Kanımda trombositler yuksek ama kanamalarım da var. Nedeni ne olabilir?Soru 1.Eşimde adetler bir suredir cok uzun sureli kanamalara neden oluyor. Bu nedenle araştırmalara başlandı. Sonucta kanımda trombositler yuksek bulundu. Buna bağlı olabileceği soylendi. Araştırmalar devam ediyor. İnternetten oğrendiğime gore trombositler kanda pıhtılaşmayı sağlayan hucrelermiş. Oyleyse eşimin kanamaları neden artıyor? Sizce eşimdeki problemin nedeni ne olabilir?
Yanıt 1.Kanda trombasit ya da platelet olarak bilinen hucreler sizin de değindiğiniz gibi kanda pıhtılaşmayı sağlayan hucrelerdir. Orneğin bir yerimiz kesildiğinde ilk mudahaleyi yapan hucreler bunlardır. Bu hucreler bir araya gelerek pıhtılaşmayı başlatırlar. Sonra diğer kan proteinleri devreye girerek pıhtılaşmanın devamını sağlarlar.
Trombositler cok ceşitli nedenlerle artabilir. İnfeksiyonlarda, romatizmal hastalıklarda, demir eksikliğine bağlı kansızlıkta, kanserlerde hastalığa reaksiyon olarak arttıklarını biliyoruz. Bu hastalıklarda trombosit artışı kalıcı değildir. Altta yatan hastalık tedavi edildiğinde trombositler de normale doner. Trombosit fonksiyonlarında da bir bozukluk yoktur.
Trombositlerin arttığı bir diğer grup ise kemik iliği hastalıklarıdır. Boyle bir durumdan şuphe duyuluyorsa, yapılması gereken kemik iliği biyopsisi olmalıdır. Buradan alınan hucre orneklerinde genetik testler de yapılır. Boylece hastalığın kemik iliğinden orijin alıp almadığı tespit edilebilir. Kemik iliğinden kaynaklanan trombosit artışı en cok "esansiyel trombositemi" olarak bilinen hastalıkta gorulur. Sizin de sozunu ettiğiniz gibi trombositlerin artışına bağlı olarak pıhtılaşmaya eğilim artar. Ancak esansiyel trombositemi hastalığında trombosit sayısının cok arttığı durumlarda paradoksal olarak trombosit fonksiyonları azalabilir, o zaman da kanamalara eğilim artar. Trombosit fonksiyonlarının azaldığı bu durum "sonradan edinilmiş Von Willebrand hastalığı" olarak bilinir.
Sonucta eşinizdeki trombosit artışı kemik iliği orjinli bir hastalık olabilir. Kanamalar da bununla ilişkili olarak trombosit fonksiyon bozukluğuna bağlı gorunuyor. Trombosit artışının ayırıcı tanısı icin kemik iliği biyopsisi ve genetik inceleme yapılması uygun kanısındayım.
[h=2]İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kanımda trombositler yuksek ama kanamalarım da var. Nedeni ne olabilir?
Sağlık0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kanımda trombositler yuksek ama kanamalarım da var. Nedeni ne olabilir?