Google muhendisleri, robot kolu Sim2Real isimli bir eğitim yonteminden faydalanarak geliştirdiler. Bu yontem, yapay zekaya simulasyon ortamında verilen eğitimin, gercek dunyada test edilmesini iceriyordu. Bu yontem ile bazen yıllar boyunca devam edecek yapay zeka eğitimi, birkac gun ve hatta saat icinde bile tamamlanabiliyordu. İşte bu teknik, Google'ın profesyonellere taş cıkaran bir robotik kol geliştirmesini sağlamış oldu.
Kensi stratejisini bile uygulayabiliyor! Masa tenisinde kazanmanın kuralı, iyi stratejidir. Elbette gelen topu karşılamak da onemlidir ancak rakibi yormazsanız, karşılaşmayı kazanmak pek de kolay olmaz. İşte Google'ın yapay zekası, bu stratejiyi kendi kendine geliştirebiliyor. Ustelik bunu matematiksel hassasiyet uzerinden yapmıyor.
Boylesine başarılı bir yapay zekayı geliştirmek pek de kolay bir iş değildi. Zira Sim2Real tekniği, insan ile robotların etkileşimi icin o kadar da iyi değildi. Zira bir insanın ne yapabileceğini simule etmek, pek de kolay değildi. Bunun bilincinde olan Google, masa tenisinde başarısız olan muhendislerden, daha başarılı muhendislere doğru uzanan bir calışma yuruttu. Yapay zeka, her yeni rakipte yeni bilgiler edindi ve bunları iyileştirdi. Gelinen son noktada da 340 seferlik ralli yapabilen bir robot geliştirilmiş oldu.
340 seferlik ralli, bir dunya rekoru değil

Masa tenisi ile pek de ilgisi olmayan okurlarımız icin bir araştırma yaptık. Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki verilere baktığımızda, dunyanın en uzun masa tenisi rallisinin 11 saat 50 dakika 36 saniye surduğunu goruyoruz. Google'ın geliştirdiği yapay zekayla oynanan masa tenisindeki 340 ralli ise 4 dakika gibi bir sureye sahip. Yani Google'ın yapay zekası, şu an icin rekor kırabilecek duzeyde gelişmişliğe sahip değil.
Google'ın yapay zekasının 340 rallisini aşağıdan izleyebilirsiniz: