Athena insanların yaptığı butun sanatların ve işlerin, ozellikle kadınların yaptıkları ince nakışların işlemelerin koruyucusudur. Hera'nın gelinliğini kendi elleri ile hazırlamıştır. Bu gibi işlerde oldukca başarılı olan O donemde Yunanlı kadınlar bile sanatlarını Athena'yı calışırken seyrederek oğrendiklerini, onun oğutlerini dinlediklerini soyleyerek ovunurler. Fakat iyi kalpli yumuşak Athena'nın da zaman zaman ofkeye kapılıp kalp kırdığı, intikam aldığı olur..
Efsaneye gore Lydia'lı guzel bir kız olan Arakne gergef işlemekte, oya yapmakta o kadar başarılıdır ki arada sırada Nympha'lar bile, ormanlardan ve su başlarından ayrılarak onu izlemeye gelirler. Bir gun periler ona bu guzel sanatı bu kadar hoş geregef işlemeyi sana Zeka Tanrıcasımı oğretti diye sorarlar. Arakne ise "O kim benimle boy olcuşebilir, ben bu işte herkesi hatta Athena'yı bile geride bırakırım " diye karşılık verir.

Athena butun bunları duymuştur. İhtiyar bir kadın şekline girerek Arakne'nin yanına gelir. "Kızım" der: "İhtiyarlık insana yalnız keder ve uzuntu getirmez, tecrube de getirir. Oğutlerimi yabana atma, evet sen sanatında cok başarılısın, butun kadınları, kızları gecebilirsin fakat bir tanrıcanın gucu, sanatı herşeyin ustundedir. Kendini okadar buyuk gorme."

Arakne: "Ben gurura kapılmıyorum, kendimi buyuk gormuyorum, gerceği soyluyorum. İsterse Athena gelsin, ben onunla da yarışa girerim der.

"İşte geldi" diyerek zeka tanrıcası ihtiyar kadın şeklinden cıkar ve kendi tanrısal goruntusune burunur. Sonra kendisiyle ovunen Arakne'ye 'Sen olmeyeceksin; fakat benimle boy olcuşme cesaretini gosterdiğin icin hayatını ağ ustunde asılı olarak gecireceksin" diyerek Arakne'yi bir orumceğe cevirir.