Kansere karşı koruyucu beslenme onerileriKanser, bir cok turu bulunan, kontrolsuz coğalan hucrelerin normal hucreleri oldurmesi sonucu ortaya cıkan, vucuttaki tum doku ve organlarda gelişim gosterebilen ve ulkemizde her yıl yaklaşık 150 bin kişinin yakalandığı tahmin edilen, sebebi bilinen olumler arasında kardiyovaskuler hastalıklardan sonra 2. sırada yer alan onemli bir halk sağlığı sorunudur. Gerek iş gucunde yol actığı ağır kayıplar, gerekse yuksek tedavi maliyetleri kanser hastalığının gundemde onemli bir yer tutmasının sebepleri arasındadır.
Kalıtımsal faktorler, alkol, sigara, cevre kirliliği, radyoaktif bileşenler... Kanser oluşumuna neden olabilecek pek cok faktor sıralamak mumkun. Ancak hic şuphesiz kanserin nedeni olarak sayılabilecek yuzlerce faktor arasında en onemlisi yanlış beslenme...
Besinler kanser onleyici bileşen icerebilmelerinin yanı sıra kanser yapıcı ozellikte bazı maddeleri de barındırabilirler. Ozellikle pişirme ve saklama koşulları, kansere yol acabilecek zararlı madde oluşumuna neden olması bakımından son derece dikkat edilmesi gereken hususlardır. Peki kanserden korunmak icin alınabilecek beslenme onlemleri neler olabilir?
Oncelikle besin ceşitliliğinin sağlanması vitamin ve minerallerin yeteri kadar alınmasını sağlayacağından kansere karşı korunmada alınabilecek ilk onlem farklı renkte besinler tuketmektir.
Yemeklerde kızartma ve kavurma işlemlerinden uzak durulmalı, yanmış yağlar tuketilmemeli, sebzeler kavurma işlemine tabi tututmadan ciğ olarak pişirilmelidir. Et yemeklerine ya da etli pişirilen sebze yemeklerine ayrıca yağ kullanılmamalıdır.
Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmeli, yağlar ışık almayan, serin ve kuru bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edilmelidir. Katı yağlardan uzak durulmalıdır.
Kızartma yapılacaksa yağ 2 kereden fazla kullanılmamalı, kızartma işleminden sonra suzulerek cam bir kavanozda ağzı kapalı vaziyette buzdolabında saklanmalıdır.
Komurde ya da mangalda pişirilen etler ateşe cok yakın bir mesafede tutulmamalı, ekmek kızartırken renkte kararma olmamasına ozen gosterilmelidir.
Butun meyve ve sebzeler mevsiminde tuketilmeli, uygun koşullarda ve uygun kaplarda saklanmalıdır. Kabuğu soyulan meyve ve sebzeler uzun sure bekletilmemelidir.
Beyaz et tuketimine ağırlık verilmeli, ozellikle omega-3 kaynağı olarak bilinen balık en az haftada 2 kez tercih edilmelidir.
Kurubaklagiller ve kepekli tahılların tuketimine ozen gosterilmelidir.
Plastik yoğurt kapları, et ya da tavuk gibi besinlerin satışa sunulduğu sırada kullanılan kopuk kaplar başka yiyeceklerin muhafazası icin kullanılmamalı, ayrıca et urunleri icin kullanılan doğrama tezgahları meyve-sebzeler icin kullanılmamalıdır.
Tuz tuketimi azaltılmalı, salam, sosis, sucuk vb. gibi yuksek miktarlarda tuz iceren işlenmiş urunlerin tuketiminden kacınılmalıdır.
İceriği bilinmeyen yiyecekler kesinlikle tuketilmemelidir.
Fiziksel aktivite artırılmalı, hergun mutlaka yuruyuş veya egzersiz yapılmalıdır.
Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
[h=2]Konya Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kansere karşı koruyucu beslenme onerileri
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kansere karşı koruyucu beslenme onerileri