Kapalı rahim cıkarma ameliyatıKAPALI RAHİM CIKARMA AMELİYATI (LAPAROSKOPİK HİSTEREKTOMİ)
Histerektomi tanım olarak rahimin vucut dışına alınma ameliyatıdır. Gunumuzde sezaryandan sonra ikinci en sık uygulanan kadın doğum operasyonudur. Histerektomi ameliyatı abdominal (acık yontem), vajinal ve laparoskopik (kapalı) olarak yapılabilmektedir.
Histerektomi ye (rahim alınması) ceşitli nedenlerle ihtiyac duyulabilir.
Anormal kanama:Bazen kadınlarda hic bir tıbbi yolla kontrol edilemeyen vaginal kanamalar oluşur, kadında giderek bu kanama kansızlık oluşturur.Boyle vakalarda rahimi alarak kanamayı durdurmak tek care olabilir.
Myomlar:Rahimde oluşan iyi huylu oluşumlardır. Bazen cok buyuuyp komşu organlara baskı , ağrı ve aşırı kanama nedeni olabilirler.Bu durumlarda histerektomi bir cozum olabilir.
Kanser ve kanser oncesi değişiklikler:Rahim, rahim ağzı,yumurtalıklar ve tuplerde gorulen kanserlerde veya kanserleşme riski olan bazı oluşumlar gozlendiğinde histerektomi yapılır.
Rahim sarkması:Rahim sarkarak vaginadan dışarıcıkması durumunda ozellikle vaginal histerektomi tercih edilir.
Ağrı:Bazen kadınlarda gobek altı ve kasıklarda gecmek bilmeyen ağrılar oluşur. Bu ağrıların bazıları histerektomiden fayda gormektedir.
İlk tercih her zaman vajinal histerektomi yontemidir. Eğer sadece vajinal olarak cıkarılamayacak ise laparoskopik olarak rahim cıkartılması tercih edilmelidir. Acık yontem diğer yontemlerin avantajları nedeniyle en son secenek olarak hastalara sunulmalıdır. Başlangıcta laparoskopi vajinal histerektomi ameliyatlarından once bozulmuş anatomiyi karın ici boşluğuna girerek duzeltmek ve ameliyatı kolaylaştırmak icin kullanılmıştı. Gunumuzde ise karın ici yapışıklıklar, endometriosis, veya buyuk miyomlu bir rahimde vajinal histerektominin yapılabilirliğini değerlendirmek veya ameliyatın bir kısmı yada tamamını laparoskopik olarak gercekleştirmek icin kullanılmaktadır.
Operasyon teniği ozetle şu şekildedir.Uc yada dort giriş deliği kullanılarak karın ici zarlar (periton) gozlenir, varsa yapışıklıklar ayrılır. Yumurtalıkları besleyen (yumurtalıkların alındığı) yada yumurtalık ve Rahim arasındaki (yumurtalıkların bırakıldığı) atardamarlar bağlanır ve kesilir. Rahmi karın on duvarına bağlayan bağlar kesilir. Rahim ile mesane birbirinden ayrılır. Bu aşamada rahmin ana atardamarları laparoskopik olarak kesilebilir yada cerrah bu aşamada vajinal ameliyata gecmeyi tercih edebilir ve ameliyatı vajinal olarak tamamlayabilir. Rahmi vajenden doğurtarak cıkarır. Veya tum Rahim ameliyatını laparoskopik olarak tamamlayabilir.Rahmin vajene doğru sarkması olmaması, doğum yapmamış ve dar vajinal yapıya sahip hastalarda bu yontem tercih edilir. Ardından karın boşluğu ve vajen arasındaki acılan boşluk dikilerek kapatılır. Dikişler cerrahın tercihine gore laparoskopik olarak yada vajinal olarak atılabilir.
Kadın doğum uzmanınız tarafından rahmin alınması endikasyonu konulduysa laparoskopik yaklaşım daha az ağrı, 5 mm kadarlık kucuk dikiş izi, daha az kan kaybı, ve erken eve yada işe donuş anlamı taşımaktadır.Laparoskopik yaklaşım vakaların %98 ine uygulanabilir. Kadın doğum uzmanınızın bu tip hastalıklara yaklaşımında minimal invaziv yontemler (laparoskopi) kullandığından emin olunuz.
Laparoskopik Histerektominin avantajları
Buyuk cilt kesilerine gerek kalmaması
Daha iyi goruntuleme
Daha az kan kaybı
Daha az ağrı ve ilac tedavisi
Daha az operasyon esnasında ve operasyon sonrası komplikasyon
Minimal yara izi
Daha kısa hastane yatış suresi
Daha kısa iş başı yapma suresi


[h=2]Denizli Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]