Karar verelim cocuklarımıza rehberlik mi edelim? Yoksa sacımızı supurge mi edelim?Farz edelim fedakarlıkta sınır tanımayan bir ebeveynsiniz, cocuğunuzun bir dediğini iki etmiyorsunuz. Tabiki fedakÂrlık bir meziyet ancak fazla fedakÂrlık kolelik yapma noktasına geldiğinde cocuğun kişilik gelişimini olumsuz etkilemeye başlar.
Artık sadece sizden değil tum cevreden aynı tutumu bekler, beklentisi karşılanmadığında mutsuz olur. Mesela arkadaşı onun istediği oyunu oynamak istemediğinde, oğretmeni başkasını tahtaya kaldırdığında krize donuşur.

Cocuğa kul kole olma boyutunun ebeveyn yonu de şudur, fedakÂrlık beklentiyi arttıran bir dinamiktir. Tum ilişkiler icin de gecerlidir. Mukemmeli beklemeye başlarsınız, cunku kendinizden vazgecmişsinizdir. Sıcak bir kahve bile icmemişsinizdir onun icin mesela.
Siz yaptıkca o alışır, sizin icin normalleşmese de bu durum onun icin normalleşir ve bir sure sonra fedakÂrlık dediğimiz meziyet gorev haline gelir. Sonra bu benim gorevim değil diye ofkelenmeye başlarsınız. Sevgi dolu başladığınız ilişki ofke ve sevgisizlikle devam eder.

Pek coğumuz aslında cocuklarımızın koşarak okula gitmesini, okulu sevmesini, eve gelince kendiliğinden odevini yapmasını, sorumluluk almasını ideallerinin olmasını bekleriz. Ancak okul acılana kadar bu beklentilerimizin uzerinde durmayız.
Neden bunu vurguluyorum? Şu yuzden; okul acılana kadar elleriyle besleyen, giydiren, yanında yatıran kısacası cocuğunun sorumluluk almasına fırsat vermeyen pek cok anne baba var.

Cocuk yetiştirirken aslında tuğlaları ust uste dizeriz farkında olmadan. Gelişimiyle paralel cocuğa sorumluluk vermek cocuğun hem ozguvenli bir birey olmasına hem de ince motor ve bilişsel becerilerinin gelişimine katkı sağlar.
Bu nedenle orneğin 3 yaşına gelmişse cocuğunuz yemeğini kendisinin yemesini sağlamalısınız, oyuncaklarını cocuğunuza toplatmalısınız. 4 yaşına geldiğinde artık coğunlukla kendi başına giyinip soyunabilen bir birey olmasını sağlamalısınız.
5 yaşta yemek masası hazırlarken sorumluluk vermek, kıyafetlerini katlamak, cantasını hazırlamak gibi daha işlevsel sorumlulukları vermelisiniz.
Şayet bu surecte korumacı davranılıp fırsat verilmezse okulla birlikte cocuğun daha yoğun uyum sorunları yaşadığını goruyoruz.

[h=2]Mersin Cocuk Psikolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]