Elazığ ve Tunceli bolgesinde hafta sonları doğa gezisine cıkan Fırat Universitesi Spor Bilimleri Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ercan Gur, Pertek ilcesine bağlı Pınarlar koyu kırsalında daha once gormediği bir surungenle karşılaştı. Gur, cep telefonu ile kayıt altına aldığı ve hangi ture ait olduğunu merak ettiği surungenin goruntulerini Turkiye'deki surungen turlerine ilişkin araştırmalar yapan Ege Universitesi Fen Fakultesi Biyoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Kerim Cicek ile paylaştı. Cicek, incelediği goruntulerdeki surungenin, Dunya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) yayınladığı kırmızı listede nesli asgari tehlike altındaki turler kategorisinde yer alan ve bilimsel adıyla Agamidae ailesine dahil Trapelus lessonae (Bozkır keleri) olduğunu tespit etti. Gur, AA muhabirine, aldığı bilgilere gore daha cok col stepleri ve taşlı topraklı alanlarda yaşayan bozkır kelerin, Pertek ilcesinde ilk defa goruntulendiğini belirtti.

Hayvanın ilginc ve sevimli bir gorunume sahip olduğunu aktaran Gur, şoyle konuştu:
"İlk defa gorduğum bir surungen olduğu icin cok ilgimi cekti, heyecan verici bir duygu yaşadım. Merak edip araştırdım ve hocamızdan bozkır keleri olduğunu oğrendim. Tum yabani hayvanlar, kuşlar, bocekler doğadaki dengeyi koruyor, doğaya renk katıyor. Bu nedenle ozellikle nesli tukenme tehlikesi altında bulunan tum canlılara sahip cıkmamız gerekiyor."