Tıp dilinde aritmi olarak bilinen kalp ritim bozukluğu, kalbin cok hızlı atması (tıp dilinde taşikardi olarak bilinir) ya da cok yavaş atması (tıp dilinde bradikardi olarak bilinir) veya duzensiz atması gibi sorunların butunudur. Ritim bozukluğunda kalbin her zamanki elektriksel ritminde bir duzensizlik vardır. Atriyum veya ventrikul gibi değişik kalp boşluklarından kaynaklanan ekstrasistol olarak bilinen ritim bozukluğu her yaşta ve sağlıklı kişilerde de oluşabilecek bir durumdur. Bu tip belirtilerin hastalık boyutunda bir ritim bozukluğu olarak değerlendirilmemesi gerekir.
Kalp Ritim Bozukluğunun Nedenleri
Kalpte kasılmaları başlatan elektriksel sinyal, sinus duğumu denilen bir noktada başlar. Bu nokta kalbin doğal pili gibidir. Sinus duğumunden cıkan sinyal kalbi dolaşır ve elektriksel bir yol oluşturur. Farklı sinir iletileri kalbin daha yavaş ya da hızlı atmasında belirleyicidir.
Ritim Bozuklukları, kalbin elektriksel iletim sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanır:
Ekstra sinyaller oluşabilir.
Elektrik sinyalleri, engellenebilir ya da yavaşlayabilir.
Elektrik sinyalleri kalpte farklı ya da yeni bir yol izlemeye başlayabilir.
Anormal kalp atışlarının yaygın nedenleri şoyledir:
Potasyum ya da diğer minerallerin anormal seviyede oluşu
Kalp krizi ya da gecmişteki bir kalp krizi yuzunden zarar gormuş kalp kası
Doğuştan gelen kalp hastalığı
Kalp yetmezliği veya kalp buyumesi
Akciğer hastalıkları
Anemi
Tiroit bezinin cok calışması (Hipertiroidi)
Tiroit bezinin az calışması (Hipotiroidi)
Yuksek tansiyon
Diyabet
Stres
Gebelik
Kalp ritim bozukluğu ceşitli ilac veya maddeler nedeniyle de ortaya cıkabilir.
Alkol, kafein ya da amfetamin benzeri uyarıcılar
Beta bloker ilaclar
Sigara (nikotin)
Sinir sisteminin davranışlarını taklit eden ilaclar
Depresyon yada psikoz tedavisinde kullanılan ilaclar
Bazı besin takviyeleri ve bazı bitkisel takviyeler
Aritmi tedavisinde kullanılan ilaclar
Ritim Bozukluğu, Panik atak ile karıştırmamalıdır.
Genellikle ritim bozukluğuna bağlı carpıntı, kalpte tekleme ve durup tekrar calışıyormuş hissi, fenalaşma, nefes alamama yakınmaları ile hekime başvuruyor. Ritim bozukluğuna bağlı carpıntının en onemli ozelliği hastalar tarafından kalplerinde ‘kuş kanadı cırpınması’ ya da ‘kalbin makinalı tufek gibi atması’ şeklinde tarif edilmesidir.
Ritim bozukluğuna bağlı carpıntıyı panik ataktan ayırt etmek onemlidir. Ritim bozukluğuna bağlı carpıntılar coğunlukla ani başlayıp ani sonlanır. Panik atak ise bu şekilde olmaz.
Tedavi sureci ritim bozukluğu turune gore değişmektedir.
Ritim bozukluğu teşhis edilirken turu, sıklığı dikkate alınmalı; kalp kasları, kapakları veya damarlarındaki sorunlarla beraber değerlendirilmelidir. Hastalığa yaklaşım ve tedavi de ritim bozukluğunun turune gore değişir. Ozellikle şikayet esnasındaki kalp elektrosunun cekilmesi, hastalığın teşhisi icin cok onemlidir. Diğer tetkiklerle beraber, ozellikle Ritm Holteri tanıda yardımcı olur. Ritm Holter, hastanın koluna veya kemerine takılan, 24-48 saat sureyle hastanın uzerinde kalan ve bu sure zarfında kalp atışlarını takip ve kayıt eden, anormalliklerin dokumunu veren bir sistemdir.
Daha seyrek olan ritm bozuklukları icin Transtelefonik EKG yontemi uygulanır. Şikayet sırasındaki kalp ritminin tespitinde kullanılan bu yontemle, hasta şikayet esnasındaki kalp elektrosunu bir cihazı goğsune değdirip duğmesine basarak cekebilir ve ilgili merkeze telefon yoluyla gonderip dokumunu sağlayabilir. Cok daha seyrek olan ritm bozukluklarının tespit edilebilmesi ve o sırada olan bir duzensizliğin saptanabilmesi icin cilt altına yerleştirilen, aylarca duran ve hastanın ritmini takip eden Event Recorder denilen mini cihazlar da kullanılmaktadır.
Bazı ritim bozukluklarında, elektriksel duzensizliği ureten kalp ici odağı bulmak icin Elektrofizyolojik uygulama yontemine başvurulur. Anjiyografi işleminde olduğu gibi kasık damarlarından girilerek kalp icindeki değişik bolgelere ilerletilen elektrodlarla, tıpkı bir elektrikcinin kontrol kalemiyle tesisatı kontrol edişindeki gibi, sorunlu elektriksel odağın tespiti yapılır. Sorunlu odak tespit edilince Ablasyon yontemine yani radyofrekans enerjisi veya soğuk uygulayarak bu odağı ortadan kaldırmaya sıra gelir. Bu yontemle ritim bozukluklarının turune gore değişen başarı oranları soz konusudur.

[h=2]Ankara Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]