Kanser, İngilizce de “yengec (burcu)” anlamına gelir. Yengec duşmanını kıstırdıktan sonra sıkıca tutar ve yavaş yavaş kemirerek yer.
Kanser de tedavi edilmediği takdirde, insanı giderek zayıflatıp halsiz duşurur ve sonunda oldurur. İşte kıskanclara yakalanmamak icin 5 besin.
Lahana
İster ciğ ister turşu istersen pişmiş olarak tuket. Ama tuket, bu hastalıklarla savaşan besini. Tabi ciğ olarak tuketirsen daha cok yararlı besin ogesini vucuduna alırsın. Kanserden korunmada onemli bir yere sahip. İcerisinde bircok antioksidan madde var. Ayrıca yapısındaki sulforafan sayesinde kanser hucrelerinin coğalmasını ve buyumesini engellediğini gosteren calışmalar mevcuttur. Lahana guclu mayalanabilen bir bakteri olan ve probiyotik olarak bilinen Lactobacillus icerir. Lactobacillus hastalıklarla mucadele eden iyi bakterilerdendir. Tum iyi bakteriler gibi bu bakteride topraktan geliyor ve sindirim sistemi sağlığını artırıyor. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi tum hastalıklardan korunmak ve hastalıkla mucadele etmek icin onemlidir. C vitamini antioksidandır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Lahananın icerisindeki C vitaminin emilimi mayalanma işlemi sırasında artar. Lahana turşusu sevenler artı bir puan aldı.
Brokoli
Yine turpgiller ailesinden bir sebze. Brokolinin icerisindeki sulforafan maddesinin; laboratuvar ortamında kalın bağırsak, prostat, yumurtalık, yemek borusu ,cilt, losemi, lenfoma ve melanom gibi bircok kanser hucrelerini oldurduğu tespit edilmiştir. Peki sulforafan bunu nasıl yapar?
Tumorun yayılma hızını yavaşlatmaya calışır.
Kanserojenlerden zarar goren hucrelerinin kendini onarmasına olanak verir.
Vucudun kanserojenlerden temizlenmesini hızlandırır.
C vitamini, selenyum ve beta-karoten gibi antioksidanlarda zengindir. Yani bağışıklık sistemimiz icin mukemmel bir besin. Brokoliyi kırmızı et ile birlikte tuketirseniz, etin pişirme yontemlerinden kaynaklanan zararlı etkilerini daha aza indirgersiniz.
Ek bilgi: Yapılan bir araştırmaya gore; 3 gunluk brokoli filizlerindeki sulforafan oranı yetişkin brokoliden 10-100 kat daha fazla bulunmuştur.
Vahşi(Yabani) Orman Meyveleri
Doğada kendiliğinden yetişen daha cok kırmızı, mavi, koyu mor renklerinde olan meyvelerdir. Boğurtlen, yaban mersini, ahududu, cilek, kızılcık, vişne gibi. Yabani meyveler antosiyanin fazla miktarda bulunur. Kırmızı ve mor renk yelpazesi icerindeki meyve ve sebzelere renk veren bir pigmenttir antosiyanin. Antosiyanin cok guclu antioksidan ozelliğe sahiptir. Yapılan bir cok hayvan calışmalarında antosiyaninlerin kanser hucrelerinin buyumesini yavaşlattığı ve engellendiği bulunmuştur. Ayrıca antosiyaninler; hucre ve doku harabiyeti sonucu oluşan inflamasyonu ve kan damar duvarı hasarlarını engellediği bulunmuştur. Yapısındaki C vitamini bağışıklık sistemini guclendirirken, lif sindirim sistemini duzenler ve kolon kanseri riskini azaltır.
Ceviz
Gorunuşu beynin loblarına benzeyen bir yağlı tohumdur ceviz. Beynin loblarına benzemesinin de vardır bir hikmeti. Cunku beyin sağlığı icin gerekli olan gumuş iyonlarını icerir. Gumuş elementi beyin dokusu tarafından kullanılır. Ceviz yuksek miktarda omega-3 yağ asitleri icerir. Hatta diğer yağlı tohumlar arasında ipi goğuslemiştir. L-arginin, E vitamini, selenyum ve magnezyum acısından zengindir. L- arginin arter duvarlarının elastikiyetini artırır ve pıhtılaşmasını azaltarak kan-damar sağlığını korur. Ceviz yuksek miktarda omega-3 ve antioksidan icermesi sayesinde tumorlerin gelişimini yavaşlatarak meme kanseri riskini azaltır. Ayrıca yapısındaki fitosteroller kalın bağırsak, prostat ve meme kanserine karşı korucudur. Gunde ; 2 tane tam ceviz yemeyi unutma!
Sarımsak
Kokeninin Guneybatı Asya olduğu duşunulen ve eski cağlardan bu yana şifa olarak kullanılan zambakgiller familyasındandır sarımsak. Sarımsağın hucresel bağışıklığı sağlaması ve yaşlanma onleyici etkisi gibi maddelendirmeye kalksam bir sayfa ozelliği vardır. En buyuk etkisi beyaz kan hucrelerinin sayısını artırarak bağışıklık sistemimizi korumasıdır. Ama ben bugun antikanserojen etkisinden bahsedeceğim. Dunya Kanser Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya gore kolon kanserinde sarımsak ve soğan kanser yapıcı maddeleri başlangıc aşamasında engellemektedir. Yapılan başka araştırmaya gore cilt, ağız, mide, meme, kolon ve prostat kanseri gelişimini onlemektedir. İcerisindeki glutatyon başta kanser olmak uzere bircok hastalığın nedeni olan serbest radikalleri hucre icerisinde yok eder. Sarımsağı ciğ olarak tuketmek emilim oranını artırır. Ciğneyerek yendiğinde ve yoğurda katarak tuketildiğinde biyoyararlığı daha yuksektir.
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kanserle savaşan 5 besin
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●10 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Kanserle savaşan 5 besin