Ozel bir universitede %75 burslu olarak bilgisayar muhendisliği okumaktayım. Tam burs alacak kadar başarılı değilse olmaz kısmını gecerek, cunku sınav doneminde yaşanmış bazı sıkıntılardan oturu detaya gerek yok, şu an 2. sınıfa gectim fakat İngilizce hazırlık dahil 5 senenin toplamında mevcut ekonomi gidişatıyla 120k kadar bir para odeyeceğim okula toplamda. Okulun verdiği eğitim kesinlikle bunu hak edecek duzeyde değil. Bolum %100 İngilizce fakat hocalarımızın bir kısmı yarım yamalak İngilizce konuşan Turk hocalarımız bir kısmı hint aksanıyla konuşan filistinli hocalar olduğu icin dersi dinlemek buyuk bir işkence ve oğrencilerin %95 kadarı net bir şekilde tum dersleri YouTube videolarından dinliyor. Kaldı ki sene boyu konuşmasına katlanamadığım icin hicbir dersine girmediğim, video izleyip PDF okuyarak sınavına girdiğim hocanın dersinden 100 aa ortalamayla gectim. Arada yapılan seminerler dışında bir proje geliştirme vs. konularında kesinlikle bir girişim olmadığı gibi robotik alanında kulup acmak istedik fakat milyon tane prosedur ve makine muhendisliği bolumu olmadığı icin onumuzu kapatmış bile sayabiliriz. Sınıftaki tanıştığım ekiple iş yapacağına herhangi bir esnafta karın tokluğuna ayak işi yaparım denilebilecek duzeyde. Cok defa proje yapmak istedim ama ne heves var ne girişim. Sene boyu LoL oynayıp sınava 3-5 gun kala calışarak ders gecmekle yetinebilen, dayıları olup şimdiden sağlam bir şirkette gonullu kolelik (staj) ayarlayabilen, torpille bir yerlerde işe girecek vasıfsız bir kadro var maalesef. Okulun durumunu az cok anlatabildiğimi sanıyorum. Ek olarak Kanada'da bilgisayar programla bolumunu bitiren bir yakınım ailesiyle oraya yerleşti yanlarına gitme ihtimalim de olabilir.
Laf fazla uzadı biraz ama sizden fikir istediğim nokta bu şartlar altındayken, burada oğrenim bana artıdan cok vakit kaybı haline gelmiş gibi geliyor. Giriş duzeyde C, C#, Python oğrendim, 3D modelleme yapabiliyorum, bu alanda cok hevesliyim. Oğrenimi bırakıp internetten kendimi ne kadar geliştirebilirim? Bu aslında cok klasik bir soru yani illaki yırtınarak da olsa bir şeyler oğrenip yapılır da, diplomasızlık bana ne kadar engel olur? Okula vereceğim parayı proje geliştirme veya yurt dışına gitmede kullanmak daha mantıklı olmaz mı? Mobil oyun/uygulama geliştirerek hatrı sayılır bir yere gelebilir miyim? Bir gunde bir uygulama yaptım yarın zenginim diye bir şey yok tabii mukemmel şansa sahip biri değilsek. Ciddi manada kendimi ve vaktimi bu işe vererek neler yapabilirim?
Turkiye'de %95 kadar şirketin yazılımcı ararken diploma şartı koştuğunu, yurt dışında ise durumun tam tersi %90+ oranda şirketlerin yetenekleri baz alarak calışan aldığını okumuştum. Asıl niyetim bir yere girip calışmaktan ote kendi işimi yapmak tabii fakat bu kriterleri ve ihtimalleri de goz onune almak gerekiyor.
Vaktini ayırıp cevap verecek herkese şimdiden teşekkurler.
Ozel universitede oğrenimi bırakıp yazılım calışmak
Kariyer0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Kariyer
- Ozel universitede oğrenimi bırakıp yazılım calışmak