Onemsiz gibi gorunen ancak ileride olumsuz etkiler yaşatabilecek kardeşler arasındaki catışmaların en temel nedeni şuphesiz ki, kıskanclık duygusudur. Ozellikle aileye yeni katılan birey soz konusu olduğunda, yıllardır evde hukum suren cocuk icin, eve gelen bu yeni misafiri kabul etmek oldukca zor olabiliyor. Cocuklara eşit davranmaktan ziyade, adil davranmak daha doğru bir yaklaşımdır. Unutulmamalıdır ki, her cocuğun ihtiyacı birbirinden farklıdır.
Kardeşinin dunyaya gelmesi icin cocuktan fikir almayın
Dunyaya yeni bir cocuk getirme kararının anne ve babanın birlikte vermesi gerekir. Boyle bir durumda cocuğun veya cocukların fikrini almak doğru bir yaklaşım değildir. İdeal olanı, gebeliğin riskli donemi olan uc ayın sonrasında bunu cocukla paylaşmak ve bu sureci ona anlatmaktır. Orneğin, ‘Biliyor musun, o şimdi karnımda minicik. Sen de oyleydin...’ gibi cumlelerle cocuğunuza bu sureci anlatabilirsiniz. Kardeşi olduğunda cocuğunuzun davranışlarında gerileme ve agresif tutumlar varsa, kardeşini cok hırpalıyorsa, sorun evde cozulebilecek durumda değilse, bir uzmandan destek almak gerekir.Kıskanclığın nedenini anladıktan sonra catışma sorunu cozulebilir ancak kıskanclık duygusu yok olmaz.
Kardeş catışmalarını onlemek icin ebeveynlere 14 tavsiye
1.“Sen abisin/ablasın” diyerek cocuğunuza sorumluluk yuklemeyin. Bu, buyukluğunu ve gucunu kucuk kardeşin uzerinde kullanarak baskı yaratmasına neden olabilir.
2.“Sen kucuksun, abini dinle” gibi sozler, kucuk cocuğun buyuğu kıskanmasına neden olabilir. Ancak bazı tehlikeli durumlarda “O senin abin ve onu dinlemelisin” diyebilirsiniz.
3.Her zaman kardeşler arasında tek bir cocuğa yonelmeyin, dengeli davranın.
4.Aynı cocukla hep baba veya anne ilgilenmemeli. Orneğin, cocuk babasının onunla ilgilenmesini istediği halde o hep kardeşiyle ilgileniyorsa bu da catışmaya neden olur.
5.Cocuklarınıza “ikiniz de bizim cocuğumuzsunuz ve ikinizi de cok seviyoruz. Ama ikinizin farklı ihtiyacları olabilir” mesajını verin ve gerektiği zamanlarda bunu onlara acıklayın.
6.Kucuk olan cocuğunuzun bakım surecine buyuk olan cocuğunuzu dahil edin. Orneğin; bebeğinizi bezlerken diğer cocuğunuz kıskanıyorsa, onu da cağırıp yardım isteyin.
7.Cocuklar arasındaki catışmayı veya bir kavgayı onlerken onderlik edin ancak karışmayın. Orneğin; bir oyuncak kavgası olduğunda, aralarında anlaşmaları konusunda tavsiyelerde bulunun.
8.Başkalarının yanında cocuğunuzun kardeşini kıskandığını dile getirmeyin. Bu kez cocuğunuz, kıskandığı zaman ilgi cektiğini pekiştirir ve olumsuz davranışlarına devam eder.
9.Cocuklarınız ikiz ise onlara secim hakkı tanıyın. Unutmayın ki, karakter ozellikleri, yaşadıkları tum surecler aynı olsa da istekleri farklı olabilir. Her ikisine de ayrı birey olarak yaklaşın.
10.Cocuklarınızdan birinin engelli veya hastalık gibi ozel bir durumu olması, ilginizin o cocuğunuza yoğunlaşmasına neden olabilir. Fakat boyle bir durumda diğer cocuğunuzun arka planda kalmasına izin vermeyin.
11.Cocuğunuza kardeşini kıskanmaması icin asla şu cumleleri soylemeyin: “Biz zaten onu sevmiyoruz”, “Biz seni daha cok seviyoruz”, “Biz onu zaten sonra gondereceğiz.”
12.Cocuğunuzu, kardeşi kıskanmasın diye takdir etmemeniz soz konusu olmamalı. Cocuğunuzu takdir etme veya kutlama işini abartmadan, kardeşini de işin icine katarak yapabilirsiniz. Orneğin, kutlamak icin birlikte resim yapabilirsiniz…
13.Cocuklarınıza eşit davranmaya calışırken adil olmayı unutmayın. Orneğin; bugun Ayşe’nin doğum gunu ise gelen hediyeler Ayşe’nin olmalı. Fakat kardeşi Ali’ye de doğum gunu olduğunda gelen tum hediyelerin onun olacağını anlatmalısınız…
14.Cocuklarınız arasında karşılaştırma yaparken, bir diğerini yuceltmeyin. Orneğin, kardeşlerden biri spor yapıyorsa diğer cocuğa, “Spor yapmak cok guzel bir şey. Bence sen de yapabilirsin…” şeklinde ifadeler kullanabilirsiniz.

[h=2]Kocaeli Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]