

Yıllardır suren ceşitli araştırmaların ardından Etruskler’in Anadolu’dan Orta İtalya’ya goc ettikleri tezi, DNA testleri ile de buyuk olcude kanıtlandı. Araştırma, Torino Universitesi’nde yapıldı.
TORİNO Universitesi’nin son 4 yıl icerisinde yaptığı cok yonlu araştırmaların sonucları acıklandı. Araştırmaya gore Etruskler’in kokeni, Anadolu’da Lidya bolgesinde yaşanan ve aşırı kıtlık yuzunden toplu halde once Limni Adası’na, buradan da deniz yolu ile Orta İtalya’daki Toskana bolgesine goc eden insanlara dayanıyor. Araştırmayı yuruten genetik uzmanı Prof. Dr. Alberto Piazza, Toscana bolgesinde Etruskler’in odaklandığı uc kasaba olan Volterra, Murlo ve Casentino’da toplam 263 kişinden alınan kanın DNA testlerinin, daha sonra Kuzey ve Guney İtalya, Guney Balkanlar, Sicilya Adası, Sardunya Adası, Limni Adası ve Anadolu’nun eski Lidya topraklarında yaşayan toplam 1264 kişinin DNA’sı ile karşılaştırıldığını belirtti. Prof. Piazza, karşılaştırma sonunda Volterra, Murlo ve Casentio’da alınan DNA orneklerine en yakın orneklerin Turkiye’dekiler olduğunun tespit edildiğini belirtti. Testlerde, 5 kişinin DNA’sının Lidya bolgesindekilerle (Batı Anadolu’da Gediz ve Kucuk Menderes vadileri arasındaki bolge) tıpatıp uyuştuğunu da sozlerine ekledi.
Fransa’nın Nice kentindeki Avrupa Toplumları Kongresi’nde konuşan İtalyan genetik araştırmacı, gonullu olarak bu kasabalarda kan veren ve en az uc nesildir Toskana topraklarında oturanların DNA’larının, İtalya ve Balkanlar’daki diğer bolgelere oranla Lidya bolgesindekilere cok daha yakın olduğu bulgusuna ulaştıklarını ve Bodrum doğumlu unlu tarihci Heredot’un varsayımının doğru olabileceğini vurguladı. Heredot (MO 484-MO 425), Etruskluler’in Anadolu’dan kıtlık nedeniyle İtalya’ya goc ettiklerini yazmıştı.
İtalyan araştırmacı Prof. Piazza, 30 Etrusk mezarından alınan DNA’ların, daha once Ferrara Universitesi’nde araştırıldığını ve kendi sonuclarına benzer sonuclar alındığını vurgulayarak "Ozellikle Etruskler’ in yoğun yaşadığı Siena’ya bağlı Murlo kasabasında yaşayanların DNA testlerinin sonuclarına gore, kanlarında normal bir İtalyan’dan cok, Anadolu kokenlilerinkine benzer kanların bulunduğuna rastladık. Bu bakımdan, tezimizin yuzde yuz olmasa bile buna yakın doğrulukta olduğuna inanmaktayız" dedi.