Konya Selcuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oğrenci ve oğretmenleri, bir başarıya imza attı.
"Sıfır atık" kapsamında tasarlanan farklı projelerle dikkati ceken okulda, geri donuşum kutularına atılanların daha kolay toplanıp işlenmesi ve oğrencilere
"sıfır atık" bilincinin kazandırılması icin
"Pak-Matik" isimli yeni bir makine uretildi. Okulun Otomasyon Bolumu Oğretmeni Selcuk Tarhan, makineyi Ar-Ge calışmaları sonucunda yaklaşık 3 ayda urettiklerini soyledi. Okul kantininden yapılan alışveriş sonrası ortaya cıkan atıkların daha iyi değerlendirilmesi fikrinden yola cıkıldığını aktaran Tarhan,
"Geri donuşum icin cop kutuları kullanılıyordu ama oğrencilere cok hitap etmiyordu. Biz de hem atıkları toplayalım hem ayrıştıralım hem de oğrenciler maddi kazanım elde etsin istedik." dedi.

Tarhan, makinenin oğrenci ve oğretmenlerin iş birliğinde yapıldığını belirterek, şoyle konuştu:
"Makinemizin yazılımını, elektronik kartlarını, genel mekanik yapısını okulumuzda urettik. Hem geri donuşum hem de sıfır atık adına ulkemize yararlı olmasını istediğimiz bir urun. Makinemizde atıkları algılamaya yarayan sensorler var. Bu sensorler vasıtasıyla icine atılan camı, tenekeyi ve plastik şişeyi ayırt edebiliyor, bunları kendi sepetinde ayrı haznelere yonlendiriyor. Bu işlemler sonucunda da oğrencinin adına tanımlamış karta atıkların bedeli olan para yuklenmiş oluyor. Makinemiz atıkları toplayıp oğrencilere kazanım sağlarken, Turkiye'nin en buyuk sivil toplum kuruluşu Kızılay'a da katkı sağlıyor. Oğrenci isterse topladığı atıklardan elde ettiği miktarı Kızılay'ın hesabına da yatırarak bağışta bulunabiliyor." 
Okul Muduru Tayyip Sarı, otomasyon ve metal bolumlerinin iş birliğiyle uretilen makinenin geri donuşum kutularındaki atıkların ayrıştırılması icin zamandan ve insan gucunden tasarruf sağladığını, her alanda kullanılabilecek değerli bir urun olduğunu vurguladı. Makineyi okulda kullanmaya başladıklarına değinen Sarı,
"Urunumuzu okulumuzda cok rahat kullanabiliyoruz. İleriye donuk cok değerli bir proje olduğunu duşunuyorum." ifadesini kullandı. AA'nın haberine gore; Otomasyon Bolumu 12. sınıf oğrencisi Taha Furkan Eken, projede yer almaktan cok mutlu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Normal geri donuşum kutuları kullanıyoruz ama onlarda herhangi bir maddi gelir elde edemiyoruz ve bu bilinci tam olarak sağlayamıyoruz. Bu makine o bilinci sağlamayı hem de maddi anlamda destek vermeyi amaclıyor. Ben de projede yer almaktan mutluluk duyuyorum, ulkeye cok katkı sağlayacağına inanıyorum."