Kapalı (laparoskopik) myom ameliyatlarıMyom ameliyatlarıhastanın yaşına, cocuk isteğine ve myomun tipine gore değişir. Rahim icindeki myomlar histeroskopi dediğimiz kapalı yontemle kesi olmadan cıkarılırken, rahim duvarına gomulu yada rahimden karın icine doğru buyuyen myomlar acık yontemle yada laparoskopi dediğimiz kapalı yontemle alınabilmektedir.
Yaşı 45 uzerinde olan hastalarda genellikle myom rahim ile birlikte alınır. Ancak hasta rahminin alınmasını istemezse sadece myom da alınabilir. Daha genc hastalarda ise mumkunse sadece myom alınmalıdır. Ancak bazen rahimde irili ufaklı onlarca myom olmaktadır. Bu durumda ise hasta cocuk sayısını tamamlamış ise rahmin alınması gerekebilir.
Myom alınması ameliyatlarında gunumuzde acık yontemden ziyade kapalı (laparoskopik) yontemler tercih edilmektedir. Bu yontemde karından 3-4 adet 0.5-1 cm.lik delikler acılarak myom alma yada rahim alma operasyonu bu deliklerden gercekleştirilmektedir. Acık ameliyata gore yara iyileşmesi, dolayısıyla hastanın toparlanması daha cabuk olur. Daha cabuk gunluk aktivitelerine doner. Daha kozmetik bir ameliyattır. Daha az ağrı olur. Yara yeri enfeksiyon riski daha azdır. Karında kocaman bir kesi olmaz. Laparoskopik myom yada rahim alma operasyonunda en onemli faktor tabiiki cerrahın bu konudaki deneyimidir. Deneyimsiz ellerde komplikasyon oranları artar.
Operasyondan 1 gun sonra hasta taburcu edilir. Myom ameliyatları sonrası hasta duzenli kontrollerini yaptırmalıdır. Rahim duvarından karına doğru buyuyen yada rahim icindeki myomlarda ameliyattan sonra ilk 3 ay, rahim duvarı icerisine yerleşik myomların ameliyatından sonra ilk 6 ay gebe kalmasına izin verilmemelidir.
Gebe kaldığı taktirde de sezaryenle doğum yapması gerektiği konusunda hasta bilgilendirilmelidir.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]