Ritim bozukluğu nedir?
Kalp atımlarının duzensiz olmasına ritim bozukluğu denir. Kalp atımlarının duzensizliği, kalp atımlarında yavaşlama veya hızlanma şeklinde ortaya cıkabilir. Bu farklı iki durumda, uygulanan tedavilerde değişmektedir.
Ritim bozukluğunun sebebi nedir?
Ritim bozukluklarına neden olan bir cok faktor vardır. Doğumsal kalp hastalıkları en onemli nedenlerden birisidir. Kalbinde yapısal herhangi bir bozukluğu olmayan cocuklarda da ritim bozuklukları gorulebilir. Bu durum, kalbin calışmasını sağlayan ileti sisteminin değişik bolgelerinde meydana gelen gecikmelere veya fazladan uyarılara bağlı olabilir. Tam olarak nedenlerinin belirlenmesi icin bazı ileri tetkiklerin yapılması gereklidir.
Ritim bozukluğunda ne gibi şikayetler olur?
Kalp atımlarında hızlanma olursa (carpıntı), halsizlik, terleme, huzursuzluk, sıkıntı hissi, karın ağrısı, kusma ve uzun sure devam eden durumlarda bayılma ortaya cıkabilir. Bebeklerde beslenme bozukluğu, huzursuzluk, terleme ve solunum bozukluğu gorulebilir.
Kalp atımlarında yavaşlama olduğunda ise, cabuk yorulma, halsizlik, ani bayılmalar, gece uykudan aniden uyanma ve bağırma şeklinde ortaya cıkan şikayetler gorulebilir.
Ritim bozukluğu nasıl anlaşılır?
Hastanın nabzının sayılması ilk yapılması gereken işlemdir. Daha sonra bir sağlık merkezinde elektrokardiyografi (EKG) cekilmelidir. EKG ile ritim bozukluğunun tipi belirlenir. Hastanın eşlik eden yapısal kalp hastalığının olup olmadığının değerlendirilmesi icin ekokardiyografi ile değerlendirilmesi gereklidir. Ayrıca gerekli vakalarda, 24 saat (veya 96 saate kadar uzatılabilir) holter ekg kaydı alınabilir. Yine bazı gerekli vakalarda event recorder ekg kayıtları alınabilir.
Ritim bozukluğu nasıl tedavi edilir?
Carpıntı durumunda hastanın genel durumunda bir bozukluk yoksa, ilk olarak ilac tedavisi uygulanır.
Kalp atımlarında yavaşlama ile gelen hastalarda, hastanın kalp atımlarının sayısına gore ve genel durumuna gore tedavi planlanır. Genellikle hastalara pil takılması gerekir.
Ritim bozukluğu tekrarlayabilir mi?
İlac tedavisi uygulamasına rağmen ozellikle kalp hızlanması ile ortaya cıkan ritim bozuklukları tekrarlayabilir. Bu durumda ilac dozları tekrar ayarlanabilir veya ilac değişikliği yapılabilir.
Ritim bozukluğu tamamen duzelebilir mi?
Ozellikle carpıntıya yol acan bazı ritim bozuklukları kateter yontemi kullanılarak uygulanan tedavi ile ortada kaldırılabilir.
Carpıntı sırasında ailenin veya hastanın dikkat etmesi veya yapması gereken uygulamalar nelerdir?
 Cay, kahve, koka kola, sigara, stres (gerilim) ve uykusuzluktan kacınılmalıdır.
 Ceşitli hastalıklar icin kullanmak gerektiğinde doktor arkadaşlarımız uyarılmalı ve aşağıdaki ilacları iceren preperatlar kullanılmamalıdır.
 Atropin, efedrin, adrenalin, noradrenalin, kafein, teofilin, fenotiyazin, trisiklik, antideprasanlar, halotan
 Ateş, heyecan, ve efor yokken carpıntı varsa ve nabız sayısı dakikada 150’nin ustunde ise carpıntı atağını gecirmek icin sıra ile:
Buyuk cocukta:
1. Derin derin nefes alıp ıkınılması,
2. Soğuk-buzlu su ile yuz yıkama ve soğuk su icirilmesi,
Kucuk cocukta:
1. Oğurtmeye ve kusturulmaya calışılması,
2. Yuze buz torbası ( naylon torbaya doldurulmuş buz) tatbik edilmesi,
Yukardaki yaklaşımlar uygulanırken, zaman kaybetmeden, en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak Uzun D2’li EKG cektirilmesi ve bulgulara gore doktor gozetiminde tedavi edilmesi, tedavide etkinlik sağlamazsa Cocuk Kardiyoloji unitesi veya cocuk acil polikliniği ile irtibata gecilmesi gereklidir.
Sağlıklı gunler dileklerimizle

[h=2]Bursa Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]