

Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, M.O. 168-78 yıllarında basılan Likya Konfederasyon sikkelerinde adı gecmektedir. İktisadi bir birlik olan Likya Konfederasyonu konseyinde, Olympos’un uc oy hakklı olduğu bilinmektedir.
Tarihcilere gore, M.O. 80 yılında Zenniketes isimli Kilikyalı bir korsan tarafından ele gecirilen kent, 78 yılında Romalılar tarafından alınmıştır.
Haclı seferleri sırasında Venedik, Ceneviz ve Rodos şovalyelerinin istilasına uğrayan Olympos, 15. yy’da Fatih Sultan Mehmet doneminde Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Orta Cağdan sonra Yakın zamana kadar Turk yerleşimin olmadığı kent sadece gocerler tarafından kışlak olarak kullanılmış.
Tamamı arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında olan Olympos, denize acılan ve ortasından Akcay deresinin aktığı bir vadi icine kurulu. Su kanalları, surlar, lahit mezarlar gibi kente aity pek cok kalıntı gorulebilir. Antik cağlarda nehir kenarlarına yapılan duvarlarla kanal haline getirilen nehirden gemiler de gecebilmekteydi. Oren yeri girişinden antik kentin kalıntıları arasında yaklaşık 1,5 km yuruyerek Olympos sahiline ulaşılır.
Cıralı
Olympos Antik Kentinin doğusunda yeralan Cıralı yerleşimine, Olympos Antik Kenti sahilinden 300 m doğuya yurunerek, ya da Antalya-Kaş karayolu uzerindeki Cıralı yol ayrımından 11 km sonra ulaşılabilir.
Caretta’ların yumurta bıraktığı muhteşem kumsalı, bolgenin eşsiz sahillerinden biridir. Pek cok endemik bitkinin yaşadığı sahil kumulları ve bolge doğal sit alanıdır.
Cıralı girişindeki kopruden sonra portakal bahceleri arasından gecen yoldan yaklaşık 3,5 km sonra bolge halkı tarafından "Yanartaş" olarak adlandırılan Khimaira oren yerine ulaşılır.
Cıralı'da doğal yapıyı bozmayacak yapıda pek cok pansiyon ve yeme-icme tesisleri bulunmaktadır.
Yanartaş ( Khimaira )
Bir Lykya kenti olan Khimaira’da, antikcağlardan bu yana hic sonmeden yanan ateş, bir doğal gaz kaynağının catlaklardan yeryuzune cıkmasıyla oluşuyor. Eskiden daha guclu olan ateş, zamanla kucuk ama cok sayıda aleve donuşmuş. Gunduz saatlerinde belli belirsiz olan alevleri akşam saatlerinde izlemek daha etkileyici olmaktadır. Oren yeri girişinden yaklaşık 20 dakikalık yuruyuşten sonra bu yanar taşların olduğu tepeye ulaşılmaktadır.