Video yardımlı torasik cerrahi’’ (VYTC) ya da ‘’kapalı akciğer ameliyatları’’ dunya genelinde 20. yuzyılın başından beri uygulanmakla birlikte son yirmi yıl icersinde buyuk aşama kaydetmiş olan bir minimal invaziv cerrahi yontemidir. Kullanılan endoskopların ve goruntuleme sistemlerinin modernleşmesi sayesinde uygulama alanları gun gectikce genişlemektedir. Ayrıca endoskopik aletlerin ve endoskopik stapler teknolojisinin gelişmesi ile kapalı akciğer ameliyatları daha uygulanabilir hale gelmiştir. Bu ameliyatların tercih edilmesinin nedeni daha kucuk insizyonlar ve daha az ağrılı bir yolla cerrahi işlemi gercekleştirerek hastanın morbidite ve mortalitesini azaltmak ve hastane yatış suresini kısaltmaktır. Kapalı akciğer ameliyatları, minimal invaziv bir girişim olup acık cerrahi girişimlerle cerrahi ilkeler aynıdır ancak cerrahi teknik farklıdır.
Video yardımlı torasik cerrahi, goğus cerrahisi alanında hem tanı hem de tedavi amacıyla bircok durumda kullanılmaktadır. En sık akciğer zarından ve akciğerden biyopsi almak amacıyla kullanılırken gunumuzde artık kanser cerrahisinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Ozellikle video yardımlı torakosik akciğer ve yemek borusu ameliyatları, goğus icerisinde bulunan kitle cıkartılması en sık uygulanan girişimlerdir. Yine goğus kafesinin doğumsal şekil bozuklukları kapalı yontemle tedavi edilmekte ve hastalar birkac gun icerisinde normal hayatlarına donebilmektedir.
Video yardımlı torasik cerrahi mediastinal kitlelerin hem tanısında hem de tedavisinde kullanılmaktadır. Ozellikle lenfoma gibi diğer biyopsi yontemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda kapalı ameliyat yontemi ile daha geniş bir alandan biyopsiler alınarak kesin tanıya ulaşılabilmektedir. VYTC; timektomide, norojenik tumorler gibi posterior mediastinal kitlelerde, perikardiyal sıvının boşaltılmasında ve perikardiyal pencere acılmasında sıklıkla uygulanmaktadır.
Video Yardımlı Torasik Cerrahi Akciğer Kanseri tanısı almış hastalarda da guvenli bir şekilde kullanılıyor.
Video yardımlı torasik cerrahi intratorasik yerleşimli kanserlerin tanısında ve evrelemesinde de kullanılmaktadır. Bu şekilde hastalığın tanısı konulmakta ve yaygınlığı tespit edilmektedir. Eğer hastaya akciğer kanseri tanısı konulmuş ise bir tedavi planı yapılacaktır. Tedavi yontemi akciğerdeki kanserin yerine, yayılma durumuna ve evresine gore belirlenir. Hastalığın evresi belirlendikten sonra bu evreye en uygun tedavi yontemi secilir. Bu konuda gerekirse kurul toplanır ve hastaya en uygun tedavi yontemi belirlenir. Akciğer kanserinin uc ana tedavi yontemi vardır; cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapi. Bu yontemler tek başına uygulanabileceği gibi gereken durumlarda birlikte de uygulanabilir. Ameliyatla akciğerin bir kısmı veya tamamı alınarak kanserin cıkarılmasına calışılır. Radyasyon tedavisinde kanser hucreleri ışın tedavisi ile yok edilmeye calışılır. Kemoterapide kanser hucrelerinin kontrol altına almak icin ceşitli ilaclar kullanılır. Tum bu tedaviler tamamlandıktan sonra hastalar belirli aralıklarla kontrole cağrılmak uzere takibe alınır.
Klasik cerrahiye gore teknik farklılıkları olan kapalı akciğer ameliyatlarında, ameliyathane duzeni ve ekipmanlar ve bunları kullanacak olan personelin tecrubesi onem arz etmektedir. Deneyimli bir anestezi uzmanı, video yardımlı torasik cerrahi ekipmanına alışkın cerrahi hemşire ve personel işlemin uygulanabilirliği oldukca kolaylaşacaktır. En onemli ilkelerden birisi kapalı akciğer ameliyatından her an acık cerrahiye gecilecek şekilde her yonden hazırlığın tamamlanmış olmasıdır. Cerrahın kapalı akciğer ameliyatını gercekleştirebilme becerisine sahip olması gerektiği gibi gerektiğinde acık cerrahiye gecme kararını verebilme yetisine de sahip olmalıdır.
Ameliyat yontemi:
Kapalı akciğer ameliyatlarında, ameliyat oncesi hazırlık tamamlandıktan sonra genel anestezi altında goğsun yan tarafına birkac tane kucuk insizyon yapılır. Bu insizyonlardan birisine yerleştirilen video kamera vasıtasıyla akciğer ve goğus icerisindeki diğer organlar bir televizyon alıcısına aktarılır. Yapılması gereken ameliyat bu kamera yardımıyla diğer insizyonlar kullanılarak yapılır. Ameliyat bittikten sonra goğsun icinde gecici olarak bir tup yerleştirilir ve ameliyat yaraları dikişlerle kapatılır.
Her acık ameliyatın tum riskleri ve olası komplikasyonları kapalı akciğer ameliyatı icin de gecerlidir. Ancak kapalı akciğer ameliyatı uygulanmış olan hastaların ameliyat sonrası yoğun bakımda ve hastanede kalış sureleri daha kısa olmaktadır. Bu sure ortalama 2-4 gun arasındadır. Kapalı akciğer ameliyatının diğer avantajları; normal yaşama donuş daha hızlı, daha az ağrı, solunum fonksiyonları daha iyi korunmakta ve kozmetik olarak daha iyi olmasıdır. Dunya genelinde giderek artan sıklıkla uygulanmaya başlanan video yardımlı torasik rezeksiyonlar ulkemizde de gun gectikce yaygınlaşmakta ve başarıyla uygulanmaktadır.

[h=2]Samsun Goğus Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]