Bir tur parazitin oluşturduğu bir hastalıktır. Halk arasında “kopek kisti” diye de bilinir. Olgun parazit; kurt, cakal, kopek gibi hayvanların bağırsaklarında yaşar. Parazitin yumurtası kurt, cakal, kopek gibi hayvanların dışkısı ile dışarıya atılır. Parazitin evriminde ara konak olarak rol oynayan kucukbaş ve buyukbaş hayvanlar bu parazit yumurtası bulaşık gıdaları (ot,su..) yiyince yumurta onların bağırsaklarına gecer ve bağırsakta kurtcuk acığa cıkarak, kan dolaşımına karışır ve vucudun değişik yerlerinde, en sık da karaciğerde yerleşerek giderek buyuyen kistler meydana getirir. Buna hidatik hastalık diyoruz.
Parazit kendine nasıl bir ureme alanı bulur ?
Bu kistlerin icinde binlerce parazit oluşturacak kurtcuklar mevcuttur. Daha sonra hastalıklı (bu kistlerden iceren) organların kurt, cakal ve kopek gibi hayvanlar tarafından yenmesi ile parazit tekrar bunların bağırsağına ulaşır ve burada gelişerek erişkin parazit haline gelir. Başka bir deyişle parazitin uremesi icin boylesine bir donguye ihtiyacı vardır.
İnsanda nasıl ortaya cıkar ?
İnsan da bu tabloda zaman zaman bir ara konak vazifesi gorebilmektedir. Eğer, parazitin yumurtasının bulaştığı maddeler (gıda,su…) ağız yolu ile alınırsa, yumurtalar bağırsakta acılır ve icinden cıkan parazit aynı şekilde sıklıkla karaciğerde yerleşmek uzere insanda da kistler oluşturur.
Karaciğer kist hidatiği, insandan insana bulaşabilir mi ?
Karaciğer kist hidatiği insandan insana bulaşmaz. İnsan dışkısında bulunmaz. Ancak bir şekilde parazit yumurtası bulaşmış kirli gıdalar herkes tarafından alınabilir ve dolayısıyla hastalık ailenin değişik fertlerinde de ortaya cıkabilir.
Hastalık nasıl bir gelişim gosterir ?
Hastalık, %75-80 karaciğerde yerleşir. Daha az sıklıkla akciğer, karın ici diğer organlar ve beyinde bile gorulebilir. Olay nerede olursa olsun, parazitin yerleştiği yerde giderek buyuyen ici basınclı bir sıvı ile dolu kist oluşur.
Hastalık karaciğerde hasar oluşturur mu ?
Hasar oluşturmaz. Genellikle karaciğer dokusunu iterek kendine yer actığından karaciğer hucreleri fonksiyonlarına devam ederler.
Karaciğer kist hidatiği ne gibi şikayetlere neden olur ? Kendini nasıl belli eder ?
Karaciğer kist hidatiği hastalığının ozgun bir şikayeti yoktur. Kist karaciğerde bir ya da birden fazla olabilir. Kucuk kistler genellikle şikayet nedeni olmaz. Hastalık genellikle başka nedenlerle yapılan goruntulemelerde ortaya cıkar. Daha buyuk kistler ise sağ tarafta ağrı dolgunluk hissi gibi şikayetler ile ortaya cıkarır.
Kist kendi haline bırakılırsa ne olur ?
Genellikle giderek buyur ve istenmeyen olaylara neden olur. Bunlar kistin icinde bakterilerin uremesi, sarılık ile delinme ve yırtılmadır. Bunların ortaya cıkması, hastalıkla mucadeleyi gucleştiren riskleri artırır.
Karaciğerdeki kist kendi kendine patlar mı ?
Kistin kendi kendine patlaması ve delinmesi nadiren gorulebilir. Daha ziyade buyuk kistlere gelen ani ve şiddetli darbeler (kaza, yumruk…) boyle bir yırtılmaya neden olabilir.
Kistin yırtılması tehlikeli mi ?
Boyle bir durumda iki tablo cok onemlidir. Birincisi, kist iceriği antijenik ozellik taşır, yani şiddetli, hayatı tehdit edebilecek alerjik reaksiyonlar uyandırabilir. İkincisi ise, kist iceriği butun karın boşluğu icerisine yayılarak yaygın hastalık halini alabilir. O zaman hastalıkla mucadele gucleşir.
Hastalık ilacla tedavi edilebilir mi ?
İlacla tedavi yoktur ama parazite etkili olduğu bilinen ve diğer tedavi yontemlerine yardımcı bir ilac mevcuttur.
Hastalığın tedavisi nedir ?
Hastalığın standart tedavisi cerrahidir. Cerrahi yontem ise, kistin buyukluğu, karaciğerdeki yeri, sayısı, komplikasyon olup olmaması gibi değişkenlere gore belirlenir. Uygun vakalarda iğne ile aspirasyon veya laparoskopi cerrahi ile tedavi sağlanır

[h=2]Gaziantep Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]