Kış soğuklarının kendisini butun şiddeti ile gostermeye başladığı bu donemde hastalıklarda da artış yaşanıyor. Soğuk havalara karşı tedbir almamak kalpten cilde, gozlerden ic organlara kadar genel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
Kışın sofranızı C, A ve E vitamini acısından zengin besinlerle donatın
Kış aylarında sık gorulen grip, nezle ve bronşit gibi kış hastalıklarından korunmak icin bağışıklık sistemi guclendirilmelidir. Guclu metabolizmanın temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yatar. Beslenmede C vitaminine ozel yer verilmelidir. Bu vitamin; yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Bir diğer onemli antioksidan olan E vitamininin en zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve tahin gibi besinlerdir. A vitamini de guclu bir antioksidandır. Yumurta, sut, balık, ıspanak, portakal, havuc, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze-meyvelerde bulunur. Haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller tuketilmelidir. Oğunlerde yoğurt, ayran veya kefire mutlaka yer verilmelidir. Gun icinde bol su tuketmeye ozen gosterilmelidir.
Soğuk algınlığına yakalandıysanız…
Soğuk algınlığı durumunda dinlenmek ve sağlıklı beslenmek cok onemlidir. Cay ve kahve yerine kuşburnu, ıhlamur, adacayı gibi bitki cayları tuketilmelidir. Bunların vucuda etkilerini tam olarak gosterebilmesi icin, tuketilecek bitkilerin mutlaka doğal kurutulmuş olmasına ve cay haline getirirken de demlenme surelerine ozen gosterilmelidir. C vitamini başta olmak uzere her oğunde duzenli olarak sebze ve meyve tuketilmelidir. Corba gibi sıvı ağırlıklı besinler tercih edilerek, vucuttan toksik maddelerin uzaklaştırılması icin bol su tuketimine ozen gosterilmelidir.
Şikayetler uzun surduğu takdirde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kalp krizi riski kış aylarında 3 kat artıyor
Soğuk havanın kalp uzerinde doğrudan etkisi vardır. Bu nedenle kalp hastaları, soğuk havalarda sağlığına dikkat etmesi gereken grubun başında gelmektedir. Mumkunse yaşam şekli, mevsim şartlarına gore planlanmalıdır. Cunku kalp krizi riski kış aylarında ciddi oranda artmaktadır. Bunun nedeni soğuk havanın uyardığı damarlardaki buzulme ve kışın hareketin azalmasıdır. Soğuk hava, kalp hastası olmayan kişilerde bile goğus ağrısına neden olabilir. Bunun icin mevsime uygun giyinilmeli, ilac duzeni kış şartlarına gore ayarlanmalı, fiziksel aktiviteleri hmal edilmemelidir. Soğuk havalarda goğus ağrısı ve kalple ilgili şikayetler gorulduğunde mutalak bir kardiyoloji uzmanına gidilmelidir.
Kış aylarında artan yuz felci vakalarına dikkat!
Soğuk havaya maruz kalma, yutaktaki yapıları etkileyip, herpes virusunu aktifleştirebilir. Bunun sonucunda yuz felci gelişir. Yuzun bir tarafında kaş kaldırma, goz kapatma ve ağız buzme hareketlerini yapamamak ilk belirtilerdir. Genc ve orta yaşlı yetişkinlerde daha sık gorulur. Yuz felcinden kısmen korunmak mumkundur. Nemli yuz ve ıslak sacla sokağa cıkılmamalıdır. Acık alanda soğuk havaya uzun sure maruz kalınmamalı, soğuk havada acık pencereli bir arabada seyahat edilmemelidir. Kışın kaşkol kullanmayı alışkanlık edinmek onemlidir.
Soğuk havalar goz hastalıklarına zemin hazırlıyor
Kış aylarında en sık yaşanan rahatsızlıklardan biri de kırmızı goz hastalığıdır. Soğuk hava ve ruzgar kişinin yuzune carptığında gozde batma, yanma ve kaşıntı olabilir. Sabah uyanıldığında gozde capaklanma sorunu yaşanıyorsa gozde kuruluk olabilir. Bu, tedavisi olan ancak ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle; ruzgarlı havada dışarı cıkarken gozlerin etrafını saran gozlukler takmak uygun olacaktır. Belirli aralıklarla bilincli olarak goz kırpmak onemlidir. Klima ve sac kurutma makinesi gibi cihazların gozlere direkt hava uflemesinden kacınılmalıdır.
Soğuk ve ruzgarlı hava cildinizi kurutmasın
Kuruluk, kızarıklık, pullanma ve kaşıntı kış aylarında sık gorulen cilt şikayetlerinin başında yer almaktadır. Cevresel koşullara bağlı gelişen bu şikayetleri, alınacak bazı basit onlemlerle engellemek mumkundur. Cilt doğru şekilde nemlendirilmeli, kış aylarında da guneş koruyucu kullanılmalı, bol sıvı alınmalı ve taze meyve-sebze tuketilmelidir.

[h=2]İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]