İO 9. yuzyılda hukum surmuş Asur kralı II. Asurnasirpal'in taş levha uzerine civiyazısı ile kazınmış kral yazıtından alınmıştır. Kral, meydan savaşları yaparak belirli bolgeleri fethetmek icin uğraş vermiş ve duşman ulkelere duzenlediği akınlar sonucunda bu ulkeleri ya bir Asur vilÂyeti ya da kole devlet yapmıştır.






II. Asurnasirpal'in (İO 883-859) askerî mucadeleleri, Asur Devleti'nin Yakındoğu'da onemli bir guc olmasını sağlamak icin başlangıc olmuş ve bu girişim yuzyıllar boyunca surmuştur. İO 7. yuzyılda Asur egemenliği ve onun Batı'daki etkileri Mısır'dan Kıbrıs'a, doğuda ElÂm ve Med bolgelerine kadar uzanmıştır. İO 900 ile 600 yılları arasında ucyuz yıl boyunca Asur askerî gucu giderek artmış ve Asur kralları bolgenin krallıklarını ve kentleri kontrol altına alarak burada politik anlamda egemenliğini de surdurmuştur. Bununla birlikte,


Hic bitmeyen dış akınları ve Asur ulkesine karşı duzenlenen komploları kontrol altına alabilmek icin daima Asur askerî gucu one surulmuştur. Asur kralları icin yazılan kral yazıtlarında anlatılan tarihsel olaylarda ise yenilgiler ve bozgunlar gormezden gelinirken askerî zaferler ozellikle vurgulanmıştır. Asur krallarının askerî alandaki başarılarını belgeledikleri başka bir yontem de oldukca kayda değerdir. Bu yontemle Asur sanatını savaş betimlemeleriyle birleştirirler.
Asur krallarının yaşamlarını surdurduğu sarayların onemli salonlarını cevreleyen kirectaşından yapılmış duvarlar uzerine yapılan kabartmalar bu yontemin gorulduğu belli başlı yerlerdir. Gunumuzde yapılan arkeolojik kazılarda bu saygıdeğer Asur krallarının askerî başarılarının kalıcı gorsel kanıtları sayılabilecek cok sayıda duvar kabartması gun ışığına cıkarılmıştır. Rolyefler, Asur imparatorluk doneminde uygulanan savaş yontemleri hakkında cok onemli ayrıntılar ve bilgiler verir.
Pauline Albenda
Sanat tarihcisi ve Asur sanatı uzmanı.
buyuk başarılar elde etmek icin daima savaşmak gerekmiştir.