Arkadaşlar merhaba,

Hayatım herşeyi derinlemesine araştırmakla gecti. Ancak bu operasyona dair temel bilgiler dışında abartılı bir araştırma yapmadım. Sadece 3 doktor ile goruştum. Sağlık sektorundeki tanıdıklarım aracılığıyla guvenilir bir doktor olduğunu oğrendiğim Prof. Fadlullah Aksoy ’da karar kıldım. Fadlullah Bey zaten bana en baştan bu guveni verdi. (En onemlisi, bu alanda tecrubeli ve kendinizi ellerinde guvende hissettiğiniz bir uzman bulmak.) nefes alma onceliğim dışında, hayal ettiğim burnu gorsellerle doktoruma aktarıp kendimi teslim ettim. Bugun ameliyatımın ardından 3. Gundeyim. Bu sureci benim icin kolaylaştıran ve zorlaştıran etkenleri bu operasyonu gecirmek isteyen arkadaşlarla paylaşmak istiyorum:

1- Sectiğin doktora guven ve sonrasında olumlu duşun: Olumsuz duşunebilen, vesvese yapabilen biriyim ama kendime iyileşene kadar kotuyu cağırmayacağıma dair soz vermiştim. Bu sozu tutmak bana iyi geldi.

Not: yanlış anlaşılmayayım. Doktor secimi ve onun uyguladığı teknikler cok onemli. Ama doktor sececeğim diye onlarca doktora gitmek gereksiz ve kafa karıştırıcı olur demek istiyorum.

2- Şişlikler, morluklar: Ameliyattan birkac gun oncesi itibariyle morluklar icin Arnica krem kullandım. Ameliyat sonrasında da arnica kremi ve sarı kantaron yağını morarabilecek noktalara sırayla surdum. Doktorum beni kontrole geldiğinde bunlara ihtiyacım olmadığını cunku Piezo tekniğiyle kemiği kırmadan mudahelede bulunduğunu soyledi. Gercekten de, ameliyat sonrası, ağrım, morluğum, odemim yok denecek kadar azdı.

3- Oturarak uyumak ve rahat nefes almak: Ameliyattan burnumda tamponlar ve alcı ile uyandığımda, burnumun kısmen kapalı olmasının ve (odem-morluk olmasın diye) dik oturmak suretiyle uyumak zorunda olmamın beni zorlayacağını duşundum. Burnumun kısmen kapalı olması sorununu, eve donduğum 2. Gun itibariyle kullandığım burun spreyi ve burun yıkama suyu ile %70 oranında azalttım. Burun temizliğinizi (burnunuza hassas davranarak) korkmadan yaparsanız, tamponların da ici boş olduğundan, rahat nefes alabiliyorsunuz. Ben ameliyattan sonraki ikinci ve ucuncu gun, 3 yastıkla oturur şekilde yattığım halde, 7-8 saat uyudum.

4- ilac kullanımı: doktorun onerdiği Antibiyotikleri duzenli alırsanız enfeksiyon vb sorunların oluşmasına engel olursunuz. Hapşırık onleyici haplar işe yarayabilir. Ben maalesef ilaca rağmen cok sık hapşırmakla burun buruna geldim.

— hapşırık: Ağzımı sıkıca kapatıp dilimi sert damağa sıkıca bastırarak hapşırığı onlemeye calıştım. Engel olamadığım zamanlarda ağzımı acıp ağzımdan hapşırdım.

5- Buz: Doktorum morluğun olmayacağı konusunda kendinden cok emindi. Bız konusunda detaylı bilgi vermedi. Ben ameliyat sonrası buz yerine dondurulmuş bezelye poşetlerini tercih ettim. Bezelye poşeti yuzun şeklini alıyor ve goz cukurları dahil ufak noktalara dahi uyum sağlıyor. Ameliyattan sonra uyanır uyanmaz uygulamaya başladım. Bana cok daha iyi hissettirdi.

6- Odem atmak icin: Ameliyat sonrasında hastanedeyken odemim neredeyse hic olmadı ama evde de olmasın diye ananas suyu, kuru kayısı suyu, salatalik, avokado, yoğurt, kefir tukettim. Bol su ictim. Sarı kantaron cayı ictim.

7- Boğaz ağrısı: boğazım, anestezi sırasında entube edilmem ve bu halde sıkca yutkunmam sebebiyle epey tahriş olmuştu. Hastanede yarım litre kefir ictim. Boğazım yumuşadı. Sonra, doktorumun onayıyla, pastil kullandım. Burun temizleme suyum tuzlu. O da burnumdan boğazıma akarak boğazımı rahatlattı. Bir de herkesin yapamayacağı bir oneri: boğazı en hızlı yumuşatan besin acı biber. Ancak alışık değilseniz sakın denemeyin. Faydadan cok zararı olur. Ben severim, bana cok iyi geldi.

8- gaz ve bağırsaklar: Bu konuyu duşunmemiştim. Oysaki, operasyon sonrası bağırsaklar zorlanabiliyor. İlk gun sadece corba ictim. Ameliyattan once de tuvalete cıkıp bağırsaklarımı boşalttığım icin ilk gun sorun olmadı ama ikinci gun katı yiyecekler tuketince epey gaz sorunum oldu. Bu benim hassasiyetim. Sizde olmayabilir. Ben 2. Gun suda ıslattığım kuru kayısıları yiyerek ve 3. Gun de onları blenderdan gecirip icerek kendimi rahatlattım.

9- kanama: ilk gun sızıntılarım oldu. Sonra 2. Gun burun yıkamayla birlikte azaldı. Ama işte hapşırırlar falan derken benim 3. Gunumde hala az da olsa kan tukurmem soz konusu.

İlerleyen gunlerde karşılaşacağım onemli durumları yazarak guncelleme yapacağım.