Kardeş kıskanclığı ve cozum onerileri Kıskanclık insan yaşamının her doneminde baş edilmesi guc olan kişinin sevilen kişiyi başkasıyla paylaşamamasından ve kaybetme korkusundan kaynaklanan doğal bir duygudur. Cocuk yeni doğan kardeş ile beraber evdeki statusu kaybedeceği, anne babasının ona daha az sevgi ve ilgi gostereceği kaygısını yaşar. Kıskanclığın cocuğun hayatı icin yıkıcı hale donuşmemesi ve bu donemin sağlıklı bir şekilde atlatılması icin kardeşin doğumundan once ve sonra alınması gereken bazı onlemler şunlardır;
• Anne ve baba kardeş dunyaya gelmeden once buyuk cocuğu hazırlamalı, cocuğun kaygılarını gidermelidir. Ona her daim ozel olduğunu ona karşı duydukları sevgi ve ilginin azalmayacağı konusunda guven vermelidirler.
• Yenidoğan bebeğin anneye fizyolojik bağımlılığı nedeniyle ilk zamanlar annenin buyuk cocuğa ayırdığı zaman zorunlu olarak ayrılacağından dolayı, henuz bebek doğmadan once cocuğun anne tarafından karşılanan fiziksel ihtiyacları baba ile paylaşılmalıdır.
• Cocuğun odasının ayrılması, okula başlatılması mumkunse kardeşin doğduğu doneme denk getirilmemelidir. Aksi takdirde cocuk annem beni başından attı ve kardeşimle vakit geciriyor gibi duşunceler oluşabilir.
• Cocuk kıskanclık duygusundan dolayı suclanmamalı, cezalandırılmamalı ve yargılanmamalıdır. Cocuğunuzla bu konuda konuşun, duygularını onemseyin ve işbirliği konusunda ozendirin. Anlaşıldığını fark eden cocuk kendisini değerli ve guvende hissedecektir.
• Cocuğun olumsuz duygularını reddetmek yerine, bunları tanıyıp kabul etmek onemlidir. Cocuğun olumsuz duygularının yıkıcı ve zarar verici bir şekilde ortaya cıkmaması sağlanmalıdır. Bu konuda dramatik oyun ve resim faaliyetinin onemi buyuktur.
• Cocuğa kardeşiyle ilgili yaşına uygun sorumluluklar verilmelidir. Fakat sen buyudun/abla,abi oldun gibi soylemlerle aşırı sorumluluk yuklemekten kacınılmalıdır.
• Anne babanın kendisini sevdikleri gibi bebeği de seveceklerini acıklamaları onemlidir. Cocuğun yanında kardeşe pis o/sevmiyoruz onu gibi samimi olmayan soylemlerde bulunulmamalıdır. Bebeğinde buyumesi icin tıpkı onun gibi sevgiye ihtiyac duyduğu soylenmelidir.
• Asla cocuğunuzu kardeşiyle kıyaslamayın. Her cocuk kendi guclu ve zayıf yonleriyle bir bireydir. Kıyaslanmak onda aşağılık duygusu oluşturup kıskanclığı artıracaktır.
• Anne baba her cocuğa bireysel zaman ayırmalıdır. Bu zamanı eşit olarak bolmek yerine cocuğun gereksinimine gore ayırmanız doğru olacaktır. Kendisine zaman ayrıldığını, doğan bebeğe rağmen anne, babasıyla bire bir zaman gecirebildiğini goren cocuk onemsendiğini duşunecek ve ozguveni guclenecektir.
• Kardeş kavgalarında birbirlerine fiziksel olarak zarar vermedikleri surece araya girilmemeli, taraf tutulmamalıdır. Problemlerini kendi aralarında cozmeleri gerektiği konusunda teşvik edilmelidir.
• Cocukların yargılanmadan, sorunlarını ve duygularını paylaşabilecekleri aile sohbetleri duzenlenmeli ve iş birliğine dayalı bir ortam oluşturulmalıdır.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]