Genel butce kapsamındaki kamu idareleri personeline gelecek yılı toplamda 952,3 milyar lira nakdi odeme ongoruluyor. 2023 butcesinden personel giderleri icin aslan payını, 297,4 milyar lirayla Milli Eğitim Bakanlığı aldı.
Merkezi Yonetim Butce Kanun Teklifi'nin 4 trilyon 470 milyar liralık 2023 yılı butcesinden derlenen bilgilere gore,​​​​​​​ personel giderleri toplam butcenin yuzde 21,3'sine karşılık geliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, personel giderleri icin ayrılan 297,4 milyar lira ile butceden aslan payını alırken, Sağlık Bakanlığı personeline 137,4 milyar lira odeme yapılacak.

Milli Savunma Bakanlığı 88 milyar lirayla 3. sırada bulunurken Emniyet Genel Mudurluğune 81,1 milyar lira kaynak ayrıldı.

Turkiye Buyuk Millet Meclisinin calışanlarına 3,5 milyar lira, Cumhurbaşkanlığının 940 milyon lira, Anayasa Mahkemesi Başkanlığının da 127 milyon lira odeme yapması planlanıyor.

OZEL BUTCELİ İDARELER

Ozel butceli kurumlar gelecek yıl personeline 116,4 milyar lira odeme ongorurken buraya dahil olan yuksek oğretim kurumları 86,3 milyar lirayı personeline verecek. Ozel butceli kurumlardan bu kalemde en cok odemeyi ise Karayolları Genel Mudurluğu 7,5 milyar lirayla gercekleştirecek. Devlet Su İşleri de 6,5 milyar lira odeme yapacak.

Duzenleyici ve Denetleyici Kurumlarının 3 milyar 94 milyon lira personel odemesi yapması planlanırken bu kategoride 650 milyon lira ile Bankacılık Duzenleme ve Deneteme Kurumu, ardından 620,5 milyon lirayla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ilk 2 sırayı alıyor.

EN AZ PERSONEL ODEMESİ MİLLİ GUVENLİK SEKRETERLİĞİ'NE
En az personel odemesi yapılması ongorulen iki kurum ise 72,9 milyon lira ile Milli Guvenlik Sekreterliği, 62,5 milyon lirayla İklim Değişikliği Başkanlığı oldu.

Odeneklerin ekonomik sınıflandırılmasına gore, butceden sosyal guvenlik primleriyle birlikte personel giderleri icin toplam 1 trilyon 102,7 milyar lira ayrıldı.

Mal ve hizmet giderleri 318,7 milyar, cari transferler 1 trilyon 682 milyar, sermaye giderleri 315,8 milyar, sermaye transferleri 37,3 milyar, borc verme giderleri 359,2 milyar, yedek odenekler 88,2 milyar, faiz giderleri 565,6 milyar lira olarak ongoruldu.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala