

Zeus Heykeli, yani ondan kalanlar, Atina’nın 150 km kadar batısındaki antik Olympia kentinde, ilk olimpiyatların yapıldığı yerde bulunuyor. Olimpiyatlar sırasında savaşlar durur, dunyanın dort bir yanından gelen atletler icin bu heykelin onunde torenler yapılırmış. Zeus Heykeli milattan once 450’de yapılmış, tapınak ise cok daha once. Milattan once 770’lerde olimpiyatlar başladıktan sonra tapınak cok sade bulunmuş ve 13 metrelik devasa bir heykel eklenmiş. Yıllar gectikce insanlar sadece tapınmak icin değil, heykeli gormek icin de burayı ziyaret eder olmuş.
Milattan once 200’de heykel restore edilmiş. Bundan sonra Roma’ya taşınırken yaralanıp berelenmekten, 391’de olimpiyatların yasaklanması ile gosterilen ilginin kaybedilmesinden, depremlerden, sellerden epey yıpranmış. Zengin bir Yunanlı tarafından İstanbul’a getirilen heykel, 462’de cıkan buyuk bir yangında tamamen yok olmuş. Daha sonra 1829’da Olimpos’ta heykele ait bazı parcalar bulunmuş ve Fransa’ya goturulmuş.
Zeus Heykeli M.O. 450 yılında Yunanistan’daki Olimpos’ta (Olympia) yapıldı. Heykel, Yunanlıların baş tanrısı Zeus icin yapılmıştır.
Zeus Heykeli, Atina’daki Parthenon Tapınağı icin Athena heykelini yapan Phidias adlı unlu heykeltraş yapmıştır. Tahta iskelet uzerine altın ve fildişi metal parcaların yerleştirilmesiyle yapılmıştır.
Zeus Tapınağının icinde bulunan heykel, tapınağa ancak sığabiliyordu, hatta oturur vaziyette tasvir edilen Zeus, ayağa kalksa tapınağın tavanı yıkılacakmış gibi duruyordu. Heykelin oturtulduğu taban 6.5m. genişliğinde ve 1m. yuksekliğinde, heykelin kendisi ise 13m yuksekliğindeydi. Sağ elinde zafer tanrıcası Nike’ı tutuyordu. Sol elindeyse uzerinde ceşitli metallerden kakmalar olan ve uzerinde kartal olan bir hukumdar asası vardı. Altın, abanoz, fildişinden yapılmış olan ve değerli taşlardan kakmaların bulunduğu Zeus’un oturduğu taht, heykelin kendisinden daha etkileyiciydi. Uzerinde, Yunan tanrılarının ve sfenks gibi mistik hayvanlar figurleri yer alıyordu. Heykelin derisi fildişinden, sakalı, sacları ve elbisesi altındandı. Karanlık bir koridordan gecilerek gorulebildiği icin, parlak fildişi, insanların gozunu alıyor ve derinden etkiliyordu.
Olimpiyat oyunları 391 yılında Theodosius I tarafından putperestlik olarak suclanıp sona erdirilince, Zeus Tapınağı da kapatıldı. Dunyanın yedi harikası arasında saylan heykel, zengin Yunanlılar tarafından, yeni kurulan ve o zamanki adıyla Constantinople denen İstanbul’a taşınmıştır ve orada 462 yılındaki buyuk yangında yok olmuştur.
Olimpos’ta 1829′da Fransızlar tarafından burada bulunan heykele ait bazı parcalar Paris’te Louvre Muzesi’nde sergilenmektedir.
…İkinci Kaynak..
Buyuk Yunan heykelcisi Phidias’ın Yunanistan’da, Olympia’daki Zeus Tapınağı icin yaptığı 12 mt.yuksekliğinde, gorkemli bir heykeldi. Dev bir sandalyeye oturmuş olan Zeus’ un başı tapınağın tavanına erişiyordu. Giysileri altın, bedeni fildişi ve gozleri değerli taşlardandı. Soylenceye gore Zeus bu yapıtı beğendiğini gostermek icin gokten yıldırımlar yağdırmıştı. Doneminin unlu heykeltıraşı Phidias tarafından 453 yılında yapımı bitirilen heykel 12 metre yuksekliğindeydi. Tahtadan yapılan heykelin her tarafı değerli taşlarla susluydu. Uzerine ortulen ortusu sadece torenler sırasında acılıyordu.
Eski zamanlarda Yunanlılar’ın en buyuk festivali, “Tanrıların Kralı Zeus” onuruna duzenlenen Olimpiyat Oyunlarıydı. Bugunku Olimpiyat oyunlarına benzeyen bu musabakalarda Anadolu, Suriye, Mısır, Yunanistan ve Sicilya’dan atletler yarışırlardı. Olimpiyatlar ilk kez M.O. 776′da başladı. Oyunlar 4 yılda bir duzenleniyordu ve Yunan şehir devletlerinin butunluğunu sağlamaya yardımcı oluyordu. Yunanlılar, Yunanistan’ın batı kıyısında Peloponnesus denen bolgedeki Olimpos’ta Zeus adına bir tapınak yaptırmışlardı. Kutsal oyunlar suresince, şehir devletleri arasındaki savaşlar kesiliyor ve oyunlar icin Olimpos’a (Olympia) gidecekler icin guvenli bir geciş imkanı sağlanıyordu.
Oyunların yapıldığı yerde bir stadyum ve kutsal bir koruluk vardı. Yunanlılar ilk zamanlarda basit bir yapısı olan tapınağın yerine, zaman icinde oyunların oneminin artmasıyla, yeni ve tanrıların kralının adına yaraşır bir tapınak yapmak istediler. Bunun icin Elis’li Libon yeni bir tapınak yapmaya başladı ve M.O. 456′da Zeus tapınağı bitirildi. Tapınak dikdortgen bir platform uzerine inşaa edilmişti. Binanın yanlarında yeralan 13 adet buyuk sutun, tavanı destekliyordu. Her koşede 6 adet sutun vardı. Ucgen şeklindeki tavan heykellerle doldurulmuştu. Kolonların uzerindeki pedimentler, Heracles’in heykelleriyle susluydu. Tapınağın icerisinde tanrıların kralı Zeus’un gorkemli bir heykeli yeralıyordu.
Heykeli, Atina’daki Parthenon tapınağı icin Athena heykelini yapan Phidias yapmıştır. Heykel tapınağın batı ucuna yerleştirilmişti. 7 metre genişlikte ve yaklaşık 12 metre yuksekliğindeydi. Zeus, ozenle hazırlanmış tahtında oturur şekildeydi. Başı neredeyse tavana değiyordu. Sağ elinde zafer tanrıcası Nike’ı tutuyordu. Sol elindeyse uzerinde ceşitli metallerden kakmalar olan ve uzerinde kartal olan bir hukumdar asası vardı. Altın, abanoz, fildişinden yapılmış olan ve değerli taşlardan kakmaların bulunduğu Zeus’un oturduğu taht, heykelin kendisinden daha etkileyiciydi. Uzerinde, Yunan tanrılarının ve sfenks gibi mistik hayvanların oyma figurleri yeralıyordu.
Heykelin derisi fildişinden, sakalı, sacları ve elbisesi altındandı. Tasarım, bir ahşap cerceveye altın ve fildişi levhaların tutturulmasıyla yapılmıştı. Olimpos’un havası cok fazla nemliydi. Bu yuzden fildişi levhaların catlamaması icin tapınağın altındaki ozel bir havuzda bulundurulan bir yağ ile surekli yağlanıyordu. Roma imparatoru Theodosius I, M.S.255 yılında, bir dinsiz adeti olduğu gerekcesiyle olimpiyatları durdurdu. Daha sonra zengin Yunanlılar, heykeli Bizans’a taşıdılar. Heykel, M.S.462 yılında cıkan bir yangında yokoldu.
Olimpos’ta 1829′da Fransızlar tarafından burada bulunan bazı heykel parcaları Paris’te Louvre muzesinde sergilenmektedir. Bugun, bolgedeki stadyum restore edilmiştir. Zeus tapınağıyla ilgili birkac sutun haricinde hicbir şey kalmamıştır. Heykel ise tamamen yokolmuştur. Ancak, o doneme ait bulunan paralar uzerindeki resimlerden, mabedin şekli hakkında ipucları elde edilebilmiştir
kaynak:bilgicik.com