Yeni mezun(universite) sayılırım, mezuniyetten bir sure sonra şirketimi actım ve yaklaşık 1.5 yıldır freelancer olarak Front-End developer hizmeti veriyorum/verdim. temel olarak cizimden HTML'e dokum yaptım.
Bu surecte guzel deneyimler, guzel paralar kazandım.
Ama bu paraların guzelliği yeni mezun, ailesiyle kalan birinin ihtiyaclarını karşılayacak kadar idi.
Bu surecte kazandığım paranın birikebilen buyuk miktarını birikim yaptım.
Ancak devletin desteği bitti ve bende acıkcası artık tamam dedim. Şirketimi kapattım.
Aile yapım geleneklerimiz akrabalarımız vs. dolayısıyla benim yaşımda birisinin evde oturması abes bir durum. Bu durum sizin icin sacma gelebilir ama benim icin de kotu bir his yaratıyor. Gelenek gorenek olmasa bile mezuniyetten sonra evde oturup babanızın aldığı kahvaltılıktan yemek insana bir yerden sonra batıyor.
Her ne kadar ev ekonomisine katkı yaparsanız yapın yetmiyor icine sinmiyor.
Her neyse, hikayeyi cok uzatmanın anlamı yok.
Ailem de calışmamı istiyor gercek bir işte, bende istiyorum.
Fakat bu işin yazılım olmasını istemiyorum.
Yazılım herkesin kafasındaki kadar basit bir sektor değil. Hayat gayenizin geliştirme uzerine kurulu olması ve insan ilişkilerinizin kuvvetli olması gerekiyor.
Surekli calışabilme, uyumadan once sabah karşılaşacağınız hata/bug'ların neler olabileceğine karşı hazırlıklı ve korkusuzca uyuyabilme.
İş yerinde gec cıkmaya alışık olma, surekli gelişen teknolojiye ve yazılım dillerine ayak uydurma gibi hayatınızdan feragat etmeniz gereken bircok şey var.
Aynı okuldan mezun olduğum ve yazılımda ilerleyen, kurumsal ve ozelde ilerleyen irtibat halindeki arkadaşlarımla konuşuyorum, hepsi tabiri caizse it gibi calıştıklarını soyluyorlar. Gece yarısı ofisten fotoğraf atanlar bile var...
Ben boyle olmayı duşunmuyorum
Şimdi onumdeki askerliğe kadar olan bir surec var, bu surecte kendimi KPSS vb. alanlarda ilerletip, belki yine yazılımdan ilerlerim ama kendi işimi yapabilecek kapasiteye getirecek kadar, kısacasıyla eğitime ihtiyacım var.
Bu eğitim surecinde beni evde 7/24 bilgisayar başında oturuyor, hazır yiyici gibi gostermeyecek vasıfsız bir işe ihtiyacım var.
Maksat evdekiler işe gidiyor desin bende evde yatmayayım surekli.
Bu surecte akşamları rahat rahat calışabilmek, onceden biriktirdiğim para ile websiteleri kurmak vs. yatırımlar yapacağım.
Yani işten aldığım tum parayı ev ekonomisine bırakacağım, kendime para almayacağım.
Bu surecte aradığım iş tipi şu:
-Vasıfsız olmalı, dediğim gibi kod mod olup da beni yandım Allah deyip 2 gun sonra istifanın kucağına getirmemeli, omurluk iş aramıyorum.
-Masa başı olsa cok guzel olur, orneğin bir arkadaşım bilgi işleme girdi ozel bir firmada, rahat gittiğini soyluyor. Kod yok bir şey yok, ilk başta oğrenme sureci, sonrasında her şey makine gibi otomatik elin alışıyor diyor. Bu tarz.
-Ayakta da olur ama ayakta olursa da MediaMarkt, Teknosa gibi alanımla alakalı/yakın olması + olur, gidip de orneğin LC Waikiki'de camaşır durmek beni bir yerden sonra bıktırır. Ama oteki turlu bıkmam.
-Ağır kesinlikle olmamalı, getir deposu, A101 BİM vs. olmaz, oralarda daha once calıştım, bu sebeple fıtık gibi bir şey var belimde, ağırla daha işim olmaz. Oralarda calışanları da Allah kurtarsın.
-Saatleri biraz ozgur olmalı, ya sende vasıfsız arıyorsun ama lukse bak demeyin, vasıfsız arıyorsak kolelik aramıyoruz. X bir markette calışırken sabah 7 de acıyor, akşam 7 de ayrılıyordum. İt bağlasan o bile ipini koparır kacar ama mağazanın sozde muduru sanki mağazanın tapusunu verecekler miş gibi sabahın 7'sinde dikiyordu kapıya sanki odul veriyorlarmış gibi. Akşam da gec cıkartıyordu son zerrene kadar somuruyordu azıcık daha iş yap iliğin kurusun oyle git der gibi. Mudurun maaşı da +50 lira mı ne, mudur? Neyse...
-Maaşı asgari olabilir, ama bazı işlerde orneğin bilgi işlemde bu 3'e vs. vurabiliyor, bu tarz olursa cok iyi olur.
Boyle iş arıyorum ama aklımda iş yok, tavsiyeleriniz neler olur?
Yani herkesin aklına ilk gelen, market, McDonald's, restorantda garson komi vs. aramıyorum.
Biraz daha niche iş arıyorum.
Bilgi işlemci gibi, MediaMarkt / Vatan reyoncusu gibi. Ya da bilgisayar dizme bolumu elemanı gibi. Ya da hatta coğu kişinin aklına gelmeyen bir meslek sinema salonundaki film sonunda koltukları falan supuren eleman gibi boyle niche, kimsenin bana karışmayacağı, sabah bismillah deyip işime başlayıp akşama kadar işimi ozenle yapıp akşam evime gideceğim iş arıyorum...
Teşekkurler.