Kapsul endoskopi nedir?Kapsul endoskopi sindirim sisteminin kapsul kamera aracılığıyla incelenmesi işlemidir. Standart endoskopiden farklı olarak fiberoptik kablolar kullanmak yerine, icinde kamera bulunan bir kapsulun yutulması ve bu kapsulun sindirim sistemi boyunca goruntu kaydetmesi ile yapılır. Bu goruntuler hastanın uzerinde taşınan bir cihaz tarafından kaydedilir ve daha sonra monitorde incelenir. Kapsul yutulduktan sonra yaklaşık 8 saat boyunca kayıt alınır, 10 saat sonra vucudu terk eder. Kayıt icin karına yapıştırılan sensorlar kullanılır. İşlem bitince bu sensorlar cıkartılır.
İşlemin standart endoskopiden diğer bir onemli farkı, herhangi bir sedasyon (uyutma) gerektirmemesi, uzerinizde kayıt cihazını taşırken normal gunluk aktivitelerinizi surdurebilmenizdir.
Bugun icin uc ceşit kapsul mevcuttur;
PillCam ESO 2: ozofagus (yemek borusu) kapsulu
PillCam SB 2 : ince bağırsak kapsulu
PillCam Colon : kalın bağırsak kapsulu
İnce bağırsak incelemesi gunumuzde en cok kullanılan kapsul endoskopi yontemidir. Sindirim sistemi kanamalarında, mide ve kalın bağırsakta kanama nedeninin bulunamadığı durumlarda, Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının incelemesinde, ya da ince bağırsak tumorleri gibi hastalıklarda kullanılmaktadır.
Kapsul Kolonoskopi
Kolon kapsulu ile yapılan kolonoskopi son yıllarda kullanılmaya başlanılmış bir inceleme yontemidir. Kalın bağırsak incelemesinde gunumuzde hala en duyarlı yontem standard kolonoskopidir ancak bunun yapılamadığı hastalarda (orneğin sedasyon kontrendikasyonu –uyutmanın sakıncalı olduğu- olan hastalar ya da kolonoskopi işlemini kabul etmeyen hastalar) kapsul kolonoskopi tarama amacıyla kullanılabilir, cunku ağrısız bir işlem olduğu icin analjezi ve sedasyon gerektirmez. Birgun onceden yapılan bağırsak temizliğinden sonra, takibeden sabah kapsul yutulur. On saat kadar işlem surer, bunun 8 saatinde kalın bağırsak goruntusu kaydedilir.Bu surenin bitiminden sonra kapsul dışkı ile kendiliğinden atılır. Kaydedilmiş olan bu goruntuler hekim tarafından daha sonra izlenerek rapor edilir.
İşlemin surduğu 10 saat boyunca hastanın yatması gerekmez, uzerinde taşıdığı kayıt cihazıyla gunluk aktivitelerini surdurebilir.


[h=2]İzmir Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]