Kanal tedavisi ne demektir, nasıl yapılır?
Kanal tedavisi,basitce, dişlerin kokleri icersinde bulunan sinirlerin alınıp yerine uygun bir malzemeyle doldurulmasına denir. Dişlerin kokleri on dişlerde olduğu gibi tek koklu ya da arka (azı) dişlerde olduğu gibi cok koklu olabilir. Bazen dişin koku tek olsa da icinde 2 veya daha cok kanal olabilir ya da 3 koklu bir dişin kanal sayısı 5 veya 6 olabilir.
İşte bu kanalların her birinin kok ucuna kadar sinirlerinin alınıp, uygun şekillendirme yontemleriyle şekillendirilip,ceşitli kanal yıkama solusyonları ile bolca yıkanıp kurulanması ve doldurulmaya hazır hale getirilmesi kanal tedavisinin en onemli basamaklarından biridir.
Kanal tedavisi kimlere yapılır, kimlere yapılmaz?
Kanal tedavisi her yaş grubunda olan kişilere yapılır. Sadece zeka geriliği olan, diş hekimi korkusu had safhada olup hekimiyle koopere olamayan cocuk ya da yetişkin bireylerde, genel sağlık durumu uzun sure diş hekimi koltuğunda oturmaya ve seanslara gidip gelmeye elverişli olmayan kişilerde ya anestezi uzmanı eşliğinde genel anestezi altında hastane koşullarında ya da sedatif(sakinleştirici) birtakım ilaclar eşliğinde (yine doktor kontrolunde alınmak kaydıyla) yapılabilir.
Kanal tedavisi sırasında hasta ağrı duyar mı?
Kanal tedavisi yapılacak diş lokal anestezi ile uyuşturulacağından hastanın işlemler sırasında ağrısı olmaz.
Kanal tedavisi ne kadar surer?
Kanal tedavisi tek seansta yapılabileceği gibi iki ya da daha cok seansta da yapılabilir. Bunu dişin durumu belirler. Her seans yaklaşık bir –bir bucuk saat surer.
Dişe kanal tedavisi yapılırken dişte kırılma, dişetinde apse, ağrı olabilir mi?
Tedavi devam ederken seanslar arasında dişte kırılma olabilir. Cunku diş zaten cok curuduğu icin siniri hastalanmıştır ve alınması gerekmiştir. Cok curuyen dişin curuğunu temizleyince de bazen ya sağlam diş dokusu hic kalmaz ya da cok ince bir tabaka kalır. Bu da dişin kırılması icin yeterli bir sebeptir. Bu durumda eğer şartlar uygun olursa kanal tedavisi bitmemiş dahi olsa ilk seansta dişin kuron dolgusu yapılmalıdır.
Bazı dişlerin kok şekilleri kanal tedavisi sırasında rahat ve guzel bir tedavi yapılmasını engelleyecek şekilde ucları cok kıvrık, cok dar kanallı, kanal icersinde tıkanıklıklar veya yan kanallar vs olabilir. Bu durumda ideal bir tedavi yapmak adına tum kanalların optimum bir şekilde temizlenebilmesi ve şekillendirilebilmesi cok mumkun olamaz ya da dişte defalarca enfeksiyon gelişmiş, ilaclarla vs apse gecirilmiş ama diş bir turlu tedavi ettirilmemiş ise o durumda da tedavi sırasında seanslar arasında apse, ağrı vs olabilir.
Kaplama yaptırılacak her dişin sinirleri mutlaka alınmalı mıdır?
Hayır. Her zaman istediğimiz dişi canlı ve sağlıklı olarak kaplama altında tutabilmektir. Ancak diş ağrılı ise, hasta ise yani kanal tedavisi yapılması icin gerekli şartlar mevcut ise o durumda sinirleri alınır, kanal tedavisi yapılır.
Kanal tedavisi sırasında mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir mi?
Hayır. Dişte enfeksiyon varsa ve vucuda yayılma ihtimali varsa o durumda doktorun onereceği bir antibiyotiği kullanmak gerekir.
Kanal tedavisi olmuş bir diş yine ağrırsa yeniden kanal tedavisi yapılabir mi? Başarılı olma şansı nedir?
Evet yapılabilir. Ancak hem zor hem pahalı hem de başarılı olma şansı cok yuksek değildir.
Kanal tedavisi olmuş bir diş daha sonradan ağrır mı, şişer mi?
Şayet dişin kokleri cok iyi bir şekilde temizlenememişse, eksik ya da taşkın bir şekilde doldurulmuşsa, fark edilemeyen bir kanal tedavi edilmeden bırakılmışsa, dişin icinde enfekte bir kanal aleti kırılmış ve kok ucuna kadar doldurulmasına engel teşkil etmişse, enfekte bir diş cok uzun sure tedavi ettirilmeden beklenmişse, tedavi sırasında yıkama solusyonları kok ucundan taşıp periodontal dokularda harabiyet yaratmışsa, tedavi bitiminde kuron dolgusu yuksek ya da dişetine taşkın yapılmışsa, hasta, o dişini ani bir travmaya uğratmışsa (mesela kanal tedavili dişi ile ceviz, fındık vs kırmışsa) vs diş tedaviden sonra da ağrıyıp şişebilir.
Kanal tedavisi yukarıda da bahsedildiği gibi birtakım komplikasyonları, zorlukları olan bir tedavidir. Her kanal tedavisi %100 başarılı olacak diye bir kaide yoktur. Onemli olan dişi kanal tedavisi olacak aşamaya kadar curuk bir şekilde bekletmemek, 6 ayda bir diş hekimi kontrollerine giderek onlem almak, koruma yontemlerini oğrenmek ve uygulamak, oluşmuş bir curuğu de cok fazla ilerlemesini beklemeden dolgu yaptırmaktır.











[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]