Kanal tedavisi tedavisi hakkında bilgilerKok kanal tedavisi hem hekim hem de hasta acısından sabır ve ozveri gerektiren bir tedavidir.
Kanal tedavisi diş i cekmemek icin son şanstır.
Pulpa (sinir, kan, lenf damarlarını iceren diş in icindeki yumuşak doku), kendini tamir edemeyecek derecede hasar gorduğunde olur. Genellikle buna, kırık diş lerdeki veya derin curuklerdeki bakteriler sebep olur. Olu pulpa dokusunda ureyen bakteriler diş in icinde iltihaba yol acar. Hasar gormuş veya hastalanmış pulpa cıkarılmazsa diş ve cevresindeki dokular enfeksiyona (apse) maruz kalır ve sonundadiş tamamen kaybedilir.
Kanal tedavisinde amac, hic değilse diş in sert dokularını koruyarak ağızda kalmasını sağlamaktır. Boylelikle cevre dokuları (kemik vs.) korunmuş olur, ciğneme ve estetik sorunlar da daha baştan onlenir. İleride kanal tedavili diş lerde renklenme olsa bile devital beyazlatma işlemi ile doğal rengine kavuşturulabilir.
Anestezi maddeleri sayesinde hastalar tedavi sırasında ağrı hissetmezler. Tedavi sonrası birkac gun hassasiyet veya ağrı olabilir. Butun bu şikayetler basit ağrı kesicilerle ortadan kalkar.
Kanal tedavisinin suresi genellikle diş in durumuna bağlıdır. Dişinizdeki ağrı ve iltihap belirtileri gecene kadar pansuman yapılması gerekebilir. Bu da bir kac seans surebilir.
Cok seanslı kanal tedavilerinde en onemli ve dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da randevuların sıklığıdır. Hastalar mutlaka randevularına sadık kalmalı ve randevu sıklığı diş hekiminin onerdiği şekilde olmalıdır.
Yapılan araştırmalara gore kanal tedavisinin başarısı % 98 'dir.
Kanal tedavisi gerektiren durumlar
- Sıcak ve soğuğa karşı uzun sureli hassasiyet
- Ciğnerken oluşan ağrı ya da rahat ciğneyememe
- Kendi kendine başlayan ozellikle de geceleri başlayan ağrı
- Dişin renk değiştirmesi
- Dişe yakın bolgede şişlik
- Dişe yakın bolgedeki lenf duğumlerindeki ağrı veya elle hissedilen şişlik.
Kanal tedavisinin aşamaları
1. Oncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması icin diş e anestezi yapılır.
2. Daha sonra curuk temizlenip, diş in ozune ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku cıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
3. Kok ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Bazı ilaclar ile kanallar yıkanarak (dezenfektan ve antimikrobiyal solusyonlar) iyileşme hızlandırılabilir.
4. Seanslar arasında diş iyileşene kadar gecici dolgu maddeleriyle diş in uzeri kapatılır. İltihabın uremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kok ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal icerisi ozel bir dolgu maddesiyle, kok ucuna kadar doldurulur.
5. Bazı vak'alarda bu seanslara hic gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mumkundur.
6. Kanal doldurulduktan sonra ağızda gorunen kısmına normal dolgu ve gerekirse kaplama yapılır.
Eğer diş tekrar enfekte olmazsa ve curumesini onleyici tedbirler alınırsa, omur boyu bu dolgu kullanılabilir. Duzenli diş hekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilirsiniz. Kanal tedavili diş ler artık olu olduğu icin kendini icerden besleme ve tamir etme ozellikleri yoktur. Dolayısıyla yıllar sonra kırılgan hale gelebilirler, ciğneme basıncına dayanamayacağı duşunulen kanal tedavili diş lere kuron kaplama yapmak diş in omrunu uzatabilir.
[h=2]İzmir Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Kanal tedavisi tedavisi hakkında bilgiler
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Kanal tedavisi tedavisi hakkında bilgiler