Erlik Han eski Turklerin ve Moğolların inancı Tengricilikte yeraltı aleminin efendisidir. (Yeraltı alemi=Yerlik/Erlik). Tengri'nin oğlu olmasına rağmen kotuluğu simgeleyen bir tanrıdır.
İnanca gore Erlik Han, dunyanın yaradılışında Tengri'ye karşı fenalık yapmış ve Tengri onu ceza olarak yeraltı Âleminin efendisi yapmıştır.
Erlik Han, yeraltı Âleminin en alt katında yeşil demirden bir sarayda, gumuşten bir tahtın uzerinde oturur. Orada kendine koyu kırmızı parlıyan ve cok az ışık veren bir guneş yaratmıştır. Emirinde dokuz semerli boğası vardır.
Tanrıya fenalık eden Erlik Han lanetlenmiştir, Tanrı "Sen bana hile duşundun, fenalık ettin, senin halkın da hep hileciler, fenalık duşunenler olsun der." ve yarattığı karada dokuz dallı cam ağacının dokuz dalından kendi halkını turetir.erlik bu halk benim olsun der tanrıya.tanrı da ona git kendi halkını kendin bul deyip Erlik'i geri cevirir. Tanrının halkının bu agacın yalnız doğuya bakan 5 dalından istifade etmelerine izin verilmiştir. Kalan 4 dal yasaklamıştır. Erlik gidip bu halkı baştan cıkarır. Erkek olan Torungey ile dişi olan Eje, Erlik'in şu sozune kanarlar "Bu 4 dal aslında size yasak değildir, meyveleri de pek tatlıdır. Dilediğinizce yiyin." Erlik sonra ağaca bekci bulunan yılan uyurken ağzına girer ve ağaca cıkar, Eje'ye musaade ettiğini soyler. Bunun ustune Eje meyveden yer, Torungey'in de agzına surer. Tanrı durumu fark eder ve Erlik'i yer altına gonderir. Eje'ye "Sen benim sozumu tutmadın bundan sonra gebe kalasın ve doğum sancıları cekesin" der. Yılana "Sen benim sozumu tutmadın, bundan boyle Şeytan diye bilinesin, herkes seni ezmeye oldurmeye calışsın" der. Torungeye "Sen benim sozumu tutmadın, 9 kızın 9 oğlun olacak ve hepsinden sen sorumlu olacaksın, insan neslini sen coğaltacaksın"der. "Hepinizi hanemden kovuyorum, dunyaya gonderiyorum, burda sizi ben beslerdim, ben korurdum, artık kendinizi besleyip koruyacaksınız, bir dahada sesimi duymayacaksınız" diye ekler. Boylece Erlik insanoğluna ilk kotuluğunu etmiş olur.
Erlik
Tarih0 Mesaj
●40 Görüntüleme