Maalesef dunyada 40-80 yaş arası populasyonda olum sebebi olarak kardiyovaskuler hastalıklara ait olan ilk sırayı 2013’ten sonra kanser almıştı. Ozellikle 2000’li yılların ikinci onyılından itibaren başlayan kanser tedavisindeki muhteşem olarak niteleyebileceğimiz gelişmelere rağmen, kansere yakalanma oranlarında duşme ve erken tanı, onkoloji alanının en onemli hedef konusu idi. Bununla ilgili en onemli bilgilerden birisi 18 Ocak 2018 de Science dergisinde yayımlanan bir makalede geldi. ‘’Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test’’ adlı, Johns Hopkins Universitesi merkezli Cohen JD ve arkadaşları tarafından yapılan calışmada, konvansiyonel tarama yontemlerinden (PSA, Kolonoskopi, Mamografi ve Jinekolojik muayene-smeer) farklı olarak yeni bir yontem kullanıldı.
CancerSEEK adı verilen ve rutin yolla alınan kan orneğinde yapılan testte, kanda dolaşan bazı proteinler ve cıplak (hucre icinde olmayan) DNA’da mutasyonlar analiz edildi. Analiz edilmesi planlanan bu proteinler ve DNA mutasyonları tumorle ilişkilendirilmiş-tanımlanmış faktorlerdi. 1005 hastada (ki bu hastalar over, karaciğer, mide, pankreas, ozefagus, kolorektal, akciğer veya meme kanseri hastaları idi ve metastaz saptanmamıştı) test edilen CancerSEEK’in, ortanca değer olarak %70 duyarlılığı yani 1005 kanserli hastanın %70’inde kanseri saptadığı belirtildi. Ozellikle over, karaciğer, mide, pankreas ve ozefagus kanserlerinde %98’e ulaşan kanseri saptama oranı (sensitivite) mevcuttu.
Bu kısaca şu demek: Siz, kanseri olan ancak daha kanser tanısı konmamış ve kontrol amaclı size gelmiş 100 kişiye bu testi uygularsanız, 100 hastanın 70 ile 98’ine metastaz yapmadan kanser tanısını koyabiliyorsunuz. Tabii ki her testin sağlıklı olan kişileri yanlışlıkla hasta olarak nitelememesi onemli.
Calışmada bu yonde yapılan ve bildirilen sonucta, 812 sağlıklı (kanser olmayan) kontrol grubunda, 7 hastada kanser yonunde yanlış pozitif sonuc verilmiş. Ancak bu sonuc istatistiki olarak %99 spesifite demekti ve cok iyi bir değerdi. Yine kısaca bu şu demek: Size kanser şuphesi ile gelen ama gercekte sağlıklı olan 100 kişiye bu testi yapıyorsunuz ve 99’una rahatlıkla sağlıklı olduğunu doğru bir şekilde belirtebiliyorsunuz. %2-30 yanlış negatif sonuc veya %1 yanlış pozitif sonuc kafanızı karıştırabilir ama tıbben bunlar cok iyi sonuclar. İlerleyen gunlerde bu calışmanın detaylarını, onkolojiye katacağı değeri ve eleştirel yonlerini sunacağım.

[h=2]Antalya Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]