Vucudumuzun en buyuk organıdır karaciğer.
Kan dolaşımı, depolanması, zararlı maddelerden arındırılması, safra oluşumu, safra tuzlarının yapımı, kan glikoz duzeyinin duzenlenmesi, ure yapımı, aminoasitlerin birbirine cevrilmesi, yağların taşınması, kolesterol yapımı, kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin yapımı, demirin depolanması, vitaminin depolanması, yabancı cisimleri kandan cıkararak koruyuculuk yapması gibi bircok gorevi vardır ve gercekleştirdiği butun bu gorevlerinden dolayı vucudumuzun en buyuk ve kompleks organı olmayı hak etmiştir bence.
Karaciğerimizle ilgili bircok hastalıkla tanışabiliriz. Bunlar; viral, toksik bir ajan veya immunolojik bir atağın oluşturduğu hasar sonucu oluşan bir hastalık olan hepatit, olması gereken yağ iceriğinin artması sonucu oluşan karaciğer yağlanması, gercekleşen karaciğer hastalıklarının ilerlemiş durumundaki geri donuşsuz olan siroz, bunların yanında yan gorevleri olan safra kesesi ve pankreas hastalıkları olan safra kesesinin iltihaplanmasıyla meydana gelen kolesistit, safranın ceşitli yollarla kristalleşerek oluşturdu safra taşları, pankreasın iltihaplanmasıyla oluşan panreatit ve bunun benzeri hastalıklardır.
Bu hastalıkların icerisinde benim en cok uzerinde durmak istediğim karaciğer yağlanması.
Karaciğerde olması gereken trigliserid (yağ) miktarı %5 kadardır. Biriken trigliserid miktarının %5’i aşması halinde konulan tanıdır. Bazı zamanlar tesadufen konulur bu tanı.
Nedenlerine gelecek olursak;
-Karaciğerdeki yağ deposunu azaltan ve yağın karaciğerden atılmasını cabuklaştıran bazı faktorlerin eksik olması,
-Emilen ve beslenmeyle alınan yağların karaciğerde aşırı birikimi,
-Vucudumuzda olması gereken yağ asidi sentezinin artması,
-Tetrasiklin grubu antibiyotikler, parasetamol, karbontetraklorur gibi ilacların uzun sure kullanımı,
-Aşırı alkol alımı (yağ asiti sentezinin hızını ve trigliseritlere cevrilmesini arttırır. Alkol, lipoproteinler halinde trigliserit salgılanmasını bozar.)
-Bazı hastalıklar (protein enerji malnutrisyonu (PEM) , malabsorbsiyon sendromu, ulseratif kolit, kronik pankreatit, jejenum by-pass ameliyatları …..)
-Aclık, şişmanlık….
Vucut ağırlığında azalma, ayaklarda odem, diyare (ishal), kuru cilt, kan değerlerinin duşmesi (anemi), albumin değerlerinin duşmesi vb. bulgular gorulur.
Tanı muayenede ele gelen karaciğer, kanda yukselen karaciğer enzim değerleri (AST,ALT), ultrasonografi ile konulur.
Karaciğer yağlanmasının kendisine ozgu bir beslenme şekli tedavisi yoktur. Beslenme şeklini değiştirerek ozellikle hayvansal yağlardan uzak durulmalıdır. Sakatat, yağlı et, tavuk derisi, yumurta gibi kolesterol iceren yiyecekelrden uzak durulmalıdır. Sebze, meyve, lifli gıdalar ve beyaz eti tuketmeye ozen gosterilmelidir. Şeker vucutta yağa donuştuğu icin mumkun olduğu kadar şeker ve karbonhidrat alımını azaltınız. Duzenli olarak spor yapın. Mutlaka kilo verin. Alkol tuketmeyin.
Ozellikle karaciğer yararı olan besinleri tuketin.
Enginar: Ozellikle karaciğerden başta azot olmak uzere toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Taze olarak tuketin.
Devedikeni: hem karaciğeri yeniler, hemde enfeksiyonlara iyi gelir.
Hindiba: karaciğeri zehirli maddelerden arındırır ve hazmı kolaylaştırır. Yaprakları salata olarak, kokleride kaynatılıp tuketilebilir.
Havuc: icerdiği antioksidanlar sayesinde karaciğeri temizler.
İYİ BESLENMELER….

[h=2]Adana Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]