Belkıs/Zeugma Antik Kenti , Gaziantep ili, Nizip İlcesi , Belkıs Koyu sınırları icerisinde Fırat Nehri'nin kıyısında yer alır. Yaklaşık 20 bin donumluk bir arazi uzerine kurulmuş olan Belkıs/Zeugma Antik Kenti; Fırat'ın gecilebilir en sığ yerinde olması, askeri ve ticari bakımdan cok stratejik bir bolge olması nedeniyle tarihin her doneminde onemini korumuştur.80 bin nufusu ile doneminin en buyuk kentlerinden biri olan Belkıs/Zeugma , tarihin değişik donemlerinde değişik isimlerle anılmıştır.



Buyuk İskender’in generallerinden ve daha sonra Suriye Kralı da olan Selevkos Nikator kendi adıyla, Fırat nehrinin adını birleştirerek M.O.300 yılında burada Selevkos Euphrates ( Fırat’ın Silifkesi ) adında bir kent kurar. Daha sonraları M.O.1.yy.’da kent Roma hakimiyetine girer .Bu hakimiyet değişikliğiyle birlikte kentin adı da değişerek kopru, gecit anlamına gelen ve butun dunyada bilinen şekliyle “ Zeugma” adını alır. Roma İmparatorluğu’nun 4.Skitia Lejyon Garnizonu’nun burada konuşlandırılması ve ticaret sebebiyle kısa zamanda 80 bin nufusa ulaşan Zeugma’da Fırat manzaralı yamaclara villalar inşa edilir. 80 bin kişilik nufus Zeugma’yı dunyanın en buyuk kentlerinden biri haline getirir. Orneklemek gerekirse Zeugma , komşusu sayılan Antakya (Antiokheia) ile Mısır’daki İskenderiye’den ( Aleksandreia) ‘dan daha kucuk, Atina (Athena) ile aynı buyuklukteydi. Pompei ve şimdi dev bir metropol olan Londra (Londinum) ‘dan ise birkac kat buyuklukteydi.



Unlu coğrafyacı Strabon da Zeugma’dan bahsetmektedir. Hellenistik donemde Selevkos Nikator zamanında Zeugma’da onemli imar faaliyetleri yapıldığı bilinmektedir. Kentteki Akropolun uzerine kader tanrıcası Thyke’nin bir tapınağı yapılmıştır. Bu tapınak halen toprak altındadır. Zeugma Antik Kenti kendi şehir sikkesi de basmış Roma Kentlerinden biridir. Sikkeler uzerine bir tarafına Thyke tapınağı , diğer tarafına da gucluluğu simgeleyen Roma Kartalı motifi basılmıştır.