İc organların ceşitli sebeplerle bulundukları yerden dışarı cıkmasına fıtık(herni) denir. Fıtık cok ceşitli bolgelerde oluşabilir. Oluştuğu bolgeye gore tedavi şekli de değişir. Fakat genellikle karın bolgesinde oluşan fıtıkların tedavisi birbirine benzer şekilde olur. Karın bolgesi fıtıklarının tedavisi dışarı taşan organları yerine yerleştirme ve acılan bağ dokuları kapama temeline dayanır. Bağ dokular dikilerek veya yama yontemiyle kapatılabilir. Dikme yontemi cok kalıcı sonuclar vermediği icin genellikle yama tercih edilir. Kullanılan yamaların ozellikleri ve kalitesi ameliyatın başarısı acısından onem taşır, ayrıca maliyeti de arttırabilir.
Fıtık ile korkulan fıtık bolgesine ic organın (en sık bağırsak) girip boğulmasıdır. O takdirde ameliyat acil olarak yapılır ve bazen barsağın da ameliyatı gerekebilir (boğulan bağırsak kangren olmuşsa).
o nedenle fıtık onemsenmeli ve acil durum oluşmadan genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.
Ameliyat:
Fıtık ameliyatları acık veya kapalı(laparoskopik) yontemlerle uygulanabilir. Acık yontemler cok gerekli olmadıkca tercih edilmez. Kapalı işlemler hasta acısından daha avantajlı olur. Enfeksiyon riski azalır, hastalığın tekrar etme olasılığı duşer. İyileşme sureci hızlı olur ve yara izi cok daha hafif duzeyde gorulur. Fıtık her yaşta gorulebilir. Ozellikle kapalı yontemler uygulandığında daha geniş bir hasta grubu ameliyatı kaldırabilir hale gelir.

[h=2]Bursa Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]