerine giriyorum, bir kez olsun yanıma gelip teselli etmiyor, kusuyorum, ben de gidip kızımla yatıyorum. “ Ne yapacağım ben doktor hanım? Boşanmak istemiyorum, eşimi seviyorum ama boyle de olmuyor “
Ciftin tanışma ve evlilik oykusunu almak icin ikinci seans eşi ile goruştuğumuzde bambaşka bir hikaye cıkıyor ortaya.
Evlendiğimiz gunden beri her gun annemle ilgili sorunlar yaşıyor ve surekli bana anlatıp kavga cıkarıyor, taraf tutmamı istiyor. Kendi annesi bizim evden cıkmıyorken “ artık senin annen bu eve girmeyecek” diyor, tam 3 yıl kustuler birbirlerine. Annemle eşimin arasını bulmaktan ben yoruldum. Tam ne haliniz varsa gorun dedim ki kızımız oldu.
Kızımız olduktan sonra problemler duzelir sandım bu sefer ”senin annen mi bakacak, benim annem mi? “ kavgası başladı. Cocuk olduktan sonra eşim sadece cocuğa odaklandı, onunla yatıyor. Kendimi bu evde sadece para getiren bir adam olarak gormeye başladım. Bir tek anneme gittiğim zaman huzur buluyorum, eşimi seviyorum ama birlikte vakit gecirmek icimden gelmiyor ….
Cifte birbirinizin hangi yonlerini seviyorsunuz ? diye sorduğumda tam bir yanıt vermekte zorlanıyorlar cunku ne kendilerini tam olarak tanıyorlar ne de birbirlerini…
Oykuyu daha da derinleştirdiğimizde, her iki tarafın da kendi aile bireyleri arasındaki kopuklukları, anne baba modelindeki yetersizlikleri goruyoruz.
• Babam anneme hep bağırırdı, coğu zaman aşağılar, herkesin icinde kucuk duşururdu. Hayatım boyunca anneme cok acıdım, bir gun gelecek, buyuyeceğim ve annemi bu zor hayatından kurtaracağım, derdim. Şimdi eşim bizler icin bu kadar fedakarlık etmiş olan annemi istemeyince cok kırılıyorum. Eşimden istediğim tek şey evle ilgilenmesi, yemek yapması ,cocuğa bakması.
Bu oykude psikolojik gelişim doneminde annesinden sağlıklı ayrımlaşamamış erkek cocuğun yıllar sonra eşini de annesi gibi gorme isteği var temelde. O nedenle onunla alkol almadan cinsel birlikte olamıyor, evden uzak duruyor. Oysa ki zaten bir annesi var, ikinci bir anneye değil, eşe ihtiyacı olduğunun farkında değil. O nedenle annesine davrandığı gibi davranmaya devam ediyor.
• Annem babaannem ve gorumcelerinden cok cekmiş, gun yuzu gormedi, her ağladığında yanında ben olurdum. Babamdan nefret ederdim, babaannem yuzunden annemi uzuyor diye. İşte şimdi aynı şeyi ben yaşıyorum, eşim annesi yuzunden beni yok sayıyor.
Bir kız cocuk annesiyle ittifak yapmayı cocukluk yaşlarında oğrenmişse, surekli evdeki zayıf anne modelinin avukatlığını ustlenmişse, evlendiği zaman; cocukken gucunun yetmediği kişilere karşı kendi kayınvalidesinden oc almaya calışacaktır. Kocası icin kayınvalidesi ile girdiği bu rekabette kaybeden olacaktır.
Diğer yandan yeni evindeki , kendi mutluluğuna değil,” annemi nasıl mutlu ederim? Diyerek, surekli kendi annesini korumaya almaya calışacaktır ki bu da ciftin arasının acılmasına, erkeğin kendini hem kayınvalidesinden hem de cocuktan dolayı ikinci plana atılmış hissetmesine, kadının ise takdir ve onay alamadığı icin kendini değersiz ve işe yaramaz hissetmesine neden olacaktır.
Not: Danışan oykuleri etik ilkeler gereği değiştirilmiştir.

[h=2]Adana Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]