DSO, koronavirusu acil durum olarak nitelendirmeye devam edecek
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- DSO, koronavirusu acil durum olarak nitelendirmeye devam edecek
-
19-10-2022, 18:52:04Dunya Sağlık Orgutu (DSO), koronavirus salgınıyla ilgili mevcut durumun devam etmesi kararına vardı. DSO Genel Direktoru Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'deki merkezde konuştu. Ghebreyesus, koronavirus, maymun ciceği ve kolera salgınları ile Etiyopya'nın Tigray bolgesindeki insani durumu değerlendirdi. Acil Durum Komitesi'nin gecen hafta koronaviruse ilişkin son durumu goruşmek uzere toplandığını belirten Ghebreyesus, "Komite'nin goruşu, koronavirusun Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) olarak devam etmesi yonundeydi. Ben de bu fikri onayladım." dedi. Ghebreyesus, salgının kuresel acil durum olmaktan cıkması icin "guclendirilmiş takip, genişletilmiş test kapasitesi, risk grubundakilerin aşılanması ve her ulkenin kendi hazırlık planını yapması" yonunde Komite'nin tavsiyelerde bulunduğunu aktardı. Maymun ciceği salgınının PHEIC olarak devam edip etmemesine dair de Acil Durum Komitesi'nin yarın toplanacağını duyuran Ghebreyesus, "Son 8 haftadır vakalarda ust uste duşuş gozlemlenmekte fakat tıpkı koronaviruste olduğu gibi maymun ciceğinde de riskler ve belirsizlikler suruyor. Bazı ulkelerde ise bulaşıcılık oranı artıyor." ifadesini kullandı.
Ghebreyesus, Etiyopya'nın Tigray eyaletinde sivilleri olumsuz etkileyen catışmalara dair de "Dunyanın başka bir yerinde yaklaşık 2 yıldır, 6 milyon insanın kuşatma altında tutulduğu bir ortam yok. Bankacılık, akaryakıt, gıda, elektrik ve sağlık hizmetleri silah olarak kullanılıyor ve parası olan insanlar bile gıdaya erişemediği icin ac kalıyor." değerlendirmesinde bulundu. AA'nın haberine gore, bolgedeki sivillerin sağlık durumunun her gecen gun daha kotuye gittiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Bu, 6 milyon insanın etkilendiği ve dunyanın yeterli oranda kulak vermediği bir sağlık krizidir. Medyaya ve uluslararası camiaya, bu krize yeterli ilgiyi gosterme cağrısında yapıyorum. Bolgede soykırımı onlemek icin pencere daralıyor." dedi.