RUS CARI I. PETRO(1625-1725)’ NUN 1725 YILINDA YAZDIĞI VASİYETNAMESİ
(1738Yılında Acıklanmıştır.)

Butun evlatlarım, birbirini takiben, Avrupa ulkelerinde hukumran olacaktır., zira Avrupa’nın butun devlet kuruluşları kohnemiş ve ihtiyarlamıştır. Fakat Rus Saltanatı inkişaf halindedir, biz bu inkişafı aklımızla bulmuşuz. Gelecek nesillerimizin elinde bir “talimat” niteliğinde olsun diye, ben “Vasiyetnamemi” aşağıdaki vasiyet şeklinde yazdım.

1-Rus devleti daima dengeli savaş şartları hazırlamalı ve bu hazırlığın Rusya’nın terakkisine sebep olması icin calışılmalıdır.

2-Savaş donemlerinde Avrupa’dan mumkun olduğu kadar harp sergerdelerini,, ilim adamlarını Rusya’ya celbetmeli.

3-Avrupa ulkeleri arasında fitne-fesat turetmek, aralarında zıddiyet yaratmak ve bu işte onlardan biri ile işbirliği icinde olmak lazımdır. Ozellikle Alman halkı arasındaki kaynaşma ve kargaşalıklarda faal bir yer tutmaya calışmalı. Zira onlar bizimle hemhudut ve bize bitişiktir.

4-Polonya’da kargaşalık cıkarmalı, onların ileri gelenlerine cimrilik etmeden ruşvet verip guclerini bozmalı, devlet işlerine darbe vurmalı, Moskova’dan asker goturup orada yerleştirmeli. Eğer başka devletler bizim bu tedbirlerimize itiraz ederlerse “sus payı” olsun diye Polonya’ dan bir parca koparıp onlara da vermeli, iş tamam olduktan sonra ise, o parcayı da geri almalı. Rus saltanatını muhkemleştirmeli.

5-İsvec ve Norvec ulkelerinde mumkun olduğu kadar bir dayanak mıntıkası elde etmeli. Cunku onların Valileri elimizde olurlarsa, İsvec ve Norvec’in Danimarka’ya duşmanlık tohumu serpmelerini temin etmek daha kolay olacaktır.

6-Rusya asilzadeleri daima Alman asilzadelerinden, nufuslu şahsiyetlerinden,, rutbe sahiplerinden kız almayı unutmamalıdırlar. Zira onların bu şekildeki akrabalığı bize daima fayda sağlar.

7-İngiliz hukumeti ile birlik olup temasları sıklaştırın. Cunku ticarette ve devlet idaresinde bu bize faydalı olur. Gemi inşaatı icin gerekli butun malzeme onlardan alınacaktır. Bu temas hem silah, hem de gemicilik icin cok faydalıdır.

8-Rusya devletinin hududu Avrupa’nın şimalinden Baltık denizine, guneyde ise Karadenize kadar olmalıdır. Bu durumu korumak ve Rus serhaddini genişletmek evlatlarımın vazifeleridir.
9-Rusya devletini, dunya devleti yapabilmek icin, onun başkentinin, Asya ve Avrupa hazinelerinin anahtarı olan İstanbul olması lazımdır. Acele ve noksansız olarak calışıp, İstanbul’un batı topraklarına sahip olmak gerekir. Şuphesiz ki İstanbul’a sahip olan Şah, dunyada ilahi şah olacaktır. Bu maksadın hedefine ulaşabilmesi icin, daima Turkiye ile İran arasına fitne-fesat tohumları ekmeli,, hem de Turkiye’nin Avrupa halkları ile temas etmesine imkan vermemeli. Eğer bu ulkelerin Muslumanları gozlerini acıp hukuklarını anlayacak olurlarsa, o bize buyuk bela olacaktır.

Hem Turkiye’nin hem de İran’ın din adamlarını elde etmek ve onlar vasıtası ile Sunni-şii ihtilaflarını kızıştırmak lazımdır. İslam akidesini Asya’dan uzaklaştırmak,
GİZLİ TUTULSUN

Bizim alimlerimizin bugune kadar devlet işlerine mudahale etmesi, Rusya devletinin terakkisine mani olmuştur. Ben kendi selahiyet ve istiklalimi kullanarak, onları devlet işlerinden uzaklaştırdım. Ruhanilerin devlet işlerine mudahale etmelerini reddettim, şimdi onlar sıradan birileri gibi elleri ve kolları bağlı kalmıştır. Ben bunu cok buyuk bir riski goze alarak yaptım. Ruhanilerin devlet ve millet işlerinden ellerini cekip, yetkilerini kiliselerde yalnız dini gorev yapmakla sınırlandırdım.

Bunlara ilaveten, ceşitli tedbirler de almak lazımdır ki, İran ulkesi her gecen gun biraz daha parasız pulsuz ve ticaretsiz kalsın. Hulasa İran’ı daima gerilemeye sevk etmeli, bağlı durumda tutmalı ki Rusya devleti onu istediği zaman zahmetsiz bir şekilde oldurmeğe kadir olsun. Ama Turkiye devleti mahvolmadan İran’ın canını almanız tavsiye edilmez.
Gurcistan ulkesi, Kafkasya hattının yani İran’ın şah damarıdır. Eğer Rusya’nın tesellud neşteri o damara yetişecek olursa, o zaman kalbinden zayıf kanı akacak ve onu oyle halsiz edecektir ki bin Eflatun dirilip gelse dahi onu ıslah edip sağlığına kavuşturamaz. O zaman İran ulkesi Rusya carlarına deve gibi muti olacaktır. Ve Turkiye’nin son alevi de sonecektir.

Maddi ihtiyaclar bolgesi olan Turkiye’nin işini bitirdikten sonra, İran’ı zorluk cekmeden mahvetmek ve başını kesmek mumkundur. Bunun icin de siz, zaman kayıp etmeden Gurcistan’ı ve Kafkasya’yı zaptedip, İran’ın icte hakem durumda olan şahsiyetlerini kendinize hadim ve muti edeceksiniz. Ondan sonra Hindistan’a kastetmeli. O memleket cok buyuk ve geniş bir ticaret bolgesidir. Orayı ele gecirdiğiniz taktirde, İngiltere vasıtası ile elde edilen gelir evvelkinden cok, Hindistan’dan ihrac olunacaktır. Hisdistan’ın anahtarı Turkiye’nin Payitaht?dır. Gidebildiğiniz kadar Kırgız, Hive ve Buhara sahraları tarafından ilerleyin ki hedefiniz size yaklaşmış olsun. Zaman kayıp etmeyin, aynı zamanda telaş ve acele etmekten imtina edin.

Avusturya devleti ile zahiren dost olmalı. Fakat oyle bir tedbir almalı ki Alman ve Avusturya gitgide guclerini kaybetsinler.

Turkiye’yi Avrupa’dan ayırmalı (uzaklaştırmalı) ve bu işbirliğinden Avusturya’ da fayda temin etmeli. Bu işte iki yol var : Biri Avusturya’yı başka bir yerde meşgul etmek, biri de Avusturya’ya Turkiye topraklarından oyle bir parca vermeli ki bilahere onun Avusturya’dan geri alınması kolay olsun.

10-Yunanlılara sulh ve dostlukla muamele etmeli, savaş zamanı onlar size yardım ederler, zira Yunanlılar Turkiye’den daima zarar gormuşlerdir.

11-İsvec, Norvec, Turkiye, İran ve Polonya’yı istila ettikten sonra İtalya ve Fransa ile muttefik olup temas kurun. Eğer onlardan hic birisi dostluğumuzu kabul etmezse, o zaman bir fırsatını bularak, o yer ve ulkeleri mahvediniz. Bu yerleri ele gecirdikten sonra dunya hakimi olursunuz.

12- Eğer yukarıda belirtilen ulkelerden herhangi birisi muharebeyi kabul etmezse, oyle bir tedbir almak gerekir ki bu iki hukumetin (İtalya ve Fransa) arasında fitne-fesat yaratabilsin. Bu suretle zamanla onlardan biri ortadan kalkarak harap olacaktır. Geri kalan hukumetleri talan edip zahmet cekmeden butun Avrupa uzerinde hukumranlık kurarsınız. İşin sonunda diğer ulkelerin hepsini kendi memleketinize ilhak edip butun dunyaya sahip olursunuz.

“Dirlik” Dergisi, 1916, sayfa 42. den

(Turk Kulturu-Mart 1990)

(Yeni Duşunce Gazetesi Sırrı ERKUŞ-6 Nisan 1990
sulh zamanında ise valilerden kavga ve savaş cıkarılmalıdır. Bu iş icin Sunni ve şii mezhepleri arasındaki ihtilaflar en keskin silah ve yenilmez ordudur. Rusya’nın nufuzunu Asya’da yaymak icin Sunni şii ihtilafları en iyi vasıtadır. Turkiye ile İran arasındaki muvazeneyi oyle bozmak lazımdır ki (fitne-fesatla) onlar birbirleri ile hicbir zaman anlaşamasınlar. Hem İran Hristiyan dini akidesini ve medeniyetini oralarda ciddi bir şekilde tebliğ etmek ve yaymak zaruridir.