Kan beni tum benler arasında en dikkat cekici olandır. Ozellikle yuz ve ense bolgesinde gormeye alışkın olduğumuz ben yada benler kendi icerisinde bir cok ceşidi bulunmaktadır. Zararlı, zararsız, kanserleşme, buyume riski olan turlere bir ornekte Kan Beni olarak gosterebiliriz. Kan Beni atar damarın olduğu her yerde oluşabilen adından da anlaşılacağı gibi icinde yoğun kan bulunan şişliklerdir. Vucudun her yerinde gorulebilir, bulunduğu yere gore hicbir tehlikesi olmayacağı gibi ciddi hayati riskleri de olabilir. Orneğin deride hic sorun teşkil etmezken gozde yada beyinde olması hayati risk olarak bilinir.
Kan Beni Nasıl Anlaşılır?
Ozel bir testi olmayıp, gozle rahatca gorulebildiği icin kolayca teşhis edilebilir. Ancak ic organlarda ortaya cıkan kan beni teşhisi ultrason, doppler ultrason, anjiografi, tomografi veya MR gibi goruntuleme aracları ile teşhis edilir. Diğer taraftan cok buyuk olanların beslendiği damarın tespiti icin de yine bu tetkikler gerekebilir.
Neden Olur, Kimlerde Gorulur?
Genellikle doğuştan olup, vucutta kırmızı ben şeklinde olanlar sonradan da oluşabilir. Neden oluştuğu bilinmemektedir. Toplu iğne başı kadar olabileceği gibi portakal kadar hatta bir bacağı kaplayacak kadar geniş olabilir. Damarsal kaynaklı olduğu icin buyume eğilimindedirler.
Kac Ceşit Kan Beni Vardır?
Chery: Kucuk damar benleridir,kırmızı noktacıklar şeklindedir.Ciltten hafif kabarıktır,estetik kusur dışında ağrı sızı gibi şikayete sebep olmaz.Yaş ilerledikce vucutta sayıları artabilir.Surtunmeyle yaralanırsa uzun sure hafif kanama yapabilir.Tedaisi lazerle cok basittir.
Hemanjiom: Daha buyuk yapılardır en sık dudaklarda gorulur.Genellikle doğuştan vardır ve bebek buyudukce buyuyebilir.Kafanın yarısını kaplayacak buyukluklere erişebilir.Buyudukce daha zor tedavi edilir.Vucudun her yerinde ve ic organlarda olabilir.
Şarap lekesi (port vien stein) ;Kırmızı leke şeklindedir.En cok yuz bolgesinde gorulur.Dar bir alanda olabildiği gibi tum yuzu dahi kaplayabilir.Ciddi estetik kusur yapar ama fiziki rahatsızlık vermez.Kol, bacak ve vucut gibi alanlardaki kıyafetle kamufle edilebilir ama yuz bolgesi sosyal sıkıntı yapar.
Kan Beni Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ameliyat ;Sorunun yerleşim yeri, yapısı ve buyukluğune gore yontem kullanılır. Cok tekrarlaması, abartılı iz bırakması, deformasyona neden olması ve yuksek risk sebebiyle ameliyatla tedavi buyuk oranda terk edilmiştir ve daha cok teknolojiye sahip olmayan hastanelerde yapılmaktadır.
Ameliyatsız Tedavi Şekilleri
Lazer
Radyo frekans
İRC
Termokoagulasyon
Kopuk tedavisi
Bu yontemler daha risksizdir. Tekrarlama ihtimali yok diyecek kadar azdır, fark edilir bir iz veya deformasyon kalmaz.
Yine yuz bolgesinde gorulen kılcal varisler damar beni sınıfına sokulmaz. Yeni doğanlardaki damar benleri yakından takip edilmeli buyume varsa erken donemde tedavisi yapılmalıdır. Bunun dışında gul lekesi denilen hastalıkta bu guruba sokulabilir ancak gul lekesi daha cok leke gibidir yani cıkıntılı değildir.Bu şekilde yuzeysel olanları tedavisinde daha cok lazer kullanılır.
Tedavi sorunun buyukluğune gore 1-5 seans surebilir.
Kan beni tedavisi hangi bolumde yapılır ?
Aslında hangi bolumde olduğundan cok yukarıdaki teknolojilere sahip olan bolum daha onemlidir, temel sorun damarsal olduğu icin damar cerrahlarının konuya hakimiyeti daha yuksektir ancak ameliyat gerekmesi durumunda yerleşim yerine gore birden fazla uzmanlık alanı aynı anda mudahalede bulunur.

[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]